Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα κόλπα με τις δόσεις, αλλά από... Δεκέμβριο

Από τη δόση του Δεκεμβρίου αναμένεται να ισχύσουν οι νέοι ευνοϊκότεροι όροι σε επίπεδο επιτοκίων και επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής.

Νέα κόλπα με τις δόσεις, αλλά από... Δεκέμβριο
Από τη δόση του Δεκεμβρίου αναμένεται να ισχύσουν οι νέοι ευνοϊκότεροι όροι σε επίπεδο επιτοκίων και επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, καθώς θεωρείται δύσκολο -αλλά όχι απίθανο- να διευκρινιστούν όλες οι λεπτομέρειες της απόφασης της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου, πριν από την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
 
Στην κατεύθυνση αυτή συντείνουν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Μόσιαλου, σύμφωνα με τις οποίες η δόση του Σεπτεμβρίου ενδέχεται να χορηγηθεί με τους παλαιούς όρους και όχι με εκείνους που αποφασίστηκαν στην τελευταία σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η εκτίμηση αυτή ήρθε ως απάντηση σε ερώτηση σχετικά με το πώς μπορεί να επηρεαστεί η Ελλάδα από την εντεινόμενη κρίση χρέους στην ευρωζώνη, με επίκεντρο πλέον τις οικονομίες της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων στην Ελλάδα, ο κ. Μόσιαλος περιορίστηκε στο να πει πως στόχος είναι ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, με αύξηση των εσόδων και απαρέγκλιτη τήρηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Επίσης, άφησε έμμεσες αιχμές για τη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Το υπουργείο Οικονομικών γνωρίζει πολύ καλά ότι το διακύβευμα έναντι των εξελίξεων των τελευταίων ημερών με επίκεντρο την Ιταλία είναι πολύ μεγαλύτερο από το αν θα χορηγηθεί η επόμενη δόση προς την Ελλάδα με τους παλαιούς ή τους νέους όρους. Παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις και θεωρεί υπό το βάρος αυτών ότι έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία η Ελλάδα να τηρήσει απαρέγκλιτα τους στόχους του μεσοπρόθεσμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, αυτό που είναι προφανές πλέον είναι πως μπαίνουμε σε νέα φάση της κρίσης χρέους, με απρόβλεπτες συνέπειες, που θα απαιτήσουν τελικά δραστικές λύσεις, όπως θα μπορούσε να είναι, για παράδειγμα, η έκδοση ενός ευρωομολόγου ή η δραστική αύξηση των κεφαλαίων του EFSF σε τέτοια επίπεδα που θα μπορούν να διασφαλίζουν την καταλυτική παρέμβαση του μηχανισμού στις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v