Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο «μαύρος βράχος» σκιάζει τις τράπεζες

Σε δύο φάσεις θα γίνει η... επαφή της BlackRock με τις ελληνικές τράπεζες. Σε πρώτη φάση πραγματοποιούνται τα ραντεβού ανά τράπεζα και σε λίγες ημέρες τα στελέχη της αμερικανικής εταιρίας θα ζητήσουν τα πρώτα στοιχεία.

Ο «μαύρος βράχος» σκιάζει τις τράπεζες
Τα στελέχη της BlackRock βρίσκονται στην Αθήνα από την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν σε λίγες μέρες, καθώς θα προηγηθούν τα ραντεβού με τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη, τα οποία ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα και θα ολοκληρωθούν την επόμενη.

Με την ολοκλήρωση των πρώτων αναγνωριστικών ραντεβού, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η BlackRock θα ζητήσει στοιχεία από τις ελληνικές τράπεζες όσον αφορά στα χαρτοφυλάκια των δανείων έτσι ώστε να τα "στρεσάρει" βάσει σκληρών παραδοχών, οι οποίες, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, δόθηκαν τις προηγούμενες ώρες στην BlackRock από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Επισήμως το χρονοδιάγραμμα του ελέγχου της BlackRock ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 30 Δεκεμβρίου 2011. «Επί της ουσίας, από την 1η Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν να ζητούν σταδιακά τα στοιχεία από τις τράπεζες που έχουν ήδη επισκεφθεί», τονίζει τραπεζικό στέλεχος και αναφέρει χαρακτηριστικά πως στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας συναντήθηκαν για πρώτη φορά με τα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ, για παράδειγμα, θα επισκεφθούν την Alpha Bank την επόμενη εβδομάδα.

Οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι τα τεστ της BlackRock θα επιβαρύνουν έτι περαιτέρω την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών και η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη δεδομένου ότι ο βασικός δείκτης εποπτικών κεφαλαίων (core Τier I) πρέπει στο τέλος του έτους να βρίσκεται στο 10% για όλες τις τράπεζες.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι "ζημίες" που θα καταγραφούν από τα τεστ της BlackRock στα ελληνικά χαρτοφυλάκια δανείων -δεδομένης της βαθιάς ύφεσης που πλήττει την ελληνική οικονομία, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί- θα κυμανθούν σε "διόλου ευκαταφρόνητα ποσά". 

Εξέλιξη που δεν αποκλείεται να οδηγήσει κάποιες τράπεζες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και εν τέλει στην κρατικοποίηση.

Ωστόσο, τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι τόσο οι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών όσο και η τρόικα και η Τράπεζα της Ελλάδος δεν επιθυμούν την κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και προκρίνουν τη λύση των συγχωνεύσεων, εφόσον βρεθούν και χρηματοδότες, όπως έγινε με την περίπτωση Alpha - Eurobank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v