Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: Συνταγματικά τα κριτήρια για φαρμακεία

Συνταγματική, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, κρίθηκε από το το Δ΄τμήμα του ΣτΕ η θέσπιση πληθυσμιακών κριτηρίων για την ίδρυση νέων φαρμακείων.

ΣτΕ: Συνταγματικά τα κριτήρια για φαρμακεία
Συνταγματική, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, κρίθηκε από το το Δ΄τμήμα του ΣτΕ η θέσπιση πληθυσμιακών κριτηρίων για την ίδρυση νέων φαρμακείων.

Την τελική κρίση επί του θέματος ωστόσο θα λάβει , λόγω μείζονος σπουδαιότητας η ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου.

Το Δ' τμήμα, δέχθηκε μεν ότι η θέσπιση πληθυσμιακών κριτηρίων συνεπάγεται περιορισμό όχι μόνο στην άσκηση αλλά και τη πρόσβαση στο ελεύθερο επάγγελμα, όπως ορίζει τη προσωπική και οικονομική ελευθερία το άρθρου 5 παράγραφος 1 του Συντάγματος.
 
"Ο περιορισμός όμως αυτός", συνεχίζει η απόφαση, "ο οποίος ορίζεται γενικώς και κατά τρόπο αντικειμενικό και αφορά ένα επάγγελμα, η άσκηση του οποίου συνδέεται με τη δημόσια υγεία, αποσκοπεί, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του παραπάνω νόμου(3457/06), στην καταπολέμηση του πληθωρισμού των φαρμακείων με παρενέργειες όπως φαινόμενα υπερσυνταγογράφησης και κατευθυνόμενης συνταγαγράφησης, τα οποία προκάλεσε στο παρελθόν, κατά την εκτίμηση του νομοθέτη, η υπέρμετρη, ενόψει του μεγέθους του πληθυσμού και των αναγκών του σε φάρμακα, αύξηση του αριθμού των φαρμακείων ιδίως σε μεγάλα αστικά κέντρα".

Ειδικά μάλιστα, υπογραμμίζεται, ότι ο περιορισμός αυτός δικαιολογείται, σύμφωνα με τα άρθρα 21 παράγραφος 3 και 22 παράγραφος 5 του Συντάγματος, που υποχρεώνουν το κράτος να μέριμνα προληπτικώς για την υγεία των πολιτών.

Για όλους αυτούς του λόγος, ο περιορισμός της οικονομικής ελευθερίας(άρθρο 5 παράγραφος 1 του Συντάγματος) με τη θέσπιση πληθυσμιακών κριτηρίων, δεν μπορεί να θεωρεί προδήλως απρόσφορος για την επίτευξη των επιδιωκόμενων σκοπών, ούτε ότι υπερβαίνει το αναγκαίο μέτρο και τα επιβαλλόμενα από την αρχή της αναλογικότητας όρια, λόγω και του μειωμένου αριθμού κατοίκων με το οποίο συνδέεται το επίμαχο κριτήριο.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει φαρμακοποιοί, κατά της απόφασης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που αρνήθηκε να τους χορηγήσει άδεια νέων φαρμακείων στη Ν. Σμύρνη, με βάση τα κριτήρια του επίμαχου νομου(3457/2006).

Υπενθυμίζεται ότι με παλαιότερη απόφαση 3665/2006, η ολομέλεια του ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματικά τα πληθυσμιακά κριτήρια που επέβαλε προηγούμενος νόμος 1963/1991, επιτρέποντας την ίδρυση νέων φαρμακείων σε αναλογία 3.000 κατοίκων.

Μετά την απόφαση αυτή, εκδόθηκε ο νόμος 3457/2006, όπου περιόρισε την πληθυσμιακή αναλογία στους 1.500 κατοίκους ενώ διατήρησε και την ελάχιστη απόσταση μεταξύ των φαρμακείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v