Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πως σχολιάζουν τα ξένα ΜΜΕ το ράλι στο ΧΑ

Υψηλά στα πρωτοσέλιδα των ξένων μέσων ενημέρωσης βρέθηκε τη Δευτέρα το deal ανάμεσα στην AlphaBank και την Eurobank και το επακόλουθο ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Στο επίκεντρο των ξένων μέσων ενημέρωσης βρέθηκε τη Δευτέρα το deal ανάμεσα στην AlphaBank και την Eurobank και το ράλι που τροφοδότησε στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Το Bloomberg αναφέρει ότι οι μετοχές των AlphaBank και Eurobank εκτοξεύθηκαν πάνω από 30% ενώ ο γενικός δείκτης σημείωσε ιστορική άνοδο 14%, τη μεγαλύτερη από τον Απρίλιο του 1990.

Στο δημοσίευμά του κάνει ειδική μνεία και στις δηλώσεις των αναλυτών της Deutsche Bank, Carlos Berastain Gonzales και Δημήτρη Γιαννούλη, σύμφωνα με τους οποίους, "οι συγχωνεύσεις στην εγχώρια αγορά είναι οικονομικά εύλογες δεδομένου του κατακερματισμού της αγοράς". Οι ίδιοι πάντως δηλώνουν επιφυλακτικοί εν όψει της αναγκαστικής επανακεφαλαιοποίησης του νέου ομίλου.

Το Reuters από την πλευρά του σημειώνει ότι "οι Alpha Bank και Eurobank ολοκλήρωσαν τη Δευτέρα συμφωνία συγχώνευσης, με βοήθεια από το Κατάρ, η οποία αναμένεται να πυροδοτήσει περισσότερες συμφωνίες για την στήριξη τραπεζών που έχουν πληγεί από την κρίση και την ύφεση."

Παράλληλα, στέκεται σε δήλωση αναλυτή ο οποίος αναφέρει ότι το μεγαλύτερο κίνητρο για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών ήταν η αποφυγή του κινδύνου κρατικοποίησης, ενώ τονίζει ότι ξεκινά μια περίοδος ανάλογων κινήσεων.

"Αυτό είναι το έναυσμα για την έναρξη των συγχωνεύσεων στην Ελλάδα. Οι άλλες τράπεζες θα πρέπει να αντιδράσουν, ειδικά η Πειραιώς που είναι η μικρότερη από τις τέσσερεις μεγάλες τράπεζες" σημειώνει ο αναλυτής.

Οι Νew York Times κάνουν λόγο για κίνηση που “αυξάνει την εμπιστοσύνη στην καταπονημένη οικονομία” και αποτελεί ένα “ευχάριστο νέο για μια χώρα που παλεύει με την οικονομική κρίση”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v