Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαύρες λίστες: Ποια στοιχεία δημοσιοποιούνται

Προσωπικά στοιχεία που εκτείνονται από τον ΑΦΜ, το ονοματεπώνυμο, το όνομα πατέρα και μητέρας μέχρι και το ύψος της οφειλής θα δουν εντός των ημερών στο Διαδίκτυο όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Μαύρες λίστες: Ποια στοιχεία δημοσιοποιούνται
Προσωπικά στοιχεία που εκτείνονται από τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, το ονοματεπώνυμο, το όνομα πατέρα και μητέρας μέχρι και το ύψος της οφειλής θα δουν εντός των ημερών στο Διαδίκτυο όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο για διάστημα πάνω από έναν χρόνο και χρωστούν περισσότερα από 150.000 ευρώ.

Απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγ. Βενιζέλου περιγράφει αναλυτικά τη διαδικασία αλλά και όλα τα στοιχεία που θα δημοσιοποιούνται μέσω του δικτυακού τόπου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων www.gsis.gr, ενώ ορίζεται ότι η ανανέωση της μαύρης λίστας θα είναι διαρκής, με προσθήκη νέων ονομάτων ανά τρίμηνο.

Για να βγει κανείς από τη μαύρη λίστα θα πρέπει να ρυθμίσει ή να ξεπληρώσει τις οφειλές του, ενώ από τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους δεν γλιτώνουν ούτε οι πεθαμένοι! Το όνομα θα δημοσιοποιείται, αλλά θα υπάρχει και οι ένδειξη «κληρονόμοι» ως υπόχρεοι για την εξόφληση της πληρωμής. Μόνο όσοι έχουν αναστολή με βάση απόφαση δικαστηρίου ή όσοι έχουν μπει σε ρύθμιση θα εξαιρεθούν από τη λίστα. Οι μαύρες λίστες θα φέρουν τον τίτλο «Δημοσιοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο βάσει των διατάξεων του άρθρου 9 Ν. 3943/2011 (ΦΕΚ 66 Α)».

Αναλυτικά, η απόφαση Βενιζέλου προβλέπει την ηλεκτρονική δημοσιοποίηση σε δικτυακό τόπο του υπουργείου Οικονομικών των στοιχείων των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από κάθε αιτία, όταν αυτές υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο και εφόσον η καταβολή τους καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους.

Οι προϋποθέσεις

Αναρτώνται συνολικές ληξιπρόθεσμες κατά ΚΕΔΕ, βασικές οφειλές προς το Δημόσιο άνω των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ, βεβαιωμένες, ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο, των οποίων η καταβολή, κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων από τις βάσεις δεδομένων των Πληροφοριακών Συστημάτων Φορολογίας (TAXIS) και Τελωνείων (ICIS), καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους.

Οι ανωτέρω οφειλές δύνανται να δημοσιοποιούνται σε χωριστές καταστάσεις με βάση την κατηγορία ή/και τη νομική μορφή των οφειλετών.

Στο ποσό των ανωτέρω οφειλών που δημοσιοποιούνται προστίθενται και οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και λοιπές επιβαρύνσεις, με ημερομηνία υπολογισμού την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται

· Για φυσικά πρόσωπα: ΑΦΜ, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας, βασική οφειλή (ΔΟΥ - ΤΕΛΩΝΕΙΑ), συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.

· Για νομικά πρόσωπα: ΑΦΜ, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή (ΔΟΥ - ΤΕΛΩΝΕΙΑ), συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.

· Ειδικά για τους ανηλίκους: αναγράφονται μόνο τα αρχικά του επωνύμου, του ονόματος, του ονόματος του πατέρα, του ονόματος της μητέρας, βασική οφειλή (ΔΟΥ - ΤΕΛΩΝΕΙΑ), συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού, καθώς και η ένδειξη «ανήλικος» στις παρατηρήσεις, μη αναγραφομένου του ΑΦΜ.

· Στις περιπτώσεις αποβιωσάντων οφειλετών: προστίθεται η ένδειξη «κληρονόμοι» πριν από το ονοματεπώνυμο των αποβιωσάντων.

Ποιοι εξαιρούνται

Από τη μαύρη λίστα εξαιρούνται:

α) οι οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών, για όσο χρόνο διαρκεί η διευκόλυνση ή η ρύθμιση και εφόσον ο οφειλέτης είναι συνεπής με τους όρους ισχύος τους,

β) οι οφειλές για την καταβολή των οποίων έχει διαταχθεί αναστολή με δικαστική απόφαση.

Επικαιροποίηση

Η κατάσταση δημοσιοποιούμενων οφειλών επικαιροποιείται στο σύνολό της ανά τρίμηνο. Η ήδη αναρτημένη κατάσταση αντικαθίσταται με άλλη, που προκύπτει από νέα άντληση στοιχείων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα ανωτέρω άρθρα.

Άρση - διόρθωση δημοσιοποίησης πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος του οφειλέτη, μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας για την παρακολούθηση τμήματος ή όλης της δημοσιοποιημένης οφειλής, λόγω μερικής ή ολικής εξόφλησης, μερικής ή ολικής υπαγωγής του στις εξαιρέσεις του άρθρου 3 της παρούσας ή για οποιονδήποτε άλλο νόμιμο λόγο που τελικά μεταβάλλει τη συνολική του οφειλή. Η υπηρεσία που δέχεται το αίτημα, έπειτα από σχετική έρευνα και εξέταση των επικαλούμενων λόγων, κατά το μέρος της αρμοδιότητάς της και αφού διαπιστώσει τη βασιμότητα αυτών και προβεί στις τυχόν απαιτούμενες ενέργειες για την ενημέρωση της βάσης δεδομένων του Πληροφοριακού Συστήματος, το διαβιβάζει σε περίπτωση θετικής εισήγησης στη ΓΓΠΣ. Η ΓΓΠΣ αντλεί εκ νέου συνολικά στοιχεία για τον συγκεκριμένο οφειλέτη και εφόσον πράγματι συνολικά μεταβάλλεται το ποσό, προβαίνει στην άρση - διόρθωσή του.

Η αρμόδια υπηρεσία για την παρακολούθηση τμήματος ή όλης της δημοσιοποιημένης οφειλής δύναται, για τους ίδιους ως άνω λόγους και με την ίδια διαδικασία, να ενεργεί και αυτεπάγγελτα διαβιβάζοντας στη ΓΓΠΣ δικό της αίτημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v