Αλλάζει η νομοθεσία για τις τράπεζες

Τη δυνατότητα διαχωρισμού μιας τράπεζας με τη δημιουργία μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος υπό τον έλεγχο του Δημοσίου περιλαμβάνει νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ. Με κοινές μετοχές η στήριξη μέσω ΤΧΣ.

Αλλάζει η νομοθεσία για τις τράπεζες
Ύστερα από εισήγηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα σχέδιο νόμου που εκσυγχρονίζει και συμπληρώνει το νομοθετικό πλαίσιο του χρηματοοικονομικού τομέα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Στο πρώτο μέρος του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την εποπτεία και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου η χώρα μας να εναρμονιστεί με ανάλογες νομοθετικές πρωτοβουλίες άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε., όπως είναι η Γερμανία, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία, καθώς και με τα πορίσματα της σχετικής διαβούλευσης που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου θα ληφθούν υπόψη τυχόν πρόσθετες παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με το νομοσχέδιο ενισχύεται ακόμη περισσότερο η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και ιδίως των μικρότερων τραπεζών. Το βασικό σχήμα που εισάγει το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη δυνατότητα διαχωρισμού μιας τράπεζας με τη δημιουργία μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, με την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του ΤΕΚΕ.

Πρακτικά, αν μια τράπεζα αντιμετωπίζει πρόβλημα, τότε θα μπορεί να σπάσει στα δύο. Το ένα κομμάτι θα είναι τα προβληματικά δάνεια και το άλλο το υγιές χαρτοφυλάκιο και οι καταθέσεις. Με τον τρόπο αυτόν θα δημιουργηθεί ένα "καθαρό" σχήμα το οποίο θα μπορέσει να αξιοποιήσει αργότερα το κράτος. 

Με το νομοσχέδιο μεταφέρονται, επίσης, στην ελληνική έννομη τάξη τρεις οδηγίες, που ενισχύουν τη διαφάνεια στη χρηματοοικονομική αγορά:

? Η πρώτη οδηγία αφορά στα "Ιδρύματα Ηλεκτρονικού Χρήματος" (π.χ. εκδότες πιστωτικών καρτών).

? Η δεύτερη οδηγία αφορά στη δυνατότητα συνεργασίας των εποπτικών αρχών της χώρας υποδοχής και της χώρας της έδρας ενός πιστωτικού ιδρύματος, υποκαταστήματα του οποίου λειτουργούν σε άλλη χώρα και αναπτύσσουν εκεί σημαντικό μέρος της συνολικής δραστηριότητας της τράπεζας.

? Η τρίτη οδηγία αφορά στο σύστημα πληρωμών και στα συστήματα διακανονισμών αξιογράφων και παροχής διασυνοριακών χρηματοοικονομικών ασφαλειών.

Χωριστό κεφάλαιο του νομοσχεδίου αποτελούν ο εκσυγχρονισμός και η συμπλήρωση της νομοθεσίας περί του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ώστε αυτό να λειτουργεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο, μέσα από τη συγκρότηση θεματικών ενοτήτων που θα επιτρέπουν τον εξειδικευμένο και καλύτερο χειρισμό των υποθέσεων του ελληνικού δημοσίου.

Με το νομοσχέδιο κυρώνεται, επίσης, το νέο θεσμικό πλαίσιο του EFSF, σύμφωνα με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου 2011.

Ο νέος ρόλος του EFSF συνιστά τη βασική απάντηση της ευρωζώνης στις πιέσεις που ασκούν οι αγορές και η όσο γίνεται ταχύτερη ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτού έχει κρίσιμη σημασία και για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος αλλά και γενικότερα για την ικανότητα της ευρωζώνης να διαχειρίζεται κρίσεις, όπως αυτή που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια και τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται σε νέα οξεία φάση.

Με κοινές μετοχές η στήριξη μέσω ΤΧΣ

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι "η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών με τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα γίνεται με κοινές μετοχές".

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες που ενισχύονται κεφαλαιακά θα γίνεται με προνομιούχες ή με κοινές μετοχές, απάντησε ότι το μνημόνιο προβλέπει ρητά πως αυτό θα γίνεται με κοινές μετοχές.

Με τον τρόπο αυτόν το Δημόσιο αποκτά άμεσα έλεγχο στις τράπεζες που θα κάνουν χρήση του πακέτου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v