«Ζεστή» για deals η ασφαλιστική αγορά

Πολυεθνικοί όμιλοι ανιχνεύουν το ενδεχόμενο να εξαγοράσουν «στα χαμηλά» ελληνικές εταιρίες, την ίδια ώρα που ανακατεύεται η τράπουλα στην αγορά μέσω επικείμενων τραπεζικών συγχωνεύσεων - Εξελίξεις και παρασκήνιο.

«Ζεστή» για deals η ασφαλιστική αγορά
Έντονες διεργασίες σε όλα τα επίπεδα παρατηρούνται στον ασφαλιστικό κλάδο, καθώς κάθε πλευρά προσπαθεί να περιορίσει τις επιπτώσεις που υφίσταται από την οικονομική κρίση και να χαράξει τη στρατηγική της επόμενης μέρας.

Στον κλάδο της υγείας, για παράδειγμα -τον μόνο ίσως που συνεχίζει να «πουλάει» στις μέρες μας- δύο είναι οι τάσεις που επικρατούν:

Πρώτον, να περικόπτονται οι προμήθειες των δικτύων και να μην ανανεώνονται ζημιογόνα συμβόλαια του παρελθόντος.

Και δεύτερον, να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη χρήση μέρους των δημόσιων νοσοκομείων προκειμένου οι ασφαλιστικές εταιρίες να κατευθύνουν εκεί τους πελάτες τους.

Οι σχετικές συζητήσεις ξεκίνησαν, ωστόσο προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν είναι το πώς θα μοιραστούν οι κλίνες ανάμεσα στις ασφαλιστικές εταιρίες και το πώς θα διασφαλιστεί το ίδιο επίπεδο εξυπηρέτησης - νοσηλείας ανάμεσα στις κλίνες διαφορετικών κρατικών νοσοκομείων.

Σε κάθε περίπτωση, το πλήγμα που θα υποστούν οι μικρές ιδιωτικές κλινικές από τη συνεργασία ασφαλιστικών εταιριών και κρατικών νοσοκομείων θα είναι μεγάλο.

Το βέβαιο, ωστόσο, είναι πως οι περικοπές κόστους δεν είναι το μόνο ζήτημα που απασχολεί τις διοικήσεις των ασφαλιστικών.

Πρώτο θέμα στην ατζέντα είναι οι επιπτώσεις από το επικείμενο ρολάρισμα (rollover) των κρατικών ομολόγων που κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους και οι απώλειες σε επίπεδο λογιστικής (ζημίες χαρτοφυλακίου) και σε επίπεδο ρευστότητας που θα προκληθούν από την κίνησή τους αυτή.

Και αυτό, μάλιστα, όταν οι ασφαλιστικές εταιρίες υφίστανται αφαίμαξη μετρητών λόγω των εκτεταμένων ρευστοποιήσεων παλαιότερων αποταμιευτικών και επενδυτικών συμβολαίων από πελάτες που αναζητούν όπως-όπως ρευστότητα (οι ρευστοποιήσεις αυτές μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά τη ρευστότητα, αλλά ευνοούν την κερδοφορία, ιδίως για τα συμβόλαια εγγυημένων αποδόσεων στη λήξη).

Οι απώλειες από το rollover των ελληνικών κρατικών ομολόγων θα σηκώσουν ακόμη πιο ψηλά τον κεφαλαιακό πήχη των εταιριών προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Solvency II, όποτε κι αν απαιτηθεί αυτό από τον νομοθέτη.

Κινητικότητα για deals

Γενικότερα, πάντως, πολλές ασφαλιστικές εταιρίες βρίσκονται σε στάδιο αναζήτησης της «επόμενης μέρας».

Για παράδειγμα, θυγατρική πολυεθνικού ομίλου, που τα τελευταία χρόνια εκχώρησε τις περισσότερες δραστηριότητές του, μελετά το ενδεχόμενο εκ νέου διεύρυνσης του χαρτοφυλακίου της, λέγοντας πως «όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά».

Άλλη θυγατρική ισχυρότατου πολυεθνικού ομίλου με μικρή παρουσία στην Ελλάδα μελετά και αυτή πιθανά σενάρια επέκτασης, με κύκλους της ασφαλιστικής αγοράς να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να προκύψει ενδιαφέρον εξαγοράς ακόμη και μιας εκ των μεγαλύτερων δυνάμεων του κλάδου.

Κάποιοι, τέλος, προσπαθούν να προβλέψουν τις επιπτώσεις (καραμπόλες) στην ασφαλιστική αγορά από το κύμα συγχωνεύσεων που πολλοί αναμένουν να εμφανιστεί στον τραπεζικό κλάδο μέσα στο προσεχές εξάμηνο.

Για παράδειγμα, ήδη κάποιοι θα έβλεπαν ως πολύ πιθανό έναν «γάμο» μεταξύ της AXA (που συνεργάζεται με την Alpha Bank στο bancassurance) και των ασφαλιστικών εταιριών του ομίλου Eurobank.

Να σημειωθεί πως οι σχέσεις τραπεζών - ασφαλιστικών εταιριών είναι στενές. Για παράδειγμα, η Τράπεζα Πειραιώς συνεργάζεται στο bancassurance με τη Victoria, ενώ κατέχει και ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Πίστη. Έτσι, παράγοντες της αγοράς αναρωτιούνται τι θα γίνει αν σε λίγους μήνες... παντρευτεί η Πειραιώς με τράπεζα που έχει έκθεση στον ασφαλιστικό κλάδο.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την Εθνική Ασφαλιστική (κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πώλησής της σε περίπτωση που προκύψει κάποια αξιόλογη θετική πρόταση), το μόνο βέβαιο είναι πως η μητρική τράπεζα έχει ήδη αρχίσει περικοπές κόστους, οι οποίες φαίνεται ότι θα λάβουν λίαν συντόμως «μνημονιακό» χαρακτήρα, ως προς τις προμήθειες, τα κόστη των καταστημάτων και την αποφυγή εργασιών που κατά το παρελθόν αποδείχτηκαν ζημιογόνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v