Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Πρόβα" απολύσεων στο Δημόσιο

Στον πάγκο της εργασιακής εφεδρείας σχεδιάζει να βάλει σύντομα 7.500 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα η κυβέρνηση, κάνοντας... πρόβα απολύσεων ως δείγμα συμμόρφωσης στις πιέσεις της τρόικας.

Πρόβα απολύσεων στο Δημόσιο
Στον πάγκο της εργασιακής εφεδρείας σχεδιάζει να βάλει σύντομα 7.500 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα η κυβέρνηση, κάνοντας... πρόβα απολύσεων ως δείγμα συμμόρφωσης στις πιέσεις της τρόικας.

Παράλληλα, τις επόμενες δέκα ημέρες, μέχρι να ξαναπιάσει δουλειά στην Αθήνα το κλιμάκιο των υψηλόβαθμων ελεγκτών, και ενόσω θα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα επιχειρήσει να δώσει νέο δείγμα γραφής, βγάζοντας από το συρτάρι διαρθρωτικά μέτρα που ζητούνται μετ’ επιτάσεως, αλλά για διάφορους λόγους έχουν κολλήσει.

Αποκρατικοποιήσεις και συρρίκνωση του δημόσιου τομέα θα βρεθούν στο επίκεντρο, ενώ σημαντικές παρεμβάσεις -εντυπώσεων και ουσίας- αναμένονται και στην προσπάθεια για πάταξη της φοροδιαφυγής (μαύρες λίστες και αυτόφωρο, φορολογικός διατητής αλλά και νέα μέτρα στο πλαίσιο του φορολογικού νομοσχεδίου).

Στο μέτωπο της εργασιακής εφεδρείας, το χαρτί αναμένεται να παίξει από σήμερα δυνατά, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Euroworking Group στο οποίο θα μετάσχει, ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Γ. Ζανιάς.

Η προεργασία έχει ήδη γίνει από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγ. Βενιζέλο, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα έστειλε σε 160 ΔΕΚΟ και σε φορείς του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων και εισηγμένες, επιστολή με την οποία ζητείται έως τις 9 Σεπτεμβρίου να έχουν σταλεί αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν και αναφορικά με το κόστος μισθοδοσίας τους.

Στους 160 φορείς περιλαμβάνονται και εισηγμένες ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, ο ΟΠΑΠ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Αγροτική Τράπεζα, εταιρίες δηλαδή που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Με την επιστολή ζητούνται τα παρακάτω στοιχεία εργαζομένων:

1. Η ημερομηνία γέννησης.
2. Έτη προϋπηρεσίας.
3. Εάν ο υπάλληλος είναι αορίστου ή ορισμένου χρόνου.
4. Κατηγορία εκπαίδευσης (πανεπιστημιακή, δευτεροβάθμια κ.λπ.).
5. Η ειδικότητα του υπαλλήλου (εάν ανήκει στο τμήμα οικονομικού, εάν είναι τεχνικός κ.λπ.).
6. Η θέση ευθύνης, εφόσον βρίσκεται σε τέτοια.
7. Η γνώση ξένων γλωσσών.
8. Η γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών.
9. Η πόλη διαμονής.
10. Ο βασικός μισθός.
11. Το ύψος του επιδόματος ευθύνης (εάν έχει θέση που να το δικαιολογεί).
12. Το ύψος του οικογενειακού επιδόματος (εφόσον λαμβάνει τέτοιο).
13. Το ύψος των άλλων επιδομάτων που λαμβάνει.
14. Το γενικό άθροισμα όλων των αποδοχών.

Με αυτά τα στοιχεία στη διάθεσή του, το υπουργείο Οικονομικών είναι προφανές ότι μπορεί και το νέο μισθολόγιο να επεκτείνει ευκολότερα στις ΔΕΚΟ αλλά και τον θέσμο της εργασιακής εφεδρείας να υλοποιήσει με σαφή στόχευση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v