Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίθεση ...«φιλίας» στην τρόικα

Γη και ύδωρ στο βωμό της τρόικας προετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση προκειμένου να απομακρύνει τα σενάρια του …μαρτυρίου της σταγόνας για την οικονομία.

Επίθεση ...«φιλίας» στην τρόικα
Γη και ύδωρ στο βωμό της τρόικας προετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση προκειμένου να απομακρύνει τα σενάρια του …μαρτυρίου της σταγόνας δηλαδή της αποδέσμευσης τμήματος της έκτης δόσης και ακόμα περισσότερο τον εφιάλτη της χρεοκοπίας.

Έτσι, τη Δευτέρα , όταν πιάνουν δουλειά στην Αθήνα, οι υψηλόβαθμοι της τρόικας προετοιμάζεται για ένα δυναμικό come back με τη δημοσιοποίηση του ενιαίου μισθολογίου αλλά και δέσμης αποκρατικοποιήσεων με αιχμή τον ΟΠΑΠ.

Συνοδευτικά θα παρουσιάσει και την ενεργοποίηση της εργασιακής εφεδρείας στο δημόσιο για περίπου 30.000 υπαλλήλους, με την μηνιαία εξοικονόμηση ανά υπάλληλο που μπαίνει στον πάγκο, στα 1.000 ευρώ.

Την ίδια μέρα άλλωστε σχεδιάζεται η κατάθεση στη Βουλή της τροπολογίας για το ειδικό τέλος ακινήτων, οι λεπτομέρειες του οποίου επρόκειτο να ανακοινωθούν χθες αλλά τελικά οι ανακοινώσεις μεταφέρθηκαν για σήμερα.

Στο μέτωπο του μισθολογίου, που αποτελεί το βαρύ χαρτί, οι όποιες σκέψεις για καθιέρωση προσωπικής διαφοράς μπήκαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και προωθείται η σκληρή βερσιόν με περικοπές αποδοχών οι οποίες θα φτάσουν ακόμα και στο 50% για τους υψηλόμισθους υπαλλήλους υπουργείων.

Στην πρώτη γραμμή των μεγαλύτερων περικοπών βρίσκονται οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών που λαμβάνουν σήμερα τα υψηλότερα επιδόματα. Μόνο ένα τμήμα της τάξεως του 15% των επιδομάτων κατ’ ανώτατο όριο των επιδομάτων που θα περικοπούν θα επιστραφεί με τη μορφή μπόνους παραγωγικότητας σε όσους υπαλλήλους κατέχουν θέσεις ευθύνης και εφόσον πετυχαίνουν τους στόχους τους οποίους θα έχουν τεθεί.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το ενιαίο μισθολόγιο να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου με στόχο οι εξοικονομήσεις έως το τέλος του έτους να φτάσουν τα 200 εκατ. Ευρώ και το 2012 να εξοικονομηθεί επιπλέον ποσό 1 δις ευρώ.

Παρά τις δραστικές κινήσεις της κυβέρνησης –μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις και παλινωδίες- τα προβλήματα δε λείπουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν «σκοντάψει» στο εξής ενδιαφέρον στοιχείο.

Παρ’ ότι οι περικοπές μισθών θα έπρεπε να έχουν οδηγήσει σε μείωση του κονδυλίου μισθοδοσίας κατά 15%, οι μειώσεις που διαπιστώνονται είναι της τάξεως του 5% και οι υποψίες είναι πλέον βάσιμες ότι δεν έχει τηρηθεί ο κανόνας 1 πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις ή με απλά λόγια υπάρχουν υποψίες για προσλήψεις από το… παράθυρο.

Παράλληλα, παρ’ ότι αναγνωρίζεται ότι η τελευταία κίνηση της κυβέρνησης για την επιβολή τέλους ακινήτων ήταν «γενναία» δεδομένου του μεγάλου πολιτικού κόστους, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο μπορούν ακόμα και σήμερα να προωθηθούν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και υπό τη σκιά της απροθυμίας των πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την προσπάθεια .

Έτσι, ακόμα κι αν πράγματι η κυβέρνηση ανακοινώσει ένα σκληρό ενιαίο μισθολόγιο, ενεργοποιήσει τις εν υπνώσει αποκρατικοποιήσεις, καταθέσει στη Βουλή την τροπολογία για το τέλος ακινήτων και κοινώς κάνει ότι ακριβώς έχουν ζητήσει οι πιστωτές μας , τίποτα δεν προδιαγράφεται ότι δεν θα ζητήσουν κι άλλα μέτρα… «θα κάνουμε ότι ακριβώς χρειάζεται για να αποτραπούν τα χειρότερα» διαβεβαιώνουν από το υπουργείο Οικονομικών και μένει να φανεί τι άλλο θα ζητήσουν και αν μπορεί η κυβέρνηση να το κάνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v