Δεν βγαίνουν έτσι οι αποκρατικοποιήσεις

Γιατί θεωρούν ανέφικτο τον στόχο για 50 δισ. οι ξένοι. Συνιστούν άμεση άρση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ και γενναία προγράμματα αναδιάρθρωσης. Πού μπλοκάρουν οι τιτλοποιήσεις και η αξιοποίηση του... φιλέτου στο Ελληνικό.

Δεν βγαίνουν έτσι οι αποκρατικοποιήσεις
"Έτσι όπως πάτε δεν θα μαζέψετε ούτε 15 δισ.": η παραπάνω δήλωση στελέχους ξένης επενδυτικής τράπεζας, στο περιθώριο του 6ου roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, αποτυπώνει εναργώς το κλίμα μεταξύ των ξένων επενδυτών για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης.

Τραπεζικά στελέχη, διαχειριστές κεφαλαίων καθώς και στελέχη που εξειδικεύονται στο real estate κρίνουν ανέφικτο τον στόχο άντλησης εσόδων ύψους 50 δισ. από αποκρατικοποιήσεις, δηλώνοντας ότι, αν δεν προηγηθούν γενναίες διορθωτικές αλλαγές, ακόμη και ο στόχος για 15 δισ. θα συνεχίσει να δείχνει φιλόδοξος.

Η ευθεία αμφισβήτηση του προγράμματος απορρέει, σύμφωνα με τους ίδιους, από τη δραματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, την πρόχειρη και ασαφή δομή του και από τις πενιχρές ικανότητες της ελληνική διοίκησης.

Σε μια περίοδο έντονων αμφιβολιών για το αν η Ελλάδα θα παραμείνει εντός των στόχων του μνημονίου, και επομένως υπό τη χρηματοδοτική ομπρέλα της Ευρώπης και του ΔΝΤ, δεν πρόκειται, όπως σημειώνουν, να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για τιτλοποιήσεις μελλοντικών εσόδων από ακίνητα.

Με την απόδοση των ελληνικών ομολόγων να ξεπερνά ακόμα και την ονομαστική τους τιμή, αυτήν τη στιγμή μοιάζει ανοησία να πιστεύει κανείς ότι θα πουλήσει τίτλους που ενσωματώνουν μελλοντικές αξίες από την εκμετάλλευση γης, τόνισε στο Euro2day στέλεχος μεγάλης εταιρίας real estate. Επιπρόσθετα, μικρά άμεσα οφέλη αναμένεται, κατά τους ξένους, να αποδώσει και η πολυετής παραχώρηση ακινήτων φιλέτων όπως τμήμα του Ελληνικού.

"Δεν είναι δυνατόν να πιστεύετε ότι θα εισπράξετε 5 δισ. από το Ελληνικό, όταν δεν πουλάτε αλλά μισθώνετε μακροχρόνια γη", σημειώνει στέλεχος της Goldman Sachs, συμπληρώνοντας ότι, όπως προκύπτει από το μέχρι τώρα ενδιαφέρον, η Ελλάδα θα πρέπει να προσδοκά χαμηλότερο τίμημα και κλιμάκωση του οφέλους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Το ίδιο στέλεχος θεωρεί πως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στην πράξη είναι ένα πολιτικό κείμενο, χωρίς τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται ώστε να καταστεί εφικτό να πουληθούν αξίες ή έστω να προσελκυστούν επενδύσεις. "Προτιμάτε να κάνετε τα εύκολα όπως η αφαίμαξη της ρευστότητας του ΟΠΑΠ, αντί να πουλήσετε έναντι συμβολικού τιμήματος ζημιογόνες επιχειρήσεις όπως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η ΕΛΒΟ και η ΕΑΣ".

Ο μόνος τρόπος, κατά τον ίδιο, να προσελκυστούν επενδυτές και να ενισχυθεί σημαντικά η αξία των προς πώληση εταιριών είναι η κυβέρνηση να προωθήσει αμέσως ριζικές αλλαγές, όπως η άρση της μονιμότητας, και γενναία προγράμματα αναδιάρθρωσης.

Σημειώνεται ότι η άρση της μονιμότητας για τις προς πώληση εταιρίες προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο του ταμείου δημόσιας περιουσίας, αλλά προς το παρόν η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της γι' αυτό το θέμα.

"Δεν είναι δυνατόν η ΕΑΣ, με χρέη 1 δισ. ευρώ, να συνεχίσει να λειτουργεί όπως και πριν από 2 και 3 χρόνια", τονίζει στο Euro2day κορυφαίος Έλληνας επιχειρηματίας, σημειώνοντας πως συνδικαλιστικά και επιχειρηματικά συμφέροντα απομυζούν μέσω των ΔΕΚΟ ολόκληρους τομείς της ελληνική οικονομίας.

Κατά τον ίδιο, πρέπει να υπάρξουν άμεση εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας στις προς πώληση εταιρίες, ριζική αναδιάρθρωση με κλείσιμο ζημιογόνων δραστηριοτήτων και καταγραφή της περιουσίας τους, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων σε ζωτικούς τομείς όπως οι μεταφορές και οι υποδομές.

Στελέχη της κυβέρνησης παραδέχονται ότι ενδεχόμενη άρση της μονιμότητας στις προς πώληση εταιρίες θα αυξήσει κατακόρυφα την αξία τους, διευκρινίζουν όμως ότι αυτό είναι καθαρή πολιτική απόφαση, καθώς σχετικές εισηγήσεις έχουν ήδη γίνει.

Οι αλλαγές στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

Εκτός στόχου κινδυνεύουν να βρεθούν τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις για το γ΄ τρίμηνο λόγω της μετάθεσης της ιδιωτικοποίησης των κρατικών λαχείων και των μικρότερων των αναμενομένων εσόδων από τον ΟΠΑΠ, ενώ την ίδια στιγμή επήλθαν νέες αλλαγές στο πρόγραμμα της περιόδου 2011 - 2015.

Όπως ανακοίνωσε από το Λονδίνο ο ειδικός γραμματέας αποκρατικοποιήσεων του ΥΠΟΙΚ, κ. Γ. Χριστοδουλάκης, η πώληση των κρατικών λαχείων μετατίθεται επίσημα για τα τέλη Οκτωβρίου ή τον Νοέμβριο λόγω τεχνικών προβλημάτων ως προς την τιτλοποίηση εσόδων που διενεργήθηκε το 2002 μέσω της εταιρία ειδικού σκοπού Αριάδνη.

Ταυτόχρονα, όπως έγραψε το Euro2day, χαμηλότερα θα είναι και τα έσοδα από την επέκταση της άδειας μονοπωλίου και της χορήγησης άδειας βιντεολόττο στον ΟΠΑΠ.

Μέχρι τα τέλη του μήνα προβλέπεται, πέραν του ΟΠΑΠ, να έχει ολοκληρωθεί η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ).

Από τις τρεις κινήσεις το Δημόσιο αναμένεται να εισπράξει λιγότερα κεφάλαια από το 1,3 δισ. που χρειάζεται για να καλύψει τον στόχο των εσόδων του 1,7 δισ. που χρειάζεται έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων τροποποιήθηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά τους τελευταίους μήνες, αφού μετατίθενται για το 2012 από φέτος η πώληση του 34% του Τ.Τ., η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και οι συμβάσεις παραχώρησης εκμετάλλευσης για ΟΛΠ ΟΛΘ, ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ.

Ο κ. Χριστοδουλάκης σημείωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα μεταφορών και τροποποιήσεων προκειμένου να επιτευχθούν οι πωλήσεις στον καλύτερο χρόνο, τονίζοντας ότι οι στόχοι του προγράμματος για άντληση 5 δισ. από αποκρατικοποιήσεις εντός της φετινής χρονιάς θα υλοποιηθούν.

Πέραν της πώλησης των κρατικών λαχείων, που αναμένεται να φέρει στα κρατικά ταμεία έσοδα υψηλότερα των 800 εκατ. ευρώ μετά τον Σεπτέμβριο, προγραμματίζονται, όπως έχει γράψει το Ευρο2day, η πώληση ποσοστών σε ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ και η δημοπρασία συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v