Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν "έκλεισε" το PSI- πάει για Οκτώβριο

Η διαδικασία του PSI για το roll over των ελληνικών ομολόγων θα συνεχισθεί  ως τον Οκτώβριο. Σήμερα το Δημόσιο αναμένει από τα υπουργεία Οικονομικών ανά την υφήλιο τις "λίστες" με όσους ιδιώτες έχουν εκδηλώσει "ενδιαφέρον".

Δεν έκλεισε το PSI- πάει για Οκτώβριο
Η διαδικασία της ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού δημοσίου θα συνεχισθεί πιθανότατα ως τον Οκτώβριο.
 
Σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο αναμένει από τα υπουργεία Οικονομικών ανά την υφήλιο τις λίστες με όσους ιδιώτες (τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, ασφαλιστικά ταμεία και αμοιβαία κεφάλαια) έχουν εκδηλώσει "καταρχήν ενδιαφέρον" για συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, που αποφασίσθηκε στην Σύνολο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, με ανάλυση των ομολόγων που διαθέτουν.

Πηγή του οικονομικού επιτελείου δήλωσε στο euro2day ότι από σήμερα ξεκίνησε η αποστολή των στοιχείων και θα συνεχισθεί και τις επόμενες ημέρες, ενώ την επόμενη εβδομάδα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και του Γενικού Λογιστηρίου θα βρεθούν στις ασιατικές πρωτεύουσες προκειμένου να πραγματοποιήσουν road shows όσον αφορά την εξέλιξη και τα οφέλη από την ανταλλαγή των ομολόγων.

Η προθεσμία της 9ης Σεπτεμβρίου (και μάλιστα έως τις 18.00 ώρα Ελλάδος) που είχε δοθεί ήταν για να ενημερώσουν οι ενδιαφερόμενοι τις δικές τους ρυθμιστικές αρχές, για τη θέση που κατέχουν σε ελληνικά ομόλογα.

Στην πράξη οι διαδικασίες της ανταλλαγής των ομολόγων με νέα, δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν τον Οκτώβριο εφόσον υπάρξει συμμετοχή που θα θεωρηθεί ικανοποιητική απο την Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ευρωζώνη.

Πληροφορίες που κάνουν το γύρο της αγοράς αναφέρουν ότι η συμμετοχή έχει ανέλθει στο 70-75%, ωστόσο οι αρμόδιοι δεν προβαίνουν σε κανένα σχόλιο, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ορισμένες πηγές μάλιστα επιμένουν ότι θα είναι ευχής έργο η συμμετοχή να φτάσει το 80%, αλλά με συμμετοχή της τάξεως του 90% στα ομόλογα που λήγουν ως το 2014.

Σημειώνεται ότι Έλληνες τραπεζίτες, μιλώντας στους Financial Times, τονίζουν ότι η συμμετοχή στην παρούσα φάση είναι στο 75% αλλά θα φθάσει στο 80%, προσθέτοντας ότι είναι επαρκές για την κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει η συμφωνία. "Οι πέντε μονάδες που λείπουν μπορούν να καλυφθούν με τον έναν τρόπο ή τον άλλον, από επενδυτές εντός της Ελλαδας", υπογραμμίζουν.  

Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας ήταν απαραίτητη προϋπόθεση την οποία είχαν θέσει μετ` επιτάσεως οι Γερμανοί.

Βάσει της απόφασης της 21ης Ιουλίου η συμμετοχή των ιδιωτών προσδιοριζόταν στα 135 δισ. ευρώ, ήτοι το 90% των ομολόγων που κατέχουν και λήγουν έως το 2020.

Οι ως τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε απροθυμία για ανταλλαγή των τίτλων που λήγουν έως το 2014.

Θετικά τα μηνύματα σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ

Θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα για τη συμμετοχή στο PSI, ανέφερε την Παρασκευή ο επικεφαλής της ΟΔΔΗΧ, Πέτρος Χριστοδούλου, μεταδίδει το Reuters.

Ο κ. Χριστοδούλου πρόσθεσε ακόμα ότι δεν θα ανακοινωθούν ποσοστά συμμετοχής στο πρόγραμμα ανταλλαγής την Παρασκευή ή την επόμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v