Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφορία: Έρχονται Ελεγκτές Αναγκαστικής Είσπραξης

Νέο Σώμα Ελεγκτών Αναγκαστικής Είσπραξης συγκροτεί το υπουργείο Οικονομικών, βάζοντας σε πρώτο πλάνο της εξόρμησης για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών 14.700 φυσικά και νομικά πρόσωπα που χρωστούν 37 δισ. ευρώ.

Εφορία: Έρχονται Ελεγκτές Αναγκαστικής Είσπραξης
Νέο Σώμα Ελεγκτών Αναγκαστικής Είσπραξης συγκροτεί το υπουργείο Οικονομικών βάζοντας σε πρώτο πλάνο της εξόρμησης για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών 14.700 φυσικά και νομικά πρόσωπα που χρωστούν 37 δισ. ευρώ. Παράλληλα, επιστρατεύει μαύρες λίστες για τους φοροφυγάδες και ιδιώτες ελεγκτές για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ σχεδιάζει και την τιμωρία μεγαλοφοροφυγάδων προς παραδειγματισμό των… επίδοξων μιμητών τους.

Τα μεγαλεπήβολα σχέδια για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την τόνωση των δημοσίων εσόδων περιγράφονται αναλυτικά στο στρατηγικό πλαίσιο για τη φορολογική διοίκηση 2011 - 2014, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Σε αυτό προαναγγέλλονται, ακόμα, η σταδιακή εξίσωση αντικειμενικών αξιών με τις αγορές, η σταδιακή εξίσωση φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης με την παράλληλη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και η επιβολή φόρου σε όσους έβγαλαν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό και δεν μπορούν να τις δικαιολογήσουν με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματά τους ή δεν έχουν καταβάλει φόρους επί των τόκων. Περιλαμβάνονται, επίσης, οι σαρωτικές καταργήσεις και συγχωνεύσεις εφοριών και οι φορολογούμενοι θα εξυπηρετούνται από τις τράπεζες και από τα κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών.
Στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πλέον πως θα τολμήσει να θέσει σε εφαρμογή μέτρα τα οποία, παρότι είναι νόμος του κράτους, παραμένουν ανενεργά. Έτσι, επαναφέρει τη διαπόμπευση φοροφυγάδων για ποσά πάνω από 150.000 ευρώ, τα λουκέτα στις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν (με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις - και αυτή η διάταξη είναι επί της ουσίας ανενεργή) αλλά και την ενεργοποίηση της διάταξης για την προσωρινή κράτηση μεγάλων φοροφυγάδων.

Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι το υπουργείο θα απαντήσει στις πιέσεις της κοινής γνώμης, η οποία ζητά επιτέλους να μπει κάποιος μεγαλοφοροφυγάς στη φυλακή, αλλά και τις αντίστοιχες προτροπές της τρόικας.

Όσον αφορά στην είσπραξη των οφειλομένων προς το Δημόσιο, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι ιδιώτες. Τον Σεπτέμβριο αναμένεται η πρόσληψη ελεγκτικών εταιριών, εισπρακτικών εταιριών και λογιστών, οι οποίοι με συμβόλαια αποδοτικότητας θα αναλαμβάνουν να εντοπίζουν όχι μόνο τους οφειλέτες αλλά και τα περιουσιακά τους στοιχεία που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο αναγκαστικών εισπράξεων.

Οι ιδιώτες, όπως διευκρινίζουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα εισπράττουν φόρους, αλλά θα φέρνουν την υπόθεση στο σημείο εκείνο όπου οι εφορίες απλώς θα αναλαμβάνουν την είσπραξη.

Οι βασικές ρυθμίσεις

Αναλυτικά, στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη βελτίωση της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προβλέπονται:

· Ανασχεδιασμός σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο των υπηρεσιακών μονάδων που ενεργοποιούνται στην αναγκαστική είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.
· Ταχεία ενεργοποίηση το νέου σώματος ελεγκτών αναγκαστικής είσπραξης που επιλέγεται βάσει ειδικών προσόντων και γνώσεων, με το οποίο θα στελεχωθούν οι πιο πάνω υπηρεσιακές μονάδες.
· Ταχύρυθμα προγράμματα εκπαίδευσης των ελεγκτών αναγκαστικής είσπραξης.
· Γενικευμένη χρήση των νέων μεθόδων είσπραξης που αναπτύσσει η ειδική ομάδα έργου της έκτακτης δομής.
· Αξιοποίηση εξωτερικών συμβούλων, οι οποίοι σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες φορολογικές υπηρεσίες θα εντοπίζουν περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών για την εξασφάλιση των απαιτήσεων του Δημοσίου.
· Τακτική δημοσιοποίηση των μεγάλων ληξιπρόθεσμων οφειλετών με χρέη άνω των 150.000 ευρώ, όπως προβλέπεται σε πρόσφατη νομοθετική διάταξη.

Άλλωστε, για την αυστηρή τιμωρία της σοβαρά παραβατικής συμπεριφοράς επιστρατεύονται:
· Ενεργοποίηση των πρόσφατων διατάξεων των νόμων 3988 και 3943 για την επιτάχυνση των δικονομικών διαδικασιών, για τη φορολογική δίκη και τη μείωση των αναστολών εκτέλεσης των διοικητικών ποινών.
· Ενεργοποίηση των διατάξεων προσωρινής κράτησης για μεγάλους φοροφυγάδες.
· Ταχεία στελέχωση και ενεργοποίηση των υπηρεσιών του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, ο οποίος θα ιεραρχήσει τις ενέργειές του ξεκινώντας από τους μεγάλους φοροφυγάδες.
· Συγκρότηση συστήματος στατιστικής παρακολούθησης των αποτελεσμάτων των νέων δικονομικών διαδικασιών.
· Συστηματική δημοσιοποίηση των ονομάτων μεγάλων παραβατών.
· Εντατικοποίηση των διοικητικών ποινών αναστολής λειτουργίας επαγγελματικών εγκαταστάσεων.
· Συγκέντρωση στοιχείων για καταθέτες εξωτερικού (περιλαμβανομένης και της χρήσης πιστωτικής κάρτας αλλοδαπής τράπεζας), για τους οποίους δεν δικαιολογείται η προέλευση των πόρων ή δεν δηλώθηκαν οι κτηθέντες τόκοι. Ειδικότερα, θα προβλεφθεί η αναδρομική επιβολή φόρου επί του κεφαλαίου και των τόκων τέτοιων περιπτώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v