Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλες αλλαγές στις αποκρατικοποιήσεις

Δεν πωλούνται φέτος ΟΠΑΠ, Τ.Τ., ΟΛΘ, ΟΛΠ, ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ. Παραμένει ο στόχος είσπραξης 5 δισ. ευρώ. Κλειδιά η "αφαίμαξη" ΟΠΑΠ, η επέκταση της σύμβασης για ΔΑΑ, η πώληση συχνοτήτων και η ΔΕΠΑ.

Μεγάλες αλλαγές στις αποκρατικοποιήσεις
Σε δραστική αλλαγή της σύνθεσης των φετινών αποκρατικοποιήσεων προχωρά η κυβέρνηση, καθώς εκτιμά ότι η περιδίνηση στην οποία εισήλθε η παγκόσμια οικονομία, λόγω της κρίσης χρέους και της ύφεσης, δεν αφήνει περιθώρια για πώληση εισηγμένων στο Χ.Α. εταιριών.

Εμμέσως πλην σαφώς, σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγ. Βενιζέλος, δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους δεν θα πουληθεί εισηγμένη στο Χ.Α. επιχείρηση δημοσίου συμφέροντος, εκτιμώντας ότι η αναταραχή που επικρατεί στις οικονομίες και στις αγορές δεν θα τελειώσει σύντομα.

Ταυτόχρονα, όμως, επανέλαβε ότι είναι κατεπείγουσα προτεραιότητα η Ελλάδα να πιάσει τους στόχους που έχουν τεθεί για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις φέτος. Αυτό σημαίνει ότι, παρά την κατακρήμνιση των αποτιμήσεων και την αναταραχή στις διεθνείς αγορές, το Δημόσιο πρέπει να έχει εισπράξει 1,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και συνολικά 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Προς το παρόν, στα ταμεία υπάρχουν μόνο τα 390 εκατ. ευρώ από την πώληση του 10% του ΟΤΕ. Ο στόχος του γ΄ τριμήνου θα καλυφθεί, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός, με τα έσοδα από επέκταση της άδειας μονοπωλίου του ΟΠΑΠ, την παραχώρηση στον οργανισμό της άδειας για τα φρουτάκια καθώς και την επέκταση της σύμβασης για το "Ελ. Βενιζέλος".

Όπως έχει γράψει η στήλη Χαμαιλέων (Γδύνουν ή προικίζουν τον ΟΠΑΠ), από τον οργανισμό η κυβέρνηση θα εισπράξει περίπου 1 δισ. ευρώ, εκ του οποίου τα 400 - 500 εκατ. ευρώ για την επέκταση της άδειας παραχώρησης και άλλα 525 εκατ. ευρώ από την άδεια για τα φρουτάκια.

Άλλα 300 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν από την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης εκμετάλλευσης του "Ελ. Βενιζέλος", οι συζητήσεις για την οποία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Τα υπόλοιπα 3,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα επιδιώξει να τα εξασφαλίσει, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, από την ενοικίαση δικαιωμάτων συχνοτήτων στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και την πώληση ποσοστού της ΔΕΠΑ.

Όπως έχει γράψει το Euro2day, από τον διαγωνισμό μακροχρόνιας ενοικίασης συχνοτήτων η κυβέρνηση προσδοκά να εγγράψει έσοδα ύψους τουλάχιστον 380 εκατ. ευρώ, προκαλώντας γκρίνια στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας τόσο για το υψηλό αντίτιμο όσο και για τη διαδικασία της δημοπρασίας.

Το ερώτημα είναι αν το Δημόσιο θα καταφέρει να εισπράξει 3 δισ. ευρώ από την πώληση ποσοστού στη ΔΕΠΑ και στον ΔΕΣΦΑ, στο Καζίνο Πάρνηθας καθώς και στη Λάρκο, προκειμένου να καλύψει τον στόχο του έτους για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 5 δισ. ευρώ.

Το σχεδόν βέβαιο είναι ότι μετατίθενται η πώληση του 34% του ΟΠΑΠ, η οποία ήταν προγραμματισμένη για το δ΄ τρίμηνο, και η διάθεση ποσοστών στην ΕΥΑΘ και στον ΟΛΘ (μετοχοποιήσεις), που βάσει προγραμματισμού έπρεπε να διενεργηθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Το ίδιο θα συμβεί, όπως όλα δείχνουν, και για το Τ.Τ., τον ΟΛΠ καθώς και για τα μικρά ποσοστά που διατηρεί το Δημόσιο στην Alpha Bank (0,6%) και στην Εθνική Τράπεζα (1,2%), η πώληση των οποίων προβλέπεται να διενεργηθεί το δ΄ τρίμηνο του έτους.

Εφεδρεία για τα έσοδα της φετινής χρονιάς είναι οι τιτλοποιήσεις ακινήτων (Ελληνικό Ι και κάποια μεγάλης επιφάνειας κτιρίων υπουργείων και αστυνομικών διευθύνσεων), καθώς και η ΕΛΒΟ και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, εφόσον προκύψει ενδιαφέρον.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v