Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με εγγυήσεις Δημοσίου οι χρηματοδοτήσεις εταιριών

Παράθυρο στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανοίγει το υπουργείο Οικονομικών, παρέχοντας εγγυήσεις του Δημοσίου. Πόσα κεφάλαια θα διατεθούν, ποιοι μπορούν να τα διεκδικήσουν.

Με εγγυήσεις Δημοσίου οι χρηματοδοτήσεις εταιριών
Παράθυρο στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανοίγει το υπουργείο Οικονομικών, παρέχοντας εγγυήσεις του Δημοσίου.

Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη ορίζει την ενεργοποίηση του «προσωρινού πλαισίου στήριξης για τη διευκόλυνση πρόσβασης στην τραπεζική χρηματοδότηση» μέσω του οποίου μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να λαμβάνουν κεφάλαια κίνησης και μεγάλες επιχειρήσεις πιστώσεις για επενδύσεις.

Οι εγγυήσεις μπορούν να φτάσουν έως τα 200 εκατ. ευρώ και θα καλύπτουν έως το 70% του δανείου, ενώ το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης αναμένεται να αγγίξει τα 340 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με απόφαση του κ. Σαχινίδη, τα δάνεια αφορούν στη χορήγηση:

*Σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις κεφαλαίων κίνησης με οποιαδήποτε μορφή πίστωσης (δάνειο, αλληλόχρεος λογαριασμός κ.λπ.) και πίστωση για επενδυτικούς σκοπούς.

*Σε μεγάλες επιχειρήσεις για επενδυτικούς σκοπούς.

Το μέγιστο ύψος του εγγυημένου δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει το ετήσιο μισθολογικό κόστος για το 2011, ενώ το Δημόσιο δεν θα εγγυάται δάνεια προβληματικών επιχειρήσεων.

Με τον όρο προβληματική στην απόφαση του υπουργού ορίζεται η επιχείρηση που δεν είναι ικανή με δικούς της οικονομικούς πόρους να ανακόψει τη ζημιογόνο πορεία της.

***Το προσωρινό πλαίσιο στήριξης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v