Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha-Eurobank: Θετική υποδοχή του deal

Ιδιαίτερα θετική υποδοχή έλαβε το deal μεταξύ των Alpha-Eurobank τόσο από παράγοντες της αγοράς όσο και από θεσμικούς φορείς, οι οποίοι έκαναν λόγο για τη δημιουργία μιας μεγάλης και ισχυρής τράπεζας.

Alpha-Eurobank: Θετική υποδοχή του deal
Ιδιαίτερα θετική υποδοχή έλαβε το deal μεταξύ των Alpha-Eurobank τόσο από παράγοντες της αγοράς όσο και από θεσμικούς φορείς, οι οποίοι έκαναν λόγο για τη δημιουργία μιας μεγάλης και ισχυρής τράπεζας (δείτε εδώ τη συνέντευξη τύπου των επικεφαλής των δύο τραπεζών).

Οι μετοχές των δύο τραπεζών μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης στις 14.30 εκτοξεύτηκαν στο limit up (+30%), ενώ ανάλογα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των υπολοίπων τραπεζών

Αναλυτικότερα, θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει τη συμφωνία συγχώνευσης της Alpha με τη Eurobank ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι η συμμετοχή του Κατάρ στέλνει διεθνώς μήνυμα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στην απόφαση των τραπεζών Alpha Bank και Eurobank να προχωρήσουν τις διαδικασίες συγχώνευσής τους, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η απόφαση των δύο τραπεζών να προχωρήσουν στη συγχώνευσή τους είναι μία θετική εξέλιξη που δείχνει το δυναμισμό και τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Η πρωτοβουλία αυτή δείχνει ότι η σημερινή κρίση μπορεί να λειτουργεί ως ευκαιρία για διαρθρωτικού χαρακτήρα κινήσεις που δίνουν ώθηση, τόσο στη χρηματοοικονομική σφαίρα όσο και στη σφαίρα της πραγματικής οικονομίας, καθώς όλα κρίνονται τελικά στο επίπεδο αυτό.

Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι μετέχει στο νέο σχήμα το Κατάρ, που επενδύει στην Ελλάδα και στέλνει διεθνώς ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Έχω τονίσει πολλές φορές ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές και πάνω στο υπόβαθρο αυτό μπορούν και πρέπει να γίνουν όλες οι αλλαγές που διαμορφώνουν το νέο τραπεζικό τοπίο, προς όφελος της εθνικής οικονομίας, των καταθετών, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων».

Δήλωση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος

"Η σημερινή απόφαση περί συγχώνευσης των τραπεζών Alpha και EFG Eurobank για τη δημιουργία μιας μεγάλης και ισχυρής τράπεζας αποτελεί το πρώτο βήμα – σταθμό στη διαδικασία ανασχεδιασμού του ελληνικού τραπεζικού χάρτη.

Η ουσιαστική ενίσχυση των κεφαλαίων της νέας, ενιαίας, τράπεζας, η φιλική προσυνεννόηση των δύο εταίρων, η συμμετοχή ξένου ισχυρού επενδυτή και η αξιοποίηση των συνεργειών σηματοδοτούν αισιόδοξη προοπτική για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό της σύστημα.

Όπως έχω επανειλημμένα υποστηρίξει, στρατηγικές κινήσεις τέτοιας μορφής συμβάλλουν καθοριστικά στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας του τραπεζικού συστήματος και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας".

Τράπεζα Πειραιώς: Θετική η συγχώνευση

Η Τράπεζα Πειραιώς, η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, δεν βρίσκεται στην παρούσα φάση σε συζητήσεις για συγχώνευση, όπως δήλωσε στο Reuters ανώτατο στέλεχος της τράπεζας, μετά την είδηση του deal μεταξύ της Alpha Bank και της Eurobank.

"Πιστεύουμε πως η συμφωνία συγχώνευσης της Alpha με τη Eurobank είναι ιδιαίτερα θετική για τον τραπεζικό κλάδο και την επιχειρηματική κοινότητα και την οικονομία", δήλωσε στο πρακτορείο.

Αναφερόμενο στο ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ της Πειραιώς και άλλης τράπεζας, το στέλεχος δήλωσε πως "σε ό,τι αφορά την περαιτέρω συγκέντρωση και την Τράπεζα Πειραιώς δεν συμβαίνει κάτι τώρα".


ΣΜΕΧΑ: Θετική κινηση το deal, να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες

O ΣΜΕΧΑ, σε ανακοίνωσή του, χαιρετίζει τη συμφωνία συγχώνευσης Alpha Bank με Eurobank και θεωρεί πως αποτελεί το πρώτο βήμα από μία σειρά κινήσεων που θα έπρεπε να είχαν ήδη ξεκινήσει να γίνονται.

Πρέπει να ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες, σημειώνει, προκειμένου η χώρα να φύγει από την ύφεση όσο πιο γρήγορα γίνεται και να επιτευχθεί η εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου.

"Πρέπει όμως και η Κυβέρνηση να ενεργήσει με κατάλληλα μέτρα, που έχουμε προτείνει, ώστε η χώρα να έχει σύντομα πρωτογενή πλεονάσματα" καταλήγει ο Σύνδεσμος των μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών. 


Σαμαράς: Το deal συμβάλλει στη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος

«Η συμφωνία συγχώνευσης της Alpha Bank με τη Eurobank EFG είναι η απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εξαιτίας, κυρίως, της Κυβερνητικής ανεπάρκειας.

Η δημιουργία ενός ισχυρού τραπεζικού ομίλου, με έντονη παρουσία εντός και εκτός της χώρας μας και με υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, αντιμετωπίζει - μεταξύ άλλων – και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την πιθανή αύξηση των επισφαλειών λόγω της μεγάλης ύφεσης. Γι’ αυτό και αποτελεί μια ορθή στρατηγική κίνηση η οποία συμβάλλει στη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Αναγκαία προϋπόθεση ώστε, Κυβέρνηση και πιστωτικά ιδρύματα, με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, που μέχρι σήμερα δυστυχώς απουσιάζουν, να διοχετεύσουν στην αγορά την απαιτούμενη ρευστότητα για την Επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και την έξοδο της χώρας από την κρίση».

Δήλωση της Ντ. Μπακογιάννη

«Η απόφαση για τη συγχώνευση των τραπεζών Alpha bank-Eurobank EFG, είναι μια πολύ θετική εξέλιξη στην πιο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία.

Με πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα, παίρνονται αποφάσεις που ισχυροποιούν το τραπεζικό σύστημα και προσελκύουν σ' αυτό ξένα επενδυτικά κεφάλαια.

Όμως το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν ξεκίνησε από το τραπεζικό σύστημα, όπως στην Ιρλανδία και την Ισπανία, αλλά από τις τεράστιες δαπάνες του κράτους, που όσο δεν μειώνει τα ελλείμματά του στραγγίζει τη ρευστότητα και στραγγαλίζει τον ιδιωτικό τομέα.

Για να ανασάνει η ιδιωτική οικονομία πρέπει επιτέλους και η κυβέρνηση να κάνει τη δική της δουλειά και να πάψει να υποκύπτει στις πιέσεις των κομματικών στρατών που κυριαρχούν στο δημόσιο τομέα».

Πως σχολιάζει τη συμφωνία ο ΣΥΡΙΖΑ

"Η εξαγγελθείσα συγχώνευση Alpha Bank- Eurobank αποτελεί μια αμυντικού χαρακτήρα κίνηση και έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για στήριξη των τραπεζών", σχολιάζει ο Συνασπισμός.

Οπως αναφέρει στην σχετική του ανακοίνωση, "σήμερα το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας δεν παίζει το ρόλο του στη χρηματοδότηση της αγοράς και των επιχειρήσεων και ουσιαστικά στηρίζεται στο ελληνικό δημόσιο και στην ΕΚΤ.

Το ελληνικό δημόσιο πρέπει να ασκήσει το ρόλο του στην κατεύθυνση του αποφασιστικού ελέγχου του τραπεζικού συστήματος, ενώ αποκτά πλέον ακόμα μεγαλύτερη αξία η δημιουργία ενός ισχυρού δημόσιου τραπεζικού πυλώνα. Παράλληλα, η ανάγκη δημιουργίας νέων τραπεζών ειδικού σκοπού είναι απαραίτητη για την στήριξη και χρηματοδότηση συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας.

Η εξαγγελθείσα συγχώνευση δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να γίνει αφορμή για την απώλεια θέσεων εργασίας στις συγκεκριμένες τράπεζες", καταλήγει η ανακοίνωση.

ΕΒΕΑ: Ζητούμενο να υπάρξουν και άλλες τέτοιες συμφωνίες

Θετική εξέλιξη αποτελεί η συμφωνία για τη συγχώνευση των τραπεζών Alpha Bank - Eurobank, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος. Και συνεχίζει, λέγοντας πως το ζητούμενο είναι η κίνηση αυτή να ανοίξει το δρόμο για νέες ανάλογες συμφωνίες που θα ισχυροποιήσουν το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Ειδικότερα, ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η συμφωνία για την προοπτική συγχώνευσης μεταξύ Alpha Bank και Eurobank, αποτελεί ασφαλώς μια θετική εξέλιξη, ιδιαίτερα μάλιστα εφόσον με τον τρόπο αυτό αντιμετωπισθεί η ανάγκη αναδιάρθρωσης κεφαλαίων των δύο τραπεζών και οδηγήσει σε ένα νέο ισχυρό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Το ζητούμενο είναι η κίνηση αυτή να ανοίξει το δρόμο για νέες ανάλογες συμφωνίες που θα ισχυροποιήσουν το τραπεζικό σύστημα της χώρας, απέναντι στην κρίση, ώστε να μπορέσει να επιτελέσει το πρωταρχικό του έργο, αυτό της στήριξης της πραγματικής οικονομίας.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει ανάγκη από σχήματα που να έχουν πραγματικά τη δυνατότητα να αντλήσουν νέα κεφάλαια από τις αγορές, να ενισχύσουν την αξιοπιστία και την ανταγωνιστικότητά τους σε διεθνές επίπεδο και να συμβάλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το πρόβλημα της ρευστότητας που ταλανίζει σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δε θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, όσο η προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση καρκινοβατεί και η ασκούμενη πολιτική βαθαίνει την ύφεση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v