Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρόικα:Εκτός από μεταρρυθμίσεις βρείτε και 1 δισ.

Νέα μέτρα άμεσου δημοσιονομικού αποτελέσματος αναζητεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς η τρόικα έχει διαμηνύσει ότι η έκτη δόση δεν θα παρασχεθεί αν δεν καλυφθεί η "τρύπα" ύψους 1,7 δισ.

Τρόικα:Εκτός από μεταρρυθμίσεις βρείτε και 1 δισ.
Νέα μέτρα άμεσου δημοσιονομικού αποτελέσματος αναζητεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα έχει διαμηνύσει ότι η έκτη δόση δεν θα παρασχεθεί αν δεν καλυφθεί η "τρύπα" ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

Αυτό είναι το ένα σκέλος της προειδοποίησης, καθώς υπάρχει και το έτερο, το οποίο κατέστη σαφές από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και αφορούσε στην άμεση υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που χρονίζουν επικίνδυνα.

Στο δεύτερο σκέλος, η αρχή έγινε με τις σαρωτικές ανακοινώσεις μετά το υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Τρίτης. Το πρώτο σκέλος παραμένει, όμως, ακόμα σε εκκρεμότητα και το μόνο σχεδόν σαφές προς το παρόν είναι ότι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα θα περιλαμβάνουν για μία ακόμη φορά μαχαίρι στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, υποσκάπτοντας έτσι περισσότερο την όποια προοπτική εξόδου από την ύφεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πηγές, το υπουργείο Οικονομικών έχει διαφορετική άποψη ως προς τη δημοσιονομική απόκλιση, υπολογίζοντας το κενό στο 1 δισ. ευρώ. Αυτήν την εκτίμηση ενδεχομένως θα μπορούσε να την αποδεχθεί η τρόικα υπό τη σκιά της μεγαλύτερης ύφεσης την οποία και η ίδια απέτυχε να προσδιορίσει.

Ακόμα όμως και το 1 δισ. ευρώ είναι πρακτικά αδύνατο να καλυφθεί από την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες με εξαίρεση το ενιαίο μισθολόγιο δεν έχουν άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Ακόμα και η άμεση ενεργοποίηση της εργασιακής εφεδρείας, άλλωστε, εκτιμάται ότι δεν θα μπορούσε να εισφέρει περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Η εξίσωση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και γίνεται ακόμα δυσκολότερη δεδομένου ότι η κυβέρνηση και η τρόικα αναγνωρίζουν πως δεν μπορούν να ληφθούν νέα φορολογικά μέτρα. Η λύση επομένως αναζητείται στο μέτωπο των δαπανών και ενδεχομένως στην ταχύτερη υλοποίηση μέτρων που έχουν προγραμματιστεί για το 2012.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v