Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ανάσα" για δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο

Ανακούφιση για πάνω από 70.000 Έλληνες δανειολήπτες που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο δίνει η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να κλειδώσει την ισοτιμία με το ευρώ.

Ανάσα για δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο
Ανακούφιση για πάνω από 70.000 Έλληνες δανειολήπτες που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο δίνει η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να κλειδώσει την ισοτιμία του φράγκου με το ευρώ στο 1,20 και με παρεμβατικές κινήσεις να φρενάρει την ανατίμηση του τοπικού νομίσματος.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν χορηγήσει, κυρίως τη διετία 2007 - 2008, στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο βασισμένο στο ελβετικό νόμισμα ύψους 7 - 8 δισ. και ο μέσος όρος των δανείων ανέρχεται σε 100.000 ευρώ. Τα δάνεια αυτά είχαν εκταμιευτεί με μέση ισοτιμία 1,50 φράγκο.

Η πρόσφατη ανατίμηση του ελβετικού νομίσματος επιβάρυνε τους δανειολήπτες κατά 30% στο κεφάλαιο του δανείου και 10% στη μηνιαία δόση. Η επιβάρυνση στη μηνιαία δόση είναι πλέον μικρότερη λόγω του γεγονότος ότι σήμερα το ελβετικό libor κινείται στο μηδέν.

Ουσιαστικά, το στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο αξίας 100.000 ευρώ, διάρκειας 30 ετών, που εκταμιεύτηκε το 2007, είχε τότε επιτόκιο 4% (libor 2% συν περιθώριο 2%), ενώ σήμερα το επιτόκιο κινείται στο 2%, καθώς το libor είναι μηδενικό, οριακά αρνητικό. Τότε (με την ισοτιμία στο 1,5) η μηνιαία δόση ήταν 534 ευρώ, ενώ σήμερα (με την ισοτιμία στο 1,2) είναι σε περίπου 420 ευρώ.

Τα αρμόδια στελέχη των τραπεζών χαρακτηρίζουν την επιβάρυνση "συγκυριακή" και επισημαίνουν ότι η μετατροπή του επιτοκίου από ελβετικό φράγκο σε ευρώ δεν συμφέρει, καθώς η λογιστική ζημία επί του κεφαλαίου θα μετατραπεί αυτόματα σε πραγματική.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας επιδιώκει η ισοτιμία να διαμορφωθεί πάνω από τα 1,20 ελβετικό φράγκο/ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v