Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο φόβος της ύφεσης τρομάζει τις αγορές

Γιατί οι επενδυτές φοβούνται ένα νέο 1937. Το "χειρόφρενο" στην ανάπτυξη των ΗΠΑ, η περιδίνηση της ευρωζώνης και ο κίνδυνος νέας βαθύτερης ύφεσης. Διόρθωση-εξπρές για μεγάλες αγορές. Τα κρίσιμα τεχνικά σημεία.

Ο φόβος της ύφεσης τρομάζει τις αγορές
Το φάντασμα του 1937, χρονιά όπου η οικονομία των ΗΠΑ βυθίστηκε σε δεύτερο κύκλο ύφεσης, πλανάται τις τελευταίες ημέρες πάνω από τις διεθνείς αγορές, καθώς οι υπερεπενδεδυμένοι επενδυτές σπεύδουν να μειώσουν την έκθεσή τους σε μετοχές, φοβούμενοι ότι τα σημάδια αδυναμίας που δείχνει η αμερικανική οικονομία προοιωνίζονται διπλή ύφεση.

Η επί τα χείρω αναθεώρηση της εκτίμησης για την αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ το α΄ εξάμηνο μόλις κατά 1%, σε συνδυασμό με τη μείωση, για πρώτη φορά την τελευταία διετία, των καταναλωτικών δαπανών τον Ιούλιο, την υποχώρηση των εργοστασιακών παραγγελιών και την πτώση του δείκτη υπηρεσιών ISM, δείχνει, σύμφωνα με αναλυτές, ότι η αμερικανική οικονομία έχει τραβήξει χειρόφρενο.

Παρότι ο πρώην υπουργός των ΗΠΑ, κ. Lawrence Summers, δήλωσε πρόσφατα ότι οι πιθανότητες για επιστροφή της οικονομίας σε ύφεση είναι μόλις μία στις τρεις, οι αγορές σπεύδουν να την προεξοφλήσουν. Έκθεση της Goldman Sachs, που εξετάζει τα ποσοστά της ανεργίας από το 1948, εκτιμά ότι υπάρχει 76% πιθανότητα η αμερικανική οικονομία να βρίσκεται ήδη σε φάση ύφεσης.

Την ίδια στιγμή, η ευρωζώνη βυθίζεται στη δίνη της ευρωπαϊκής κρίσης καθώς μετά την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία βυθίζεται στην ύφεση και η Ιταλία, μετά τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος, που έλαβε η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, για να καθησυχάσει τις ανησυχίες των αγορών για την πορεία του χρέους.

Με δεδομένη την αδυναμία της Ευρώπης να τυπώσει χρήμα ή να υποτιμήσει το νόμισμά της, το ερώτημα των πολλών δισεκατομμυρίων είναι κατά πόσον η ύφεση ή η στασιμότητα σειράς μεγάλων οικονομιών της ζώνης του ευρώ θα επηρεάσει και τις υπόλοιπες οικονομίες.

Η πίεση των αγορών στην Ιταλία και στην Ισπανία αυξάνεται διαρκώς, ανεβάζοντας τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων τους σε υψηλό 14 ετών και προκαλώντας πυρετώδεις διαβουλεύσεις στους αξιωματούχους της Ε.Ε.

Αλλά εξίσου ανησυχητικά είναι και τα σημάδια από τον υπόλοιπο κόσμο. Η οικονομία της Κίνας επιβραδύνεται, ενώ η Ιαπωνία, μετά τον καταστροφικό σεισμό, έχει βουλιάξει βαθιά στην ύφεση. Ο εργοστασιακός τομέας στην Κίνα συρρικνώθηκε τον Ιούλιο και πολλοί οικονομολόγοι ισχυρίζονται ότι το Πεκίνο ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί, προσπαθώντας να ελέγξει τον πληθωρισμό και να τονώσει την ανάπτυξη.

Την ίδια ώρα, ο τομέας της μεταποίησης επιβραδύνθηκε για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο τον Ιούλιο, ενώ οι τράπεζες ανακοίνωσαν απολύσεις 50.000 υπαλλήλων.

Σπεύδουν να αγοράσουν προστασία οι επενδυτές

Η απαισιοδοξία κατακλύζει τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς οι αναλυτές αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους, κυρίως στις εξαγωγικές οικονομίες και οι μεγάλες τράπεζες ανακοινώνουν δεκάδες χιλιάδες απολύσεις.

Υπό τις παραπάνω εξελίξεις, οι επενδυτές σπεύδουν τις τελευταίες ημέρες να αγοράσουν προστασία για τις long θέσεις τους. Και αυτό γιατί βρέθηκαν, σύμφωνα με αναλυτές, υπερεπενδεδυμένοι σε μετοχές.

Το μαζικό άνοιγμα θέσεων προστασίας επιτάχυνε την πτώση των αγορών γιατί οι επενδυτικές τράπεζες που πουλάνε στους πελάτες τους θέσεις short προχωρούν και οι ίδιες με τη σειρά τους σε αντιστάθμιση κινδύνου για τις μετοχές που λαμβάνουν.

Το μόνο που μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει χρονικά το bear market είναι η απόφαση της Fed να προχωρήσει σε νέα νομισματική χαλάρωση, θέτοντας σε εφαρμογή το QΕ3, προκειμένου να ανακουφίσει τις αγορές.

Ωστόσο, αν οι τιμές υποχωρήσουν σε επίπεδα κάτω των 1.100 μονάδων και τότε επέλθει πιστωτική χαλάρωση, θα έχουμε ένα bear market rally προς πώληση!

Τα κρίσιμα τεχνικά νούμερα

Στο τεχνικό κομμάτι, η εικόνα των αγορών χωλαίνει, ενώ όλο και περισσότεροι αναλυτές εξηγούν ότι έχουμε δει τα υψηλά τους για φέτος.

Ειδικά η εικόνα του S&P 500 είναι ενδεικτική της κατάστασης στις αγορές μετοχών. Ο S&P 500 κινείται πέριξ της στήριξης του ΚΜΟ 200 ημερών. Σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές, στο ημερήσιο διάγραμμα του δείκτη o πτωτικός σχηματισμός κεφάλι - ώμοι είναι σε πλήρη εξέλιξη, με τους ώμους να αποτελούνται από τις κορυφές του Φεβρουαρίου και του Ιουλίου στις 1.344 και στις 1.356 μονάδες, ενώ το κεφάλι διαμορφώνεται από την κορυφή του Μαΐου στις 1.371 μονάδες αντίστοιχα.

Ο AMEΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ S&P και οι κινητοι μέσοι όροι 50 και 200 ημερών



Ο σχηματισμός head & shoulders αποτελείται από τρεις κορυφές. Η μεσαία ξεπερνάει τις σχεδόν πάντα ισοϋψείς κορυφές που βρίσκονται δεξιά και αριστερά της. Ο εν λόγω, σχηματισμός, λοιπόν αποτελεί έναν ιδιαίτερα αξιόπιστο πτωτικό σχηματισμό και θα επιβεβαιωθεί εφόσον χαθεί οριστικά η στήριξη της περιοχής των 1.242 - 1.250 μονάδων.

Όσο η αγορά συνεχίζει να κινείται χαμηλότερα από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, η τάση θα δείχνει ότι θα πάει χαμηλότερα, ενώ οι "ταύροι" θα πρέπει να την οδηγήσουν πάνω από τις 1.276 μονάδες για να επαναφέρουν σε ισχύ την ανοδική ορμή από τα χαμηλά του 2009.

Η εικόνα του δείκτη DJ Industrial είναι εξίσου απογοητευτική με αυτήν του S&P 500, αφού συμπλήρωσε 8 πτωτικές συνεδριάσεις, την Τρίτη, χάνοντας με τρομερή ευκολία τη στήριξη του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών, που συμπίπτει με τις 12.000 μονάδες περίπου.

Ο μόνος από τους τρεις σημαντικούς αμερικανικούς δείκτες που παραμένει σε κοντινή επαφή με τον κινητό μέσο όρο του των 200 ημερών είναι ο Nasdaq Composite, για τον οποίο ο ΚΜΟ διαμορφώνεται στις 2.677 μονάδες, ενώ ο δείκτης στις 2 Αυγούστου έκλεισε στις 2.669 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες DAX, CAC 40 και FTSE 100 κινούνται επίσης χαμηλότερα από τους κινητούς μέσους όρους 200 ημερών διασπώντας σημαντικές στηρίξεις.

Ο DAX διέσπασε τη σημαντική στήριξη των 7.000 μονάδων (ΚΜΟ 200 ημερών), κλείνοντας χθες στις 6.641 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.585 μονάδες, έχοντας απωλέσει τη στήριξη των 5.752 μονάδων.

Ειδικά για τον γερμανικό DAX, το πέρασμα και κλείσιμο κάτω από τις 7.000 - 7.050 μονάδες ουσιαστικά αποτελεί το επίσημο τέλος του ράλι από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2009.


Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ DAX και οι κινητοί μέσοι όροι 50 και 200 ημερών



























* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v