Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έρχεται η λυπητερή του 1,6 δισ. ευρώ

Λυπητερή 1,6 δισ. ευρώ σε 2,3 εκατομμύρια φορολογουμένους βρίσκεται προ των πυλών, καθώς η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ταχυδρόμησε ήδη τα πρώτα ενιαία εκκαθαριστικά.

Έρχεται η λυπητερή του 1,6 δισ. ευρώ
Λυπητερή 1,6 δισ. ευρώ σε 2,3 εκατομμύρια φορολογουμένους βρίσκεται προ των πυλών, καθώς η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ταχυδρόμησε ήδη τα πρώτα ενιαία εκκαθαριστικά της έκτακτης εισφοράς, του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αντικειμενικής δαπάνης που επιβαρύνει όσους έχουν μεγάλα αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη αναψυχής, ελικόπτερα ή αεροσκάφη.

Τα ραβασάκια που έχουν ταχυδρομηθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, θα έχουν φτάσει στους αποδέκτες τους μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου και, δεδομένου ότι η βεβαίωση φόρου έγινε τον Αύγουστο, η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο συμψηφισμών έκτακτων εισφορών και τυχόν επιστροφών φόρου, από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο γενικευμένα από τις υπηρεσίες, δηλαδή οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν θα λάβουν εκκαθαριστικά με συμψηφισμό φόρων προς πληρωμή και προς επιστροφή. Βέβαια, ο κάθε φορολογούμενος μεμονωμένα μπορεί να προσφύγει στην εφορία του και να ζητήσει συμψηφισμό.

Εντός της εβδομάδας, άλλωστε, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα εγκαινιάσει ειδική διαδικτυακή εφαρμογή στην οποία οι φορολογούμενοι -εφόσον δεν έχουν λάβει το ειδοποιητήριο- θα μπορούν πληκτρολογώντας τον αριθμό φορολογικού τους μητρώου να δουν αν προκύπτει σε βάρος τους έκτακτη εισφορά, όπως γίνεται και με τα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Το εκκαθαριστικό που θα παραλάβουν οι φορολογούμενοι θα είναι ενιαίο και σε αυτό θα εμφανίζονται χωριστά τα ποσά της κάθε εισφοράς και του τέλους επιτηδεύματος.

Η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σε όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, με συντελεστές 1% έως και 4%. Η εισφορά για όσους έχουν δηλώσει εισοδήματα μεταξύ 12.000 - 20.000 ευρώ θα είναι από 121 έως 200 ευρώ, για εισοδήματα πάνω από 20.000 και ως 50.000 ευρώ διαμορφώνεται σε 408 - 1.000 ευρώ, για εισοδήματα από 50.000 έως 100.000 ευρώ θα κυμανθεί από 1.500 έως 3.000 ευρώ και για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ από 4.000 ευρώ και πάνω.

Το τέλος επιτηδεύματος είναι για φέτος 300 ευρώ και θα το πληρώσουν περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Το τέλος επιτηδεύματος θα πληρώσουν και οι εργαζόμενοι που παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε έναν εργοδότη και αμείβονται με μπλοκάκι, ακόμη και όσοι είχαν πέρυσι το μπλοκάκι τους σε αδράνεια.

Όσον αφορά στην έκτακτη εισφορά σε αντικειμενικές δαπάνες, επιβάλλεται με συντελεστή 5% επί του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης σε όσους κατέχουν επιβατικά αυτοκίνητα πάνω από 1.929 κυβικά εκατοστά, σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα και πισίνες.

Το ποσό της οφειλής βεβαιώνεται συνολικά και καταβάλλεται σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση.

Η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 300 ευρώ, εκτός της τελευταίας. Συνεπώς, αν η εισφορά βεβαιωθεί μέσα στον Αύγουστο, θα καταβληθεί η πρώτη δόση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2011, η δεύτερη μέχρι 31 Οκτωβρίου, η τρίτη μέχρι 30 Νοεμβρίου, η επόμενη μέχρι 31 Δεκεμβρίου κ.λπ.

Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του συνολικά οφειλόμενου ποσού του εκκαθαριστικού σημειώματος, μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται έκπτωση 5%, ακόμη κι αν πρόκειται για ποσά κάτω των 300 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκκαθαριστικά θα λάβουν και οι άνεργοι, οι οποίοι εξαιρούνται από την έκτακτη εισφορά ακόμη και αν πέρυσι εργάζονταν. Σε αυτήν την περίπτωση, με τη βεβαίωση του ΟΑΕΔ, θα πρέπει να ζητήσουν από την εφορία τους να εξαιρεθούν. Στις εφορίες, άλλωστε, θα πρέπει να προσφύγουν και όσοι λάβουν λανθασμένα εκκαθαριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v