Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κυβέρνηση "καίει" τα χαρτιά του ιδιωτικού τομέα

Όσο κι αν μιλάει η κυβέρνηση για νέες επενδύσεις τίποτε δε θα γίνει αν δεν βάλει "πάτο" στην ολισθηρή πορεία της χώρας. Τι δείχνει το παράδειγμα του deal Αlpha-Eurobank. Οι υποσχέσεις Βενιζέλου - και η μετοχή της ΕΤΕ.

Η κυβέρνηση καίει τα χαρτιά του ιδιωτικού τομέα
Σήμερα ξεκινάει το μεγάλο roadshow ελληνικών εισηγμένων εταιριών στο Λονδίνο.

"Χαράς το κουράγιο τους", έλεγε εδώ και μέρες η αγορά, γνωρίζοντας ότι η αντίδραση των ξένων θεσμικών θα είναι ίσως θετική για τις αποτιμήσεις και τα fundamentals πολλών εταιριών, αλλά εντελώς αρνητική για τον "κίνδυνο χώρας" που σημαδεύει την ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Euro2day.gr, στις αρχές της εβδομάδας προηγήθηκαν δύο ανώτατα στελέχη του νέου σχήματος Alpha - Eurobank, που είχαν συναντήσεις με μεγάλα ξένα επενδυτικά κεφάλαια, για να παρουσιάσουν πτυχές του εγχειρήματος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ξένοι επενδυτές έδειξαν άκρως θετική ανταπόκριση στο νέο εγχείρημα, στο μέγεθος που δημιουργεί, στις συνέργειες και στην έλευση του στρατηγικού επενδυτή (Κατάρ), επισήμαναν την ελκυστικότητα των αποτιμήσεων, αλλά…

Το "αλλά" αφορούσε στις έντονες επιφυλάξεις τους για το τι μέλλει να συμβεί στην Ελλάδα.

Εν ολίγοις, καυτηρίασαν τις υπαναχωρήσεις και την ολιγωρία της κυβέρνησης σε σχέση με τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος κι άφησαν να διαφανούν οι δισταγμοί τους για τον "κίνδυνο χώρας" που επηρεάζει άμεσα τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, σε σχέση με τα ελληνικά ομόλογα αλλά και τις δανειακές επισφάλειες εταιριών και ιδιωτών.

Η πορεία των τιμών των τραπεζικών μετοχών, άλλωστε, καταδεικνύει σαφέστατα τους δισταγμούς των ξένων επενδυτών. Πλην των μετοχών που συνδέονται με το εγχείρημα των Alpha - Εurobank, χαρακτηριστική είναι και η συμπεριφορά της μετοχής της ΕΤΕ.

Η Εθνική Τράπεζα ξεπέρασε με άνεση τον σκόπελο του rollover των ελληνικών ομολόγων, διατηρώντας το Core Tier 1 στο 11,2%, όταν η απαίτηση της Τράπεζας της Ελλάδος σταματά στο 10%.

Οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου είναι ως ποσό ασήμαντο σε σχέση με το μέγεθος της Εθνικής (μόλις 350 εκατ. ευρώ), πολύ μεγάλο μέρος των κερδών της προέρχεται πλέον από την Τουρκία και τη ΝΑ. Ευρώπη, ενώ οι καταθέσεις που διαθέτει δεν έχουν μειωθεί αισθητά και ξεπερνούν κατά πολύ το σύνολο των δανείων της.

Κι όμως, έχει βρεθεί πέριξ των 3 ευρώ, ενίοτε και χαμηλότερα!

Που σημαίνει ότι μέρος των ξένων επενδυτών προεξοφλεί πολύ χειρότερες εξελίξεις στην Ελλάδα, αμφιβάλλοντας βάσιμα για την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στη βοήθεια.

Η κυβερνητική ολιγωρία δεν σταματά όμως σε "μακροοικονομικά" θέματα. Στις 24 Αυγούστου, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, υποσχέθηκε ότι θα λυθεί σύντομα η εμπλοκή στη χρηματοδότηση των πέντε συγχρηματοδοτούμενων οδικών αξόνων, εν όψει του roadshow αλλά και των εξαγγελιών Παπανδρέου στη ΔΕΘ.

Εντούτοις, κι ενώ ο κατασκευαστικός κλάδος εκπροσωπείται στο roadshow που ξεκινά σήμερα, καμία αναγγελία δεν έχει υπάρξει, έστω ανεπίσημα, για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ίσως να βρίσκεται όντως στις αποσκευές του πρωθυπουργού για τη Θεσσαλονίκη, αν και πολλοί στην αγορά κρατούν… μικρό καλάθι.

Ομοίως, για τον ΟΠΑΠ (που σύμφωνα με πληροφορίες είναι πρώτος σε κλεισμένα ραντεβού με επενδυτές στο roadshow) το τοπίο σε σχέση με την παράταση του μονοπωλίου και τις άδειες για παιχνιδομηχανές παραμένει θολό, ενώ υποτίθεται ότι μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου το Δημόσιο θα πρέπει να έχει αντλήσει σχεδόν 1 δισ. ευρώ, γεγονός που οι αγορές δεν ξέρουν ακόμη αν θα αποτελέσει... προικοδότηση ή εν τέλει… αφαίμαξη του οργανισμού.

Όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, οποιαδήποτε κίνηση από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα θα καταλήγει καμένο χαρτί, με εξαίρεση ίσως πολύ συγκεκριμένους τομείς, που δεν εξαρτώνται από την εσωτερική οικονομική συγκυρία.

Το "έξυπνο χρήμα" γνωρίζει ότι υπάρχουν ευκαιρίες στην Ελλάδα, αναφέρει έμπειρο στέλεχος της αγοράς, όμως όσο δεν βλέπει πάτο στον ορίζοντα, όσο υπάρχει μηδενική ορατότητα, κανένα deal δεν θα είναι αρκετά ελκυστικό. Θα παραμένει στην άκρη, περιμένοντας το φθηνό να γίνει φθηνότερο.

"Ας δεχτούμε ότι οι στόχοι που τέθηκαν στο μεσοπρόθεσμο είναι δύσκολο να επιτευχθούν, λόγω της υπέρμετρης ύφεσης", αναφέρει άλλο στέλεχος, που γνωρίζει καλά το κλίμα στο εξωτερικό. "Άκόμη κι έτσι να είναι, θεωρούμε δεδομένο ότι η τρόικα θα δείξει κατανόηση εφόσον έχει πάρει τα κατάλληλα σήματα από την ελληνική κυβέρνηση.

Σήματα ότι γίνονται διαρθρωτικές αλλαγές, ότι λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα, ότι γίνεται σοβαρή προσπάθεια να αλλάξει η εικόνα του δημόσιου τομέα και της οικονομίας και να γυρίσουμε σε πλεονάσματα.

Ως τώρα, όμως, τέτοιο σήμα δεν υπήρξε, ούτε έστω το κλείσιμο ενός περιττού δημόσιου οργανισμού. Γι' αυτό και οι Ευρωπαίοι στύλωσαν τα πόδια".

Δόθηκε προχθές με τις εξαγγελίες Βενιζέλου το πολυπόθητο σήμα;

Το χρηματιστήριο αντέδρασε χθες με ένα εντυπωσιακό ράλι εκτόνωσης. Τόσο πολύ διψάει για κάτι θετικό. Ωστόσο, η συμπεριφορά των CDSs και των spreads στα ελληνικά ομόλογα, που κατέγραψαν μικρή άνοδο, έδειξε την επιφύλαξη των ξένων.

Διότι και προχθές πάλι εξαγγελίες είχαμε. Παρότι ήταν δραματικές. Όλοι λοιπόν θα περιμένουν να δουν τώρα την εφαρμογή τους.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v