Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινητή: Πλησιάζει η "μάχη" για τις άδειες

Ένα ακόμη δεκαήμερο έχουν περιθώριο οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη διαδικασία δημοπράτησης του φάσματος των αδειών κινητής τηλεφωνίας.

Κινητή: Πλησιάζει η μάχη για τις άδειες
Ένα ακόμη δεκαήμερο έχουν περιθώριο οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη διαδικασία δημοπράτησης του φάσματος των αδειών κινητής τηλεφωνίας.

Η δημόσια διαβούλευση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες των 900 και των 1.800 MHz λήγει στις 9 Σεπτεμβρίου. Το βέβαιο είναι ότι στο πλαίσιο της διαβούλευσης από την πλευρά των εταιριών κινητής τηλεφωνίας θα κατατεθούν ενστάσεις σχετικά με το υψηλό κόστος του δημοπρατούμενου φάσματος που προτείνει η ΕΕΤΤ και το οποίο, με βάση τις τιμές εκκίνησης, αντιστοιχεί σε 380 εκατομμύρια ευρώ.

Βέβαια, οι προτάσεις της ΕΕΤΤ δεν είναι δεσμευτικές για τα συναρμόδια υπουργεία, που μπορούν να διαφοροποιήσουν τις τελικές αποφάσεις αναφορικά με την τιμή του φάσματος. Ωστόσο, με δεδομένη και την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, δεν αναμένεται να υπάρξει σημαντική διαφοροποίηση για το τελικό κόστος που θα κληθούν να καταβάλουν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.

Ακριβό τίμημα

Με βάση την πρόταση της ΕΕΤΤ, η Vodafone, για να διατηρήσει το φάσμα που έχει, θα κληθεί να καταβάλει περίπου 170 εκατ. ευρώ, η Wind σχεδόν 130 εκατ. ευρώ, ενώ η Cosmote εκτιμάται ότι χρειαστεί να βγάλει από τα ταμεία της περίπου 80 εκατομμύρια.

Πάντως, και οι τρεις εταιρίες έχουν διαφωνίες, και μάλιστα μεγάλες, για τη διαδικασία δημοπράτησης που έχει επιλέξει η ΕΕΤΤ. Έως τώρα, τις περισσότερες αντιδράσεις τις έχει εκφράσει η Wind, η οποία, τουλάχιστον κατά την έναρξη της διαδικασίας, βρισκόταν αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να βρεθεί χωρίς καθόλου διαθέσιμο φάσμα.

Ο διευθύνων σύμβουλός της, κ. Νάσος Ζαρκαλής, έχει χαρακτηρίσει τις επιλογές της ΕΕΤΤ ολομέτωπη επίθεση σε βάρος του κλάδου, υποστηρίζοντας την άποψη ότι η παρούσα οικονομική συγκυρία δεν δικαιολογεί την υψηλή τιμή κι έχει σημειώσει πως το υψηλό κόστος θα πλήξει σημαντικά τις επενδύσεις στον κλάδο γιατί θα απορροφήσει ρευστότητα. Ο επικεφαλής της Wind έχει επανειλημμένως αναφέρει ότι στην Ευρώπη ο μέσος όρος τις τιμής για την εκχώρηση 5 MHz για 15 χρόνια είναι 20 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η διάθεση φάσματος που διατηρούσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων φαίνεται ότι απεμπλέκει τη διαδικασία από μια τέτοια πιθανότητα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Cosmote, η οποία έως τώρα διέθετε τη μικρότερη παρουσία στη συγκεκριμένη φασματική περιοχή των 900 MHz, θα την αυξήσει αγοράζοντας το συγκεκριμένο μπλοκ φάσματος.

Διασφάλιση φάσματος

Σοβαρές ενστάσεις, πάντως, έχει και η Vodafone, η οποία καλείται βέβαια να καταβάλει το υψηλότερο τίμημα για να διατηρήσει την ισχυρή παρουσία της στη φασματική περιοχή των 900 MHz. Οι ενστάσεις από τις εταιρίες κατά κύριο λόγο εστιάζουν στο γεγονός ότι με την προτεινόμενη από την ΕΕΤΤ διαδικασία στις τιμές εκκίνησης διασφαλίζεται το σύνολο του υφιστάμενου φάσματος της Cosmote, το 75% του φάσματος της Wind, αλλά μόνο το 50% του φάσματος της Vodafone.

Να σημειωθεί ότι η πρόταση προβλέπει πως σε περίπτωση όπου τα τμήματα φάσματος που δεσμεύονται για την κάθε εταιρία δεν χορηγηθούν κατά τη διαδικασία που θα ακολουθήσει η ΕΕΤΤ δεν θα πρέπει να γίνει δεκτό αίτημα ανανέωσής του από τον υφιστάμενο κάτοχο. Επίσης, αν κάποιο τμήμα φάσματος δεν διατεθεί στη δημοπρασία, τότε θα μπορεί να διατεθεί σε νέα διαδικασία, που θα αρχίσει δύο τουλάχιστον χρόνια μετά τη δημοπρασία.

Διεθνές ενδιαφέρον

Η ανανέωση των αδειών κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας έχει προκαλέσει σημαντικό ενδιαφέρον και από το εξωτερικό καθώς έχει γίνει θέμα στον διεθνή Τύπο, όπου η βασική επισήμανση αφορά στο αντιεπενδυτικό κλίμα που δημιουργεί για τη χώρα μας το... ξεζούμισμα των εταιριών κινητής τηλεφωνίας αλλά και το μη σταθερό επενδυτικό περιβάλλον. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι για την υπόθεση εκφράστηκε ενδιαφέρον -αλλά και πιέσεις- και από ξένες πρεσβείες, γεγονός που δεν αποκλείεται να είναι ο λόγος για τον οποίο η επιτροπή διαφοροποίησε κάποιες από τις αρχικές της προτάσεις.

Να αναφέρουμε, τέλος, πως σε ό,τι αφορά τον τρόπο πληρωμής η ΕΕΤΤ προτείνει την καταβολή του εκπλειστηριάσματος με δύο τρόπους: είτε το 100% εντός 20ημέρου από την ανακοίνωση των υπερθεματιστών είτε το 70% εντός 20ημέρου και το υπόλοιπο 30% σε 3 ετήσιες ισόποσες έντοκες δόσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v