Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Πολιτικό θέμα" πλέον οι στόχοι του 2011

Ουσιαστική παραδοχή Βενιζέλου ότι οι στόχοι "δεν βγαίνουν". Φταίει η ύφεση, είπε, αλλά έχει ευθύνες και η κυβέρνηση. Πολιτική πλέον η διαπραγμάτευση με ΕΕ-ΔΝΤ, καθησυχαστικός για 6η δόση. Τι καταγγέλλει η τρόικα.

Πολιτικό θέμα πλέον οι στόχοι του 2011
Καθησυχασμό των πολιτών και των αγορών επιχείρησε ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αναγνωρίζοντας καθυστερήσεις στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, διαβεβαιώνοντας για βροχή διαρθρωτικών παρεμβάσεων και εναποθέτοντας τις αποφάσεις για την έκτη δόση περισσότερο σε πολιτικό επίπεδο και λιγότερο στις διαπραγματεύσεις με τους τεχνοκράτες της τρόικας, για τους οποίους εξέφρασε μεν τη βαθύτατη εκτίμηση της κυβέρνησης, αλλά με το... γάντι υποβάθμισε τον ρόλο τους.

Μάλιστα την Κυριακή με νέα ανακοίνωση το Υπουργείο Οικονομικών επανέλαβε ότι η αναχώρηση των στελεχών της τρόικας την Παρασκευή, προκειμένου να επιστρέψουν σε δέκα μέρες, ήταν συμφωνημένη και προγραμματισμένη εξαρχής.

Στη συνέντευξη της Παρασκευής ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε να εξουδετερώσει και τα σενάρια πρόωρων εκλογών, που επανήλθαν στο προσκήνιο με αφορμή τα τεκταινόμενα με την τρόικα, τονίζοντας ότι "τίποτα δεν είναι πιο βλαπτικό και υπονομευτικό για τη χώρα από το να προκληθεί πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα".

"Εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε τον σκληρό στα λόγια, διαπραγματευόμαστε για το καλό της Ελλάδας και της ευρωζώνης", είπε ο υπουργός, αν και από το πρωί κυβερνητικά στελέχη είχαν βιαστεί να ερμηνεύσουν τις εξελίξεις στη βάση... πατήσαμε πόδι.

Λίγες ώρες μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και τις πληροφορίες για ρήξη που είδαν το φως της δημοσιότητας, εξαιτίας της θέσης της τρόικας ότι πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για να καλυφθούν οι αποκλίσεις στο έλλειμμα λόγω ύφεσης και αστοχιών, ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε να παρουσιάσει μια άλλη όψη της αλήθειας.

Όπως είπε, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα "τα περί σπασίματος των διαπραγματεύσεων" και η ουσία είναι ότι ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των επαφών με την τρόικα, όπως είχε προγραμματιστεί. Θα μεσολαβήσει δεκαήμερη διακοπή των τετ α τετ συζητήσεων και στις 14 του μήνα το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας θα επανέλθει, όταν το οικονομικό επιτελείο θα είναι σε θέση να δώσει περισσότερες πληροφορίες και για τις διαρθρωτικές αλλαγές και για το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

"Οι επόμενες δέκα ημέρες είναι απολύτως κρίσιμες", είπε ο κ. Βενιζέλος και επιδόθηκε σε απαρίθμηση δεκάδων διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες δεν έχουν προχωρήσει για μήνες και μήνες προκαλώντας την αντίδραση των πιστωτών μας.

Τώρα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του αντιπροέδρου, θα έχουμε... βροχή διαρθρωτικών αλλαγών, ξεκινώντας από τις αποκρατικοποιήσεις, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων και τις αλλαγές στη φορολογική διοίκηση έως τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, στην υγεία και βέβαια το ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο εμφανίζεται πλέον σε πιο σκληρή εκδοχή.

Όπως επιβεβαίωσε ο κ. Βενιζέλος, η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου θα επεκταθεί και στις ΔΕΚΟ, ενώ η εργασιακή εφεδρεία, η οποία αρχικά σχεδιαζόταν μόνο για τους φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται, θα επεκταθεί και ευρύτερα "στις παρυφές του στενού δημόσιου τομέα".

Τα μεγάλα ζητούμενα πλέον είναι τι θα γίνει με την εκταμίευση της έκτης δόσης και κατά πόσον επαρκούν τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου για να καλύψουν τις όποιες καθυστερήσεις στην εκταμίευσή της.

Η απάντηση του κ. Βενιζέλου στο συγκεκριμένο ερώτημα ήταν γενικά... καθησυχαστική, χωρίς όμως να δοθούν λεπτομέρειες. "Η τρόικα γνωρίζει πολύ καλά και τις ανάγκες της χώρας και τα ταμειακά διαθέσιμα, δεν τίθεται ζήτημα, είναι όλα διευθετημένα ώστε να καλύπτονται οι δανειακές ανάγκες της χώρας με τον καλύτερο και φθηνότερο τρόπο", είπε χαρακτηριστικά.

Κλειστά χαρτιά κράτησε, άλλωστε, ο υπουργός και για την απόσταση που χωρίζει τις εκτιμήσεις τρόικας - κυβέρνησης αναφορικά με την εξέλιξη του ελλείμματος. Οι πληροφορίες των προηγούμενων ημερών ανέφεραν ότι η τρόικα έθετε τον πήχη του ελλείμματος στο 8,8% του ΑΕΠ και η ελληνική πλευρά εκτιμούσε ότι θα διαμορφωθεί λίγο πάνω από το 8% αντί για 7,6% του ΑΕΠ που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης ύφεσης.

Ο κ. Βενιζέλος, επίσης, δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις ούτε για τις ακριβείς εκτιμήσεις για την ύφεση (την προσδιόρισε κοντά στο 5%) ούτε για το αν αλλάζουν και πόσο οι ποσοστιαίοι (7,6% επί του ΑΕΠ) ή ποσοτικοί (17 δισ. ευρώ) στόχοι για το έλλειμμα.

Περιορίστηκε μόνο να δηλώσει ότι με την εφαρμογή των ήδη ψηφισθέντων μέτρων θα είμαστε πολύ κοντά στους στόχους. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι η ύφεση θα επηρεάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2011 και πως το 2012 ίσως να μην καταγραφεί ανάπτυξη.

Αναφορικά με το PSI, ανέφερε ότι αν δεν επιτευχθεί ο στόχος συμμετοχής στο 90% το Eurogroup θα αποφασίσει τι θα γίνει.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει σε άτυπο Ecofin, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου.

Τι καταγγέλλει η τρόικα

Προειδοποίηση για τον κίνδυνο να μην καταβληθεί η επόμενη δόση του δανείου για Ελλάδα απευθύνουν τα στελέχη της τρόικας, σύμφωνα με τους FT. 

Τα στελέχη αποχώρησαν την Παρασκευή μετά από διαφωνία για το πώς θα καλυφθεί μια απόκλιση 1,2 δισ. ευρώ, κατηγορούν την Ελλάδα για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και για αδυναμία στη συλλογή φορολογικών εσόδων.
 
Αν και η επίσημη ανακοίνωση της τρόικας κάνει λόγο για "προσωρινή αποχώρηση ώστε να ολοκληρωθούν οι τεχνικές εργασίες", σε ιδιωτικές συζητήσεις τους, τα υψηλόβαθμα στελέχη της Ε.Ε. του ΔΝΤ και της ΕΚΤ εκφράζουν την οργή τους για την επαναλαμβανόμενη αδυναμία της Ελλάδας να προχωρήσει τις δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις, προειδοποιώντας ότι οι επόμενες δόσεις του δανείου ενδέχεται να μην χορηγηθούν. "Είναι ξεκάθαρο το τι πρέπει να γίνει - Απλά πρέπει να το κάνουν", σημειώνει ευρωπαίος αξιωματούχος. 

Τα στελέχη της τρόικας εκτιμούν ότι η βαθύτερη των εκτιμήσεων ύφεση ευθύνεται μόνο για το 25% της εκτιμώμενης απόκλισης για το 2011. Το υπόλοιπο, υποστηρίζουν ότι οφείλεται στις καθυστερήσεις. Όπως αναφέρουν οι FT, ένας πιθανός συμβιβασμός θα ήταν να επιτραπεί στην Ελλάδα μια απόκλιση σε σχέση με τους στόχους, αντίστοιχη του επιπρόσθετου κόστους λόγω της ύφεσης.  
 
"Πώς μπορείτε να περιμένετε από τη γερμανική βουλή να ψηφίσει δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, όταν η χώρα δεν ευθυγραμμίζεται με τις υποσχέσεις που περιλαμβάνονται στο πρώτο πακέτο", σημείωνε χαρακτηριστικά ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η ανακοίνωση της τρόικας

"Κλιμάκιο των Ε.Ε. - ΕΚΤ - ΔΝΤ συζήτησε τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και την εφαρμογή των πολιτικών, στο πλαίσιο της πέμπτης αναθεώρησης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας.

Το κλιμάκιο έχει σημειώσει πρόοδο, όμως αποχώρησε προσωρινά από την Αθήνα προκειμένου να επιτρέψει στις Αρχές να ολοκληρώσουν τις τεχνικές εργασίες, μεταξύ άλλων, που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό του 2012 και τις δομικές μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.

Το κλιμάκιο αναμένει να επιστρέψει στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν και περιμένει οι ελληνικές αρχές να έχουν ολοκληρώσει τις τεχνικές εργασίες, προκειμένου να συνεχιστούν οι συζητήσεις αναφορικά με τις πολιτικές που απαιτούνται, ώστε να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση"

Προς αναβολή η συνεδρίαση του ΔΝΤ

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου συνεδρίαση του ΔΝΤ, η οποία είχε ως θέμα την Ελλάδα, και να μεταφερθεί για τις 27 Σεπτεμβρίου. Ο λόγος είναι ότι μετά την τροπή που πήραν οι εξελίξεις δεν θα είναι έτοιμη η έκθεση του απεσταλμένου του ταμείου κ. Π. Τόμσεν.

Σκληρή ανακοίνωση από τη Ν.Δ.

"Αφού μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα αναστάτωσαν τη χώρα με ανεύθυνες διαρροές, για δήθεν αντιστασιακές κραυγές στην τρόικα, σήμερα εμφανίστηκε ο κ. Βενιζέλος να κάνει υποδείξεις προς τον… εαυτό του και την κυβέρνηση.

Τώρα, προσπαθούν να κρύψουν την αποτυχία και την ανεπάρκειά τους με φθηνά επικοινωνιακά τρικ. Μεταθέτουν τις συνομιλίες με την τρόικα για μετά την εμφάνιση του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, λέγοντας ότι ο κ. Βενιζέλος πρέπει να ολοκληρώσει… "τεχνικές εργασίες"!

Πρόκειται για απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών και για έσχατη ανευθυνότητα.

Η αλήθεια είναι ότι έπεσαν έξω σε όλες τις εκτιμήσεις και σε όλους τους στόχους τους. Και ότι επιβεβαιώθηκαν όλες οι επισημάνσεις και όλες οι προβλέψεις της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά".

Δήλωση της Ντ. Μπακογιάννη

"Η κυβέρνηση αποδείχθηκε σήμερα ότι ούτε έκανε ούτε ήθελε να κάνει τη δουλειά της.
Το είπαμε και όταν αρνηθήκαμε να ψηφίσουμε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, προτείνοντας ένα εναλλακτικό, ρεαλιστικό πρόγραμμα.

Πίστευε και πιστεύει ότι η στάμνα όσες φορές και αν πάει στη βρύση δεν θα σπάσει. Κάνει λάθος.

Θα σπάσει προς όφελος εκείνων των συμφερόντων που θέλουν να καλύψουν τη δική τους χρεοκοπία σε βάρος της Ελλάδας.

Αποδεικνύεται, δυστυχώς, ότι τα παλιά κόμματα και οι πάσης φύσεως υποστηρικτές του κρατικοδίαιτου συστήματος προτιμούν να διατηρούν εξουσία και προνόμια και ας καταστραφεί η Ελλάδα.

Απέναντι σε μια κυβέρνηση που παραπαίει, έναν πρωθυπουργό που απουσιάζει, έναν υπουργό Οικονομίας που στήνει καυγάδες και επικοινωνιακές παραστάσεις και μια αξιωματική αντιπολίτευση που λέει στον καθέναν αυτά που θέλει να ακούσει, ο λαός πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, ανοίγοντας νέους δρόμους".




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v