Η κυβέρνηση υπόσχεται αλλά η αγορά κωφεύει!

Ξεμπλοκάρισμα επενδύσεων, εξόφληση ληξιπρόθεσμων και αλλαγές στο φορολογικό τάζει η κυβέρνηση. Βλέπει φως στο τούνελ με όπλο το β΄ πακέτο. Γιατί δεν πείθονται οι επιχειρηματίες. Κατάρρευση σε ΧΑ και ομόλογα.

Η κυβέρνηση υπόσχεται αλλά η αγορά κωφεύει!
O επιχειρηματικός κόσμος μπορεί να ακούει με ικανοποίηση τις δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά η αγορά φαίνεται πως δεν τις πιστεύει.

Έτσι, ενώ η κυβέρνηση -αναγνωρίζοντας φυσικά τις δυσκολίες- θεωρεί διατηρήσιμο το δημόσιο χρέος και αναμένει τον πάτο του βαρελιού τους επόμενους τέσσερις μήνες, ή έστω λίγο αργότερα, οι τιμές των μετοχών συνεχίζουν να υποχωρούν ατάκτως, παρά το γεγονός ότι έχουν κατρακυλήσει σε εξευτελιστικά επίπεδα- σε σχέση με το παρελθόν και τις λογιστικές αξίες των εταιριών. Ακόμα και οι μεγαλύτεροι όμιλοι, βάσει κεφαλαιοποίησης, στο Χ.Α. βλέπουν φέτος τις τιμές τους να υποχωρούν έως και 68% (αναλυτικά στον συνοδευτικό πίνακα).

Ενδεικτική ήταν η πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών με τους managers των εισηγμένων που θα συμμετάσχουν στο επικείμενο roadshow του Χ.Α. στο Λονδίνο.

Α. Ο κ. Βενιζέλος, λοιπόν, στη συνάντηση αυτήν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, προέβλεψε ότι το θέμα των αυτοχρηματοδοτούμενων οδικών αξόνων που έχει μπλοκάρει εδώ και περισσότερο από δώδεκα μήνες θα ξεμπλοκάρει "μέσα σε μερικές ημέρες".

Από μια τέτοια δήλωση, βέβαια, κάποιος θα περίμενε να ευνοηθούν οι μετοχές των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, J&P Άβαξ), ωστόσο και οι τρεις τίτλοι δεν ανταποκρίθηκαν ανάλογα στο χρηματιστήριο κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση (μία μόνο ανοδική).

Β. Ο Έλληνας υπουργός εκτίμησε ότι η υλοποίηση των αποφάσεων της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου θα έχει ως αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να μπορέσει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες υπολογίζονται σε 6 - 7 δισ. ευρώ. Κάτι τέτοιο όχι μόνο θα απάλλασσε τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις από προβλήματα ρευστότητας και από δυσβάστακτους τόκους, αλλά επιπλέον θα έδινε και σημαντική ανάσα ρευστότητας στις τράπεζες.

Και όμως, στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση δεν παρατηρήθηκε κάποιο αγοραστικό ενδιαφέρον προς τα "χαρτιά" αυτά. Αντίθετα, ο Γενικός Δείκτης υποχρεώθηκε σε νέα πτώση, όταν το σύνολο σχεδόν των διεθνών αγορών σημείωνε από αξιοσημείωτη έως και μεγάλη άνοδο.

Γ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτίμησε πως οι αποφάσεις της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής θα υλοποιηθούν κανονικά και ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι διαχειρίσιμο. Παρ’ όλα αυτά, οι αποδόσεις (yields) των κρατικών τίτλων που λήγουν μέσα στην προσεχή διετία κυμαίνονται σε επίπεδα γύρω ή και πάνω από το 40%. Το επιτόκιο του 2ετούς ομολόγου μάλιστα έφτασε το 46% σήμερα.


Δ. Ειπώθηκε πως οι ιδιωτικοποιήσεις θα προχωρήσουν και ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν, όμως οι τιμές των εισηγμένων κρατικών εταιριών καταγράφουν κάθε μέρα από νέο ελάχιστο επίπεδο δωδεκαμήνου (χθες ο ΟΛΠ, ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ, τα ΕΛΠΕ, ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ) έως και νέο ελάχιστο οκταετίας (ΟΠΑΠ).

Ε. Σαφώς επιφυλακτικοί, επίσης, δηλώνουν στο Euro2day αρκετοί επιχειρηματίες σχετικά με την πρόβλεψη του κ. Βενιζέλου πως η ελληνική οικονομία θα σημειώσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2012. "Στόχος για το 2012 είναι θετικό ΑΕΠ. Θέλω να ελπίζω πως αυτό θα επιβεβαιωθεί το τελευταίο τετράμηνο του 2011. Θα μου επιτρέψετε να πω πως η δραστική μείωση της ύφεσης είναι μια δυναμική ανάπτυξης". Αυτό αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Βέβαια, το να αποκλιμακωθεί η ύφεση το δεύτερο φετινό εξάμηνο είναι απολύτως αναμενόμενο γιατί, σε αντίθεση με το πρώτο μισό του έτους, η σύγκριση θα αρχίσει να γίνεται με την περίοδο όπου ήδη είχαν αρχίσει να φαίνονται οι επιπτώσεις από τα μέτρα του μνημονίου (Μάιος 2010). Ήδη είχε καταγραφεί η πρώτη βουτιά του ΑΕΠ και έτσι η βάση εκκίνησης είναι χαμηλότερη. 

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν: α) από το φθινόπωρο θα αρχίσουν να γίνονται ορατά στην οικονομία τα παρεπόμενα των αυξημένων φόρων και των χαμηλότερων μισθών στο διαθέσιμο εισόδημα και στην ιδιωτική κατανάλωση και β) ήδη με βάση τα τρέχοντα στοιχεία αναμένεται νέα βουτιά τουλάχιστον για το πρώτο μισό του 2012 στο σύνολο της οικοδομικής δραστηριότητας.

Τι υπόσχεται η κυβέρνηση

• Ομαλή εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.
• Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα εύρεση λύσης στο θέμα των μπλοκαρισμένων αυτοχρηματοδοτούμενων οδικών αξόνων και επανεκκίνηση των έργων.
• Θα προχωρήσει η τακτοποίηση των οφειλών του Δημοσίου προς τις προμηθεύτριες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να ανακουφιστεί η αγορά.

• Θα τηρηθεί ο στόχος του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2010, παρότι η πρόβλεψη του μεσοπρόθεσμου βασίστηκε σε μικρότερο ρυθμό ύφεσης στην οικονομία.
• Θα επιτευχθούν οι στόχοι των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις και από την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας.
• Θετικές ειδήσεις τόσο από την υλοποίηση της διαδικασίας του Fast Track όσο και από το επιδιωκόμενο project στο Ελληνικό (βλέπε πρόσφατες εκτιμήσεις του αναπληρωτή υπουργού ανάπτυξης κ. Χ. Παμπούκη).

• Επιτάχυνση των ΕΣΠΑ μέσα και από τη... γενναιότερη συμμετοχή των Ευρωπαίων.
• Αλλαγή του φορολογικού νόμου, με λιγότερες ενδεχομένως επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις και μεγαλύτερες για τα φυσικά πρόσωπα.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο ότι από 100 δισ. ευρώ που δηλώνουν ως εισόδημα τα φυσικά πρόσωπα απαλλάσσονται τα 70 δισ. και φορολογούνται με μέσο συντελεστή 30% τα υπόλοιπα 30 δισ., με αποτέλεσμα να εισπράττεται από το κράτος φόρος 9 δισ.

Αν καταφέρναμε να φορολογήσουμε 130 δισ. (σύλληψη φοροδιαφυγής) με συντελεστή 15% (προφανώς οι φοροαπαλλαγές θα μπούνε στο στόχαστρο) "τότε θα είχαμε λύσει το πρόβλημα των εσόδων", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.


***Ο αναλυτικός πίνακας με τις απώλειες των εισηγμένων στο Χ.Α. και τα υψηλά και χαμηλά 52 εβδομάδων δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v