Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο μικροσκόπιο τα δανειακά χαρτοφυλάκια τραπεζών

Στο μικροσκόπιο διεθνούς συμβουλευτικής εταιρείας μπαίνουν από το Σεπτέμβριο τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, θέμα που αναμένεται να συζητηθεί σήμερα σε σύσκεψη του Διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλου με τους τραπεζίτες.

Στο μικροσκόπιο τα δανειακά χαρτοφυλάκια τραπεζών
Στο μικροσκόπιο διεθνούς συμβουλευτικής εταιρείας μπαίνουν από το Σεπτέμβριο τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, θέμα που αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς σήμερα σε σύσκεψη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου με τους τραπεζίτες.

Το project αναμένεται να τρέξει η BlackRock, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Σχετική υποχρέωση της ελληνικής πλευράς έχει προβλεφθεί στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Στο πλαίσιο της άσκησης του Πυλώνα ΙΙ για την αύξηση των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας, θα προσληφθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος μια αναγνωρισμένη διεθνής συμβουλευτική εταιρεία (που θα πληρώσουν οι ίδιες οι τράπεζες) για να πραγματοποιήσει διαγνωστική μελέτη των χαρτοφυλακίων δανείων των τραπεζών.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την ΕΚ / ΕΚΤ / ΔΝΤ, θα συμφωνήσει τους όρους με βάση των οποίων θα γίνει η μελέτη. Αυτή η άσκηση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2011 σε συντονισμό με την ΕΚ / ΕΚΤ / ΔΝΤ.

Οι τράπεζες θα πρέπει να παρουσιάσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος σχέδια μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2012 σχετικά με το πώς σκοπεύουν να φθάσουν στις νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις, μέσω λύσεων από την αγορά.

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα ζητήσει από τις τράπεζες να ανταποκριθούν στα υψηλότερα κεφαλαιακά αποθέματα, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της διαγνωστικής μελέτης, έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2012.

Απαιτείται από τις τράπεζες να εξαντλήσουν όλες τις προσπάθειες για να ανταποκριθούν στις νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις εντός του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Στο μεταξύ, οι τράπεζες που δεν ανταποκρίνονται στις κεφαλαιακές απαιτήσεις θα υπόκεινται σε εντατική εποπτεία.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v