Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αχτίδα φωτός στο τούνελ της κρίσης

Ελπίδες ότι ξεκινά η "αδιαβροχοποίηση" του τραπεζικού συστήματος. Κρίσιμο τεστ σήμερα στο ΧΑ λόγω Λονδίνου. Βελτιώνει το κλίμα και η προσέγγιση Vodafone-Wind, τo "μπαλάκι" όμως της οικονομίας παραμένει στην κυβέρνηση.

Αχτίδα φωτός στο τούνελ της κρίσης
Με σαφή ικανοποίηση (και πρωτόγνωρα ισχυρή αντίδραση στη Σοφοκλέους) υποδέχτηκε το σύνολο της αγοράς την επίσημη ανακοίνωση της συγχώνευσης των τραπεζών Alpha και Eurobank, με την κεφαλαιακή συνδρομή του Κατάρ.

Η κίνηση αυτή των δύο μεγάλων τραπεζών άλλαξε το κλίμα κι ενώ θέμα συζήτησης την προηγούμενη εβδομάδα ήταν το σενάριο της αναγκαστικής προσφυγής των ελληνικών τραπεζών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σήμερα η αγορά προσπαθεί να μαντέψει τα επόμενα deals που θα ακολουθήσουν στον τραπεζικό κλάδο, παρότι οι ίδιοι οι τραπεζίτες σημειώνουν πως η περίοδος απαιτεί επιφυλακτικότητα.

Ένα από τα σημαντικά σημεία που διαφοροποιούν τη συγχώνευση της Alpha και της Eurobank από οποιοδήποτε άλλο deal είναι η κεφαλαιακή ένεση με την οποία θα συνοδευτεί το ενιαίο τραπεζικό σχήμα (αύξηση κεφαλαίου και μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο).

Αν λοιπόν οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες χρειάζονταν επανακεφαλαιοποίηση αρκετών δισ. ευρώ για να απορροφήσουν τις ζημίες από το roll over των κρατικών ομολόγων και τις αυξημένες επισφάλειες στο δανειακό τους χαρτοφυλάκιο, μέσα από την κίνηση αυτήν εκτιμάται έχει ότι "εξασφαλιστεί" γύρω στο 20% - 30% του ποσού αυτού.

Ζητούμενο βέβαια τώρα είναι αν τους προσεχείς μήνες -και ιδίως μετά το ξεκαθάρισμα της κατάστασης από το roll over και την BlackRock- θα ακολουθήσουν και άλλα τέτοια deals στον τραπεζικό κλάδο, όπου, πέρα από τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων, θα έχουμε και προσέλκυση φρέσκου χρήματος.

Και αυτό γιατί σε περίπτωση που υλοποιηθούν δύο ακόμη τέτοιες συμφωνίες, κάποιοι ελπίζουν ότι θα πετύχουμε την… αδιαβροχοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Τι σημαίνει αυτό: ότι οι ελληνικοί χρηματοπιστωτικοί όμιλοι θα μπορούν να επιβιώσουν και πολύ πιθανόν να ξαναβγούν μόνοι τους στις αγορές κεφαλαίων, ακόμη και αν εξακολουθεί να ισχύει το.. εμπάργκο των αγορών για το ελληνικό δημόσιο!

Αν τώρα επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο αισιόδοξο σενάριο, θα βελτιωθεί και η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, καθώς οι τράπεζες θα μπορούν να χρηματοδοτούν επενδύσεις και εταιρίες που… αξίζουν τον κόπο.

Αλλαγή ψυχολογίας με πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα!

Μία δεύτερη θετική επίδραση του deal είναι η αλλαγή της ψυχολογίας. Παράγοντες της αγοράς θέλουν να ελπίζουν πως η κίνηση του Κατάρ θα συμβάλει αποφασιστικά ώστε να σπάσει ο πάγος και έτσι να επενδύσουν στην Ελλάδα -στον τραπεζικό τομέα, και όχι μόνο- και άλλοι σημαντικοί επενδυτές από το εξωτερικό, κόντρα στο δυσμενές κλίμα που επικρατεί.

Κάποιοι παράγοντες της αγοράς, πάντως, κρατούν μικρότερο καλάθι γιατί πιστεύουν ότι χρειάζονται και άλλα πράγματα να γίνουν, πριν δούμε τους ξένους να εμπιστεύονται και πάλι τη χώρα μας.

Θετικές προσδοκίες προκάλεσε επίσης στην αγορά το γεγονός ότι μεγάλες εταιρίες όπως η Vodafone και η Wind έχουν καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να τα βρουν. Αν και δεν πρόκειται για εισηγμένες, το μήνυμα που στέλνεται είναι πως οι μεγάλοι όμιλοι του ιδιωτικού τομέα έχουν καταλάβει την κρισιμότητα της καταστάσεως και κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Οι πρωτοβουλίες όμως του ιδιωτικού τομέα δεν αρκούν για να βγει η χώρα από την κρίση και την ύφεση. Έπειτα από τέτοιου είδους επιχειρηματικές κινήσεις, το μπαλάκι επιστρέφει και πάλι στην κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει -αυτήν τη φορά τουλάχιστον- να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για πάταξη της φοροδιαφυγής, για ψαλίδι στα δημόσια έξοδα, για προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, για τομές κ.λπ.

Κρίσιμες οι επόμενες συνεδριάσεις στο χρηματιστήριο

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, σημαντικό ενδιαφέρον θα έχει η έκβαση της σημερινής χρηματιστηριακής συνεδρίασης, καθώς και των αμέσως επόμενων, όπου θα τεσταριστεί πόση ουσία κρύβεται πίσω από τον χθεσινό ενθουσιασμό της αγοράς, ιδίως όταν θα λειτουργεί και η αγορά του Λονδίνου που χθες ήταν κλειστή.

Πάντως, η συνεδρίαση ξεκινά με ουρά αγοραστών σε Alpha Bank - Eurobank και με ζητούμενο τη συνέχιση της αντίδρασης της Εθνικής προς τα 4,10 ευρώ οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες περιμένουν την αυριανή συνεδρίαση.

Προς ώρας, η στάση των ξένων είναι μάλλον ουδέτερη έως ελαφρώς θετική, αν και το μεγαλύτερο μέρος των αγορών που έγινε στις μετοχές των τραπεζών προήλθε από εγχώριους κωδικούς. Οι ξένοι, σημείωσε χρηματιστηριακός παράγοντας, θα περιμένουν λίγες ημέρες προτού ξεκαθαρίσουν τη στάση τους, καθώς οι κινήσεις τους καθορίζονται κυρίως από τα αποτελέσματα-συνέπειες του roll over.

Βέβαια, ο απόηχος της συμφωνίας Alpha Bank - Eurobank είναι αλήθεια πως έφτασε μέχρι τη Φρανκφούρτη και άλλες ξένες πρωτεύουσες, αφού αρκετά εξειδικευμένα ΜΜΕ αναφέρθηκαν εκτενώς στο γεγονός και στην άνοδο της αγοράς.  Ήταν ένα πρώτο απαραίτητο βήμα προς την κατεύθυνση της άρσης του αδιεξόδου, σημείωσε αναλυτής της Suddeutsche Zeitung.

Η εξασφάλιση ρευστών από το Κατάρ είναι ασφαλώς η θετική πλευρά της συμφωνίας. Αν μέσα στο προσεχές διάστημα εβδομάδων ή μηνών υπάρξουν εξελίξεις και σε άλλα τραπεζικά μέτωπα, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα του roll over, ο κλάδος μπορεί να πάρει ανάσες.

Επίσης, παρότι μη εισηγμένες, η Vodafone και η Wind θα συνέβαλαν και αυτές στη βελτίωση του κλίματος (και) στο Χ.Α. αν προχωρούσαν παραπέρα οι επαφές τους.
Προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του κλίματος θα μπορούσε να συμβάλει επίσης μια θετική εξέλιξη στο αδιέξοδο της χρηματοδότησης των μεγάλων έργων και οι επικεφαλής της Ελλάκτωρ και της ΓΕΚΤΕΡΝΑ αναμένουν θετική έκβαση πριν από το διήμερο της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, την οποία υποσχέθηκε πρόσφατα ο κ. Βενιζέλος.

Από τεχνική πλευρά, η ακραία αντίδραση για την ώρα δεν φαίνεται να ξεπερνά το όριο μιας κίνησης καθαρά τεχνικής μορφής. Θα πρέπει ο FTSE-20 να υπερβεί πειστικά (με αυξημένες συναλλαγές) τις 450 μονάδες και η Εθνική τα 4,10 - 4,20 ευρώ ώστε να αλλάξει η τάση που μέχρι και το κλείσιμο της Δευτέρας παραμένει πτωτική.

Τους αγοραστές βραχυπρόθεσμα τους ευνοούν η φορά αντίδρασης του CAC 40 και του  DAX και η ανοδική κίνηση που καταγράφει το αμερικανικό χρηματιστήριο. Ωστόσο, ο DAX θα πρέπει να υπερβεί τις 5.800 μονάδες, ο CAC 40 οπωσδήποτε τις 3.300 και ο Dow Jones τουλάχιστον τις 11.600 μονάδες.

Μέχρι να συμβούν όλα αυτά, η τάση στα ξένα χρηματιστήρια και στο Χ.Α. δείχνει να παραμένει μεσοπρόθεσμα πτωτική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v