Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενιζέλος: Δεν πωλείται τώρα το 34% του ΟΠΑΠ

Σε σειρά αλλαγές στο σχέδιο νόμου για τα τυχερά παιχνίδια, προκειμένου να συμμορφωθεί με ορισμένες από τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία είχαν προσφύγει ευρωπαϊκοί όμιλοι, προχώρησε το ΥΠΟΙΚ.

Βενιζέλος: Δεν πωλείται τώρα το 34% του ΟΠΑΠ
Σε σειρά αλλαγές στο σχέδιο νόμου για τα τυχερά παιχνίδια, προκειμένου να συμμορφωθεί με ορισμένες από τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία είχαν προσφύγει ευρωπαϊκοί όμιλοι, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

Κατ' αρχάς, αφαιρέθηκε από το κείμενο το σημείο που αναφερόταν σε 15 - 50 άδειες διαδικτυακού στοιχηματισμού που επρόκειτο να χορηγήσει το Δημόσιο. Ο περιορισμός του αριθμού των αδειών θεωρείται αντίθετος με το κοινοτικό δίκαιο. Επιπλέον, προστέθηκε εδάφιο που καθορίζει τους όρους υπό τους οποίους θα γίνεται η διαφήμιση των τυχερών παιχνιδιών.

Επίσης, το υπουργείο αναδιατύπωσε σημεία του σχεδίου νόμου (π.χ. για τον διαδικτυακό στοιχηματισμό) και τις εταιρίες στοιχηματισμού ώστε να κατευνάσει τις αντιδράσεις. Για παράδειγμα, δίνεται η δυνατότητα σε εταιρίες που παρέχουν διαδικτυακό στοιχηματισμό και έχουν λάβει άδεια σε άλλο κράτος-μέλος να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μέχρι να λάβουν άδεια και από την Ελλάδα. Πρέπει, όμως, να υπαχθούν στο ειδικό φορολογικό καθεστώς που προβλέπει το σχέδιο νόμου για τα τυχερά παιχνίδια.

Ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε να δηλώνει πως αλλάζει και σημείο του σχεδίου νόμου για τα "φρουτάκια", με στόχο να καλύψει όσους θεωρούν πως "ο ΟΠΑΠ είναι υπό τον έλεγχο συγκεκριμένης επιχείρησης" (σ.σ.: υποννοεί την Intralot) και πως "υπάρχει ο κίνδυνος αυτός ο έλεγχος να επεκταθεί και στα νέα παιχνίδια".

Έτσι, στο σχέδιο νόμου προστέθηκε παράγραφος η οποία επιτρέπει στους υποπαραχωρησιούχους του ΟΠΑΠ στα "φρουτάκια" (ο οργανισμός θα λάβει άδεια και για τα 35.000 μηχανήματα) να εγκαθιστούν λογισμικό παιχνιδιών της επιλογής τους. Η διευκόλυνση έχει θεωρητική αξία, υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς, που επισημαίνουν πως ο ΟΠΑΠ εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει το λογισμικό που θα τρέχει στα "φρουτάκια".

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται σε αυτήν τη φάση να πουλήσει τον ΟΠΑΠ, παρά το γεγονός πως περιλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο. "Σε μια πρώτη φάση θα αντλήσουμε έσοδα από την επέκταση της άδειας του ΟΠΑΠ και τη χορήγηση της μιας αποκλειστικής άδειας για τα τριάντα πέντε χιλιάδες παιχνιδομηχανήματα", δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Συνεπώς, "εισπράττουμε από δύο άδειες πολύ σημαντικές, όπως και από την άδεια κρατικών λαχείων, και στη συνέχεια θα διαχειριστούμε το ζήτημα της ιδιοκτησιακής σχέσης του Δημοσίου με τον ΟΠΑΠ, έτσι ώστε να έχουμε το μεγαλύτερο δυνατό όφελος και το Δημόσιο να διατηρεί έλεγχο σε όλη την αγορά και ως αρχή διοικητική, ει δυνατόν και συμβατικά, ώστε να μην απαξιωθεί ο μονοπωλιακός και αποκλειστικός χαρακτήρας του όλου συστήματος".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v