Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ληξιπρόθεσμες: Τονωτική ένεση στα έσοδα

Οι απειλές κατασχέσεων και αυτοφώρου και η αναβίωση της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές άρχισαν να αποδίδουν τον Αύγουστο, καθώς 6.000 φορολογούμενοι πήγαν στις εφορίες και ρύθμισαν τα χρέη τους.

Ληξιπρόθεσμες: Τονωτική ένεση στα έσοδα
Οι απειλές κατασχέσεων και αυτοφώρου, η διαπόμπευση με μαύρες λίστες και η αναβίωση της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές άρχισαν να αποδίδουν τον Αύγουστο, καθώς 6.000 φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές πήγαν στις εφορίες και ρύθμισαν τα χρέη τους.

Βεβαιώθηκαν έσοδα 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν ήδη 30 εκατ. ευρώ, καθώς παραμένει σε ισχύ η ρύθμιση για την τμηματική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οι εισπράξεις είναι ακόμα σταγόνα στον ωκεανό, αφού οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ξεπερνούν τα 41 δισ. ευρώ, εξοργίζοντας την τρόικα εξαιτίας της αδυναμίας είσπραξης σημαντικών ποσών.

Πάντως, τον Αύγουστο φαίνεται να έκαναν το θαύμα τους, σε επίπεδο εντυπώσεων τουλάχιστον, καθώς τα καθαρά έσοδα, τα οποία εμφάνιζαν αύξηση 1,7% σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών την τελευταία μέρα του Αυγούστου, κατά δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου αυξήθηκαν πάνω από 3% και σύμφωνα με πληροφορίες κατά 5,1%.

Η εξέλιξη αυτή, βέβαια, δεν ανατρέπει το γεγονός ότι και σε επίπεδο οκταμήνου τα καθαρά έσοδα εμφανίζουν μείωση αντί για αύξηση 5,6% που προβλέπεται στο σύνολο του έτους, οδηγώντας το οικονομικό επιτελείο σε αγώνα δρόμου για την είσπραξη περισσότερων από 5 δισ. ευρώ κάθε μήνα έως το τέλος του έτους.

Οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα, πάντως, αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τον Σεπτέμβριο, καθώς επίκειται η δημοσιοποίηση της πρώτης μαύρης λίστας πριν από τη ΔΕΘ, ενώ δεν αποκλείεται ως απάντηση στις πιέσεις της τρόικας αλλά και σε εφαρμογή των νόμων να έρθουν σύντομα και τα πρώτα αυτόφωρα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v