Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαλαντέρ στήριξης τραπεζών τα διαθέσιμα δημοσίου

Όταν συντρέχουν λόγοι συστημικής ευστάθειας των τραπεζών, το ΥΠΟΙΚ μπορεί να τοποθετεί τα διαθέσιμα κατά τρόπο που να διασφαλίζει τη σταθερότητα, προβλέπει προσθήκη στο οικονομικό πολυνομοσχέδιο.

Μπαλαντέρ στήριξης τραπεζών τα διαθέσιμα δημοσίου
Μεγαλύτερη ευελιξία στην τοποθέτηση των ρευστών διαθεσίμων του δημοσίου στις τράπεζες αποκτά το υπουργείο Οικονομικών με προσθήκη διάταξης στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή.

Στη διάταξη που προστίθεται ορίζεται ότι: «όταν συντρέχουν λόγοι γενικού συμφέροντος και ειδικότερα λόγοι σχετικοί με τη συστημική ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, το υπουργείο Οικονομικών σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος και ανάλογα με την κατάσταση και τις πρακτικές της διατραπεζικής αγοράς, μπορεί να τοποθετεί για τον αναγκαίο χρόνο τα διαθέσιμα κατά τρόπο που να διασφαλίζει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και τα στρατηγικά χρηματοοικονομικά συμφέροντα του δημοσίου».

Η δυνατότητα κατάθεσης των διαθεσίμων του δημοσίου σε εμπορικές τράπεζες της Ελλάδας ή και του εξωτερικού προβλέπεται ήδη από το 1997 με απόφαση του τότε υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη.

Στη συγκεκριμένη απόφαση ορίζεται ότι το ελληνικό δημόσιο προκειμένου για τα ρευστά διαθέσιμά του μπορεί να συνιστά για την κατάθεσή τους έντοκους λογαριασμούς (με δυνατότητα και υπεραναλήψεων) καθώς και κάθε είδους λογαριασμούς σε εμπορικές τράπεζες ή πιστωτικά ιδρύματα του εσωτερικού ή εξωτερικού.

Μπορεί επίσης να διενεργεί πράξεις συναλλαγών και διαχείρισης των διαθεσίμων αυτών ή να αναθέτει τη διεξαγωγή των συναλλαγών του στην Τράπεζα της Ελλάδος, σε εμπορικές τράπεζες ή οποιαδήποτε άλλα πιστωτικά ιδρύματα του εσωτερικού ή εξωτερικού.

Η δυνατότητα κατάθεσης των διαθεσίμων του δημοσίου σε εμπορικές τράπεζες , βάση της απόφασης του 1997, δινόταν με κύριο γνώμονα τη μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους του δημοσίου μέσω άντλησης πιστωτικών εσόδων και εξεύρεσης επενδυτικών ευκαιριών.

Η διαφοροποίηση έναντι της ισχύουσας απόφασης είναι πως πλέον δίνεται η δυνατότητα τοποθέτησης των διαθεσίμων και για λόγους ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος.

Με άλλες προσθήκες άλλωστε στο ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζονται ζητήματα διαφήμισης των τυχερών παιχνιδιών , θέματα φορολόγησης των εταιρειών παροχής υπηρεσιών στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου και θέματα παραχωρησιούχων για όσους αναλάβουν τις περίπου 18.000 παιγνιομηχανές. 
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v