Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχειρείται επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων

Ποσό 1,3 δισ. σε 22 μέρες ή μικρή παράταση αναζητεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από τις αποκρατικοποιήσεις για να είναι συνεπές στις δεσμεύσεις έναντι της τρόικας, η οποία πλέον... δεν αστειεύεται!

Επιχειρείται επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων
Ποσό 1,3 δισ. ευρώ σε 22 μέρες ή μικρή παράταση αναζητεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από τις αποκρατικοποιήσεις για να είναι συνεπές στις δεσμεύσεις έναντι της τρόικας, η οποία -όπως έχει καταστεί πλέον σαφές- δεν... αστειεύεται!

Προχθές το βράδυ, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι χθες θα συνεδρίαζε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων σχετικά με τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε, οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις αναμένονται κατά πάσα πιθανότητα σήμερα, άρα μία ακόμα μέρα μείον...

Κάποια από τα σχέδια είναι ώριμα και μπορούν να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση, κάποια άλλα όχι. Το κλειδί ίσως κρύβεται σε ένα άλλο σκέλος των δηλώσεων Βενιζέλου. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός, ο οποίος μόνο τυχαία δεν λέει όσα λέει, δεν ανέφερε πουθενά τον στόχο του Σεπτεμβρίου για έσοδα 1,7 δισ. ευρώ, αλλά ανέφερε αυτόν του Δεκεμβρίου για 5 δισ. ευρώ, όπως και τον στόχο των 28 δισ. ευρώ έως το 2014. Ενδεχομένως η «παράλειψη» του στόχου του Σεπτεμβρίου να συνδέεται με τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια... Αλλιώς, ο αγώνας δρόμου των αποκρατικοποιήσεων μόλις ξεκίνησε.

Το χρονοδιάγραμμα

Μέχρι και τον Οκτώβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα των επόμενων αποκρατικοποιήσεων, που σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει την επέκταση της άδειας μονοπωλίου και την παραχώρηση άδειας βιντεολόττο στον ΟΠΑΠ, την επέκταση της σύμβασης εκμετάλλευσης του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών καθώς και τη διάθεση του 0,6% της Alpha Βank.

Από τις τρεις ενέργειες η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα αντλήσει έσοδα τουλάχιστον 1,3 δισ., ώστε να καλύψει τον στόχο εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις 1,7 δισ. που τυπικά υποχρεούται να επιτύχει έως τις 30/9. Στον χώρο του τζόγου υπάρχουν επίσης τα λαχεία και το Ξυστό.

Η μετάθεση για μερικές ημέρες των τριών παραπάνω κινήσεων εκτιμάται ότι θα γίνει αποδεκτή από την τρόικα. Άλλωστε, μικρή καθυστέρηση αναμένεται και στο θέμα των λαχείων, καθώς υπάρχουν μια σειρά τεχνικά θέματα που θα πρέπει να λυθούν προτού προχωρήσει η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση, τα οποία σχετίζονται με την τιτλοποίηση εσόδων που έχει γίνει παλαιότερα.

Μέσα στον Νοέμβριο η κυβέρνηση προτίθεται να πουλήσει τα κρατικά λαχεία, ενώ για τον Δεκέμβριο είναι προγραμματισμένη η δημοπρασία συχνοτήτων για εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, από την οποία εκτιμάται ότι θα αντλήσει 380 εκατ. ευρώ.

Τα χρονοδιαγράμματα για τη διάθεση ποσοστών σε ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και ΕΛΠΕ δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί, λόγω εκκρεμοτήτων, καθώς αναμένονται οι τελικές εισηγήσεις των διορισμένων συμβούλων.

Πονοκέφαλος για μισθολόγιο και εργασιακή εφεδρεία

Αντίστοιχα πιεστικά χρονοδιαγράμματα καλείται να φέρει εις πέρας η κυβέρνηση και στα υπόλοιπα μέτωπα, από την εργασιακή εφεδρεία και το νέο μισθολόγιο -το οποίο, όπως διευκρινίστηκε χθες, δεν θα συνοδεύεται από μεταβατική περίοδο προσαρμογής, αλλά θα εφαρμοστεί μια κι έξω- έως τις επιχειρησιακές συμβάσεις και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Ουδείς πιστεύει, βέβαια, ότι όλα αυτά θα μπορέσουν να γίνουν μέχρι τις 14 Σεπτέμβρη, οπότε επιστέφει η τρόικα, αν δεν υπάρξουν νέες τροποποιήσεις, αλλά ουδείς φαντάζεται κιόλας ότι η τρόικα θα ικανοποιηθεί με ανακοινώσεις.

Επομένως, για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην εκταμίευση της έκτης δόσης, εφόσον πρώτα ξεμπλοκαριστεί, η κυβέρνηση θα πρέπει να τρέξει όσο δεν έτρεξε ποτέ μέχρι τώρα!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v