Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίτρινη κάρτα της τρόικας για τον προϋπολογισμό

Κόψτε κι άλλο τις δαπάνες, λέει η τρόικα στην κυβέρνηση μετά τις διαπιστώσεις αστοχιών στον προϋπολογισμό και με δεδομένο ότι αποτελεί κοινό τόπο πως δεν υπάρχουν περιθώρια για τη λήψη πρόσθετων φορολογικών μέτρων.

Κίτρινη κάρτα της τρόικας για τον προϋπολογισμό
Κόψτε κι άλλο τις δαπάνες, λέει η τρόικα στην κυβέρνηση, μετά τις διαπιστώσεις αστοχιών στον προϋπολογισμό και με δεδομένο ότι αποτελεί κοινό τόπο πως δεν υπάρχουν περιθώρια για τη λήψη πρόσθετων φορολογικών μέτρων.

Κατά τη διάρκεια των χθεσινών συναντήσεων στα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η τρόικα επικεντρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στις καθυστερήσεις εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, στις αποκλίσεις εφαρμογής του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις και στη λειτουργία του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας, για τον οποίο διατυπώνονται ανησυχίες ότι θα μείνει στα χαρτιά.

Ειδικά για τον θεσμό της εργασιακής εφεδρείας, ζητήθηκαν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής του μέτρου που θα συνοδεύει το σχέδιο καταργήσεων και συγχωνεύσεων δημόσιων φορέων.

Στο μέτωπο του ενιαίου μισθολογίου, η τρόικα πιέζει για την άμεση ολοκλήρωσή του και την εφαρμογή του, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση παρουσίασε, με βάση πηγές, ένα μοντέλο εφαρμογής, από το οποίο θα προκύπτει εξοικονόμηση της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ κατά έτος έως το 2014.

Επίσης, στο θέμα της σχέσης προσλήψεων - αποχωρήσεων, τα στοιχεία δείχνουν ότι αντί για τον κανόνα 1 προς 10 για κάθε μία πρόσληψη αντιστοιχούν 6,5 αποχωρήσεις. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η σχέση 1 προς 10 θα επιτευχθεί στο σύνολο του έτους κι επίσης σημείωσε πως τηρείται ο κανόνας για περιορισμό των συμβασιούχων κατά 50% σε σχέση με το 2010.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, ο συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα έχει μειωθεί έως το 2015 κατά 151.500 άτομα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v