Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηλεκτροσόκ για όλα τα ακίνητα

Πώς κλιμακώνεται το τέλος ακινήτων ανά περιοχή και διαμέρισμα. Χαράτσι 4-5 δισ. ευρώ στη διετία. Παραδείγματα για το κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο. Μόσιαλος: οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν.

Ηλεκτροσόκ για όλα τα ακίνητα
Διετές χαράτσι ύψους 4 - 5 δισ. ευρώ σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές ακινήτων φέρνει το νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας, με την απειλή μη εκταμίευσης της έκτης δόσης ή ακόμα και εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Υπό το κράτος πανικού και με εγγεγραμμένες αποτυχίες στην είσπραξη υφιστάμενων φόρων, όπως για παράδειγμα το ΕΤΑΚ του 2009 και του ΦΑΠ των ετών 2010 και 2011, το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει μία ακόμα φοροεπιδρομή, με στόχο να εισπράξει 2 - 2,5 δισ. ευρώ τον χρόνο, καθώς το ειδικό τέλος ακινήτων θα εφαρμοστεί τόσο για το 2011 όσο και για το 2012.

Και μάλιστα την ώρα όπου ζητά από όλους τους φορολογουμένους -με εξαίρεση όσους έχουν εισοδήματα κάτω από 12.000 ευρώ- να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη καταβάλλοντας τις έκτακτες εισφορές εισοδήματος, επιτηδεύματος και αντικειμενικών δαπανών (για αυτοκίνητα πάνω από 1.929 κυβικά, για σκάφη, αεροσκάφη και πισίνες).

"Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι τώρα πέφτουν όλα μαζί, το νέο εκκαθαριστικό που είναι τριπλό, τα αυθαίρετα για τα οποία πρέπει να πληρωθεί το τέλος, τώρα αυτή η νέα επιβάρυνση… Το ξέρουμε αυτό πάρα πολύ καλά, ξέρουμε πόσο δυσβάσταχτο είναι, αλλά πρέπει να κάνουμε αυτήν τη συλλογική προσπάθεια για να αποστομώσουμε τους πάντες", είπε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγ. Βενιζέλος ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα.

Ο ίδιος, άλλωστε, αναγνώρισε την αδυναμία της φορολογικής διοίκησης να εισπράξει έσοδα από ψηφισμένα μέτρα όπως το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, η οποία οδηγεί στη νέα έκτακτη φορολόγηση των ακινήτων.

Ουσιαστικά, το νέο φοροσόκ έρχεται ενώ βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα η είσπραξη του ΕΤΑΚ του 2009 και των Φόρων Ακίνητης Περιουσίας για το 2010, το 2011 και οσονούπω και για το 2012 (εκτός αν υπάρξουν αλλαγές με το νέο φορολογικό), φόροι από τους οποίους υπολογίζεται η είσπραξη επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ, αλλά δεν μπορούν να εισπραχθούν εξαιτίας εμπλοκής με την ιδιωτική εταιρία που έχει αναλάβει την έκδοση των εκκαθαριστικών. Έτσι, η συνολική... λυπητερή για τη διετία αγγίζει τα 6,5 δισ. ευρώ!

Η νέα φοροκεραμίδα με παραδείγματα

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις Βενιζέλου, το ειδικό τέλος ακινήτων θα οδηγήσει σε μεσοσταθμική επιβάρυνση 4 ευρώ ανά τετραγωνικό για κάθε ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο. Θα επιβληθεί κλιμακωτά με επιβάρυνση από 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές χαμηλής αντικειμενικής αξίας έως 10 ευρώ για τα ακίνητα σε ακριβές περιοχές όπως τα βόρεια προάστια.

Η ακριβής κλίμακα είναι υπό διαμόρφωση και αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, ενώ το μέτρο θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή με τροπολογία η οποία θα ενσωματωθεί στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τις τράπεζες.

Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για όσους εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), οι οποίοι υπολογίζονται σε 330.000 και είναι άνεργοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι και συνταξιούχοι. Γι' αυτούς, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, θα υπάρξει η ελάχιστη επιβάρυνση του 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό ανεξαρτήτως περιοχής.

Με αυτά τα δεδομένα, για μία γκαρσονιέρα 50 τετραγωνικών μέτρων σε περιοχές με πολύ χαμηλές αντικειμενικές αξίες, ή ανεξαρτήτως περιοχής εφόσον αφορά σε δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (330.000 άνεργοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, συνταξιούχοι, για τους οποίους σχεδιάζεται να επιβληθεί η μίνιμουμ επιβάρυνση του 0,5 ευρώ) το ειδικό τέλος διαμορφώνεται στα 25 ευρώ (50 τετραγωνικά επί 0,5 ευρώ).

Αν η ίδια γκαρσονιέρα βρίσκεται σε περιοχή με τις μέγιστες αντικειμενικές τιμές, όπως για παράδειγμα στην Ηρώδου Αττικού, στο Ψυχικό ή στη Βουλιαγμένη, το ειδικό τέλος εκτοξεύεται στα 500 ευρώ.

Αντίστοιχα, σε ένα ακίνητο 120 τετραγωνικών μέτρων στις πιο φθηνές περιοχές ή για δικαιούχους ΚΟΤ η επιβάρυνση φτάνει τα 60 ευρώ και στις πιο ακριβές εκτινάσσεται στα 1.200 ευρώ, ενώ για ακίνητο 200 τετραγωνικών μέτρων κυμαίνεται αντίστοιχα από 100 έως και 2.000 ευρώ τον χρόνο.

Ας υποθέσουμε ότι σε περιοχές όπως το Ίλιον, το Καματερό, το Πέραμα, το Καπανδρίτι, η Μαλακάσα και το Μαρκόπουλο Ωρωπού, όπου οι αντικειμενικές αξίες δεν υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό, επιβάλλεται τέλος με 1 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για ένα ακίνητο 50 τετραγωνικών το ετήσιο τέλος είναι 50 ευρώ, για ένα ακίνητο 120 τετραγωνικών 120 ευρώ και για κάποιο 150 ευρώ το τέλος ανέρχεται σε 150 ευρώ τον χρόνο.

Αν τα ακίνητα βρίσκονται σε περιοχές όπως ο Άλιμος, το Μαρούσι, το Νέο Ψυχικό, το Χαλάνδρι ή στη Σαρωνίδα, όπου οι αντικειμενικές αξίες κυμαίνονται από 2.500 έως και 3.000 ευρώ, η επιβάρυνση με 5 ευρώ το τετραγωνικό θα σημάνει ετήσιο τέλος 250 ευρώ για μία γκαρσονιέρα 50 τ.μ., 400 ευρώ για ένα ακίνητο 80 τ.μ., 600 ευρώ για ακίνητο 120 τ.μ. και 1.000 ευρώ για ακίνητο 200 τετραγωνικών μέτρων.

Σε περιοχές όπως η Γλυφάδα, η Εκάλη, η Φιλοθέη, οι Σπέτσες, η Υδρα ή το Πόρτο Ράφτη, με αντικειμενικές αξίες 4.000 - 6.000 ευρώ, επιβάρυνση με 8 ευρώ το τετραγωνικό φέρνει το ετήσιο τέλος για γκαρσονιέρα 50 τ.μ. στα 400 ευρώ. Ένα ακίνητο 120 τ.μ. επιβαρύνεται με 960 ευρώ και ένα ακίνητο 200 τ.μ. με 1.600 ευρώ τον χρόνο.

Για περιοχές με αντικειμενικές αξίες πάνω από 6.000 ευρώ και την επιβάρυνση ανά τετραγωνικό στα 10 ευρώ, τα 200 τ.μ. στοιχίζουν 2.000 ευρώ τον χρόνο.

Το παράδοξο

Σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, και δεδομένης της πίεσης χρόνου, το ειδικό τέλος ακινήτων θα ισοδυναμεί με τέλος χρήσης και επομένως θα το πληρώσουν ιδιοκτήτες ή οι ενοικιαστές, ανάλογα με το όνομα στο οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός ρεύματος. Αν δεν αλλάξει αυτή η θέση, αναμένονται αλαλούμ και κόντρες μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, οι οποίες όμως θα γίνονται υπό το καθεστώς απειλής διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος αν δεν εξοφληθεί ο λογαριασμός.

Παράγοντες της ΔΕΗ σημειώνουν ότι ήδη βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη περιστατικά έντονων διαφωνιών για το αν ο ιδιοκτήτης ή ο ενοικιαστής θα πρέπει να επιβαρυνθεί τα δημοτικά τέλη, τους δημοτικούς φόρους και το τέλος ακίνητης περιουσίας που ενσωματώνονται ήδη στους λογαριασμούς. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, πάντως, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο -παρότι υποστηρίζουν πως επί του παρόντος δεν έχει συζητηθεί- να προβλεφθεί τελικά ότι το τέλος θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες.
 

Μόσιαλος: Στους ιδιοκτήτες ακινήτων ο νέος φόρος - Τι απαντά για ΓΕΝΟΠ

Στην πρώτη υπαναχώρηση φαίνεται πως υποχρεώνεται η κυβέρνηση την επομένη ημέρα των ανακοινώσεων για την επιβολή ειδικού τέλους ακινήτων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Η. Μόσιαλος μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 99,5 είπε ότι το τέλος θα αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες και όχι τους ενοικιαστές , συμπληρώνοντας πως ακόμα κι αν ο λογαριασμός της ΔΕΗ είναι στο όνομα του ενοικιαστή, το τέλος θα πρέπει να μετακυλίεται στον ιδιοκτήτη.

Αναφορικά με την αντίδραση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η οποία διαμηνύει ότι θα μπλοκάρει την έκδοση λογαριασμών με το τέλος για τα ακίνητα αν η μη πληρωμή του συνιστά αιτία διακοπής του ρεύματος, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι αυτή τη στιγμή η χώρα δίνει έναν πατριωτικό αγώνα και θα έπρεπε αντί των κινημάτων «Δεν πληρώνω» να υπάρχουν κινήματα κατά του «λαδώματος» και κατά της μη έκδοσης αποδείξεων.

Τέλος ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο και νέων μέτρων, ο κ. Μόσιαλος σημείωσε ότι «σε κανέναν δεν αρέσουν τα μέτρα, αλλά ο στόχος της είσπραξης δεν αλλάζει. Αν δεν εισπραχθούν τα έσοδα, θα πρέπει να ανταποκρινόμαστε στους στόχους που έχουμε βάλει».

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να ανακοινώσει αύριο όλες τις λεπτομέρεις για το νέο εισπρακτικό μέτρο.


Πότε θα πληρωθεί

Προκειμένου τα έσοδα από το ειδικό τέλος ακινήτων του 2011 να ενσωματωθούν στον τρέχοντα προϋπολογισμό η είσπραξή του θα γίνει το αργότερο έως τον προσεχή Φεβρουάριο.

Για το 2012 προκρίνεται η είσπραξή του σε έξι δόσεις, μία κάθε δίμηνο, όσες και οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος. Πηγές της ΔΕΗ αναφέρουν ότι η Επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να εκδίδει περίπου 200.000 λογαριασμούς την ημέρα και οι πρώτοι φουσκωμένοι λογαριασμοί θα πρέπει να αναμένονται στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ασαφές παραμένει ακόμα τι θα γίνει με τους κοινόχρηστους χώρους (ποιος θα πληρώσει το τέλος). Αντίθετα, είναι σαφές ότι το ειδικό τέλος θα επιβαρύνει και τους λογαριασμούς ρεύματος άλλων εταιριών (πλην της ΔΕΗ).


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v