Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ισχύ οι ποινές για χρέη προς Δημόσιο

Ενεργοποιούνται σήμερα οι διατάξεις για αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης για όσους χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 5.000 ευρώ.

Σε ισχύ οι ποινές για χρέη προς Δημόσιο
Ενεργοποιούνται σήμερα οι διατάξεις που καθιερώνουν αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης για όσους έχουν χρέη προς το Δημόσιο πάνω από 5.000 ευρώ. Στο θέμα του αυτοφώρου, τόσο ο υπουργός Οικονομικών, κ. Βενιζέλος, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός, κ. Π. Οικονόμου, διαβεβαιώνουν ότι δεν αφορά σε όσους χρωστούν 5.000 και 10.000 ευρώ στην εφορία, αλλά στους... μεγάλους, σε όσους δηλαδή χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ.

Οι διατάξεις, πάντως, που ενεργοποιούνται από σήμερα ορίζουν ότι η ποινική δίωξη αφορά στις εξής οφειλές:

• Από 5.001 - 10.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του χρόνου που αυτές κατέστησαν ληξιπρόθεσμες.
• Άνω των 10.000 ευρώ, ακόμη και αν έως τις 31/3/2011 δεν είχαν συμπληρωθεί τέσσερις μήνες αφότου κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, δηλαδή δεν είχε διαπραχθεί το αδίκημα.

Για ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα, ενώ όσοι χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 5.000 ευρώ ο νόμος προβλέπει:

• Ποινή φυλάκισης έως 1 έτος για ληξιπρόθεσμες οφειλές από 5.001 έως 10.000 ευρώ.
• Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών για οφειλές από 10.001 έως 50.000 ευρώ.
• Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 1 έτους για ληξιπρόθεσμα χρέη από 50.001 έως 150.000 ευρώ.
• Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 3 ετών για οφειλές από 150.001 ευρώ και άνω.

Ο εθνικός διάλογος

Όσον αφορά στον εθνικό διάλογο για το φορολογικό, το ραντεβού με τους εκπροσώπους των κομμάτων και τους κοινωνικούς εταίρους έχει οριστεί για τις 12 το μεσημέρι στην Καραγιώργη Σερβίας.

Κατά την έναρξη του διαλόγου, ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος αναμένεται να θέσει το πλαίσιο δίνοντας με σαφήνεια το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων, χωρίς όμως να προδιαγράψει και τις αποφάσεις που τελικά θα ληφθούν (αλλιώς δεν θα είχε νόημα ο διάλογος, τονίζουν συνεργάτες του).

Στο τραπέζι του διαλόγου, πάντως, αναμένεται να τεθούν σαρωτικές αλλαγές στις φοροαπαλλαγές και αναμένεται να υπάρξουν νέες περικοπές με καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων, μείωση των συντελεστών ΦΠΑ για να πάρουν ανάσα τα νοικοκυριά, η αγορά και η οικονομία, μειώσεις των φόρων στα ακίνητα για να ενισχυθεί η αγορά ακινήτων αλλά και η φορολογική μεταχείριση των κεφαλαίων που βρίσκονται στο εξωτερικό (υπάρχει πρόταση για επιβολή φόρου 10% - 15% για όσους αποφεύγουν τη φορολόγηση των τόκων ή δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους). 

Επίσης, έχει προταθεί η καθιέρωση ειδικού αναπτυξιακού συντελεστή ΦΠΑ, στον οποίο θα υπαχθούν προϊόντα και υπηρεσίες που σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, στον πράσινο ΦΠΑ θα μπορούσαν να υπαχθούν, για παράδειγμα, φωτοβολταϊκά συστήματα, θερμομονωτικά υλικά, ενεργειακά τζάμια, καυστήρες με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όλα τα παραπάνω υλικά επιβαρύνονται σήμερα με συντελεστή 23%. Αν περάσει η πρόταση για επιβολή πράσινου ΦΠΑ έστω 3%, η μείωση της τιμής των παραπάνω υλικών θα είναι δραστική και θα δώσει βαθιά ανάσα στην αγορά, σε μια κρίσιμη περίοδο, προσθέτοντας ουσιαστική ανάπτυξη.

Για παράδειγμα, κάποιος που σήμερα τοποθετεί φωτοβολταϊκά πάνελ στη στέγη του σπιτιού του για την παραγωγή 8,5 KW ενέργειας καταβάλλει περίπου 25.000 ευρώ μόνο για την προμήθεια των πάνελ, συμπεριλαμβανομένης της επιβάρυνσης ΦΠΑ 23%. Με συντελεστή 3%, η τιμή μειώνεται στα 20.934 ευρώ, ή κατά 4.066 ευρώ, διευκολύνοντας τις σχετικές επενδύσεις, ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγορά και την ανάπτυξη.

Μία άλλη πτυχή της πρότασης συνδέεται με τις επενδύσεις που επιχειρεί να προσελκύσει η Ελλάδα από το εξωτερικό. Είναι γνωστό ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται κυρίως για επενδύσεις στους κλάδους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Δραστική συρρίκνωση του ΦΠΑ θα διευκόλυνε σημαντικά την υλοποίηση μεγάλων ξένων επενδύσεων από πλευράς κόστους, συνεισφέροντας στην επιτάχυνση της εξόδου από την ύφεση αλλά και στη μείωση της ανεργίας.

Κλειδί για τα μέτρα που θα υιοθετηθούν τελικά θα είναι το ισοδύναμο αποτέλεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v