Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράθυρο για ένταξη στο ΤΧΣ με προνομιούχες

Πίστωση χρόνου στις μεγάλες τράπεζες δίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσον αφορά στους όρους ένταξης στο ΤΧΣ. Παραμένει η διάταξη για τις κοινές μετοχές. Τα νέα δεδομένα.

Παράθυρο για ένταξη στο ΤΧΣ με προνομιούχες
Πίστωση χρόνου στις μεγάλες τράπεζες δίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσον αφορά στους όρους ένταξης στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ουσιαστικά, έπειτα από μπαράζ επαφών και αιτημάτων, ο υπουργός Οικονομικών σε συνεργασία με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές θα προχωρήσει σε αλλαγή των όρων ένταξης στο ΤΧΣ και όσες τράπεζες προσφύγουν σε αυτό για κεφαλαιακή ενίσχυση θα εκδίδουν προνομιούχες μετοχές, αποφεύγοντας τουλάχιστον προς το παρόν την κρατικοποίηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αλλαγή στις διατάξεις του νομοσχεδίου κρίνεται απαραίτητη και θεωρείται λογική στην παρούσα χρονική στιγμή, καθώς οι μεγάλες τράπεζες, πλην των δύο που βρίσκονται σε φάση συγχώνευσης, έχουν ήδη αρχίσει επαφές στο παρασκήνιο με στόχο την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή και κατ' επέκταση τη συγχώνευσή τους.

Κατόπιν των αλλαγών, ο νόμος θα προβλέπει και την έκδοση προνομιούχων μετοχών για όσες τράπεζες είναι πολυμετοχικές. Ωστόσο, θα παραμένει και ο όρος της έκδοσης κοινών μετοχών για περιπτώσεις τραπεζών με μικρότερη διασπορά μετοχών.

Το σχετικό αίτημα από την πλευρά των διοικήσεων των τραπεζών φαίνεται να γίνεται δεκτό από την κυβέρνηση, καθώς κανένας δεν επιδιώκει την κρατικοποίηση των μεγάλων ελληνικών τραπεζών και, μετά τη συγχώνευση της Alpha Bank με τη Eurobank, οι διεργασίες για ανάλογες κινήσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, άρα, όπως επισημαίνεται, θα ήταν άδικο να κρατικοποιηθεί μία τράπεζα εξαιτίας της έλλειψης χρόνου στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v