Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κερδίζουν μερίδια αγοράς τα εμπορικά κέντρα

Eυνοημένα από τους συνεχείς αποκλεισμούς του κέντρου της Αθήνας εμφανίζονται φέτος το καλοκαίρι τα εμπορικά κέντρα της πρωτεύουσας, παρά την πτώση στην κατανάλωση. Ικανοποιητικές επιδόσεις στο β΄ τρίμηνο του έτους.

Κερδίζουν μερίδια αγοράς τα εμπορικά κέντρα
Eυνοημένα εμφανίζονται φέτος το καλοκαίρι τα εμπορικά κέντρα της πρωτεύουσας, παρά την πτώση στην κατανάλωση, καθώς τα γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας και οι συνεχείς αποκλεισμοί έχουν... ακυρώσει την παραδοσιακή ανοιχτή αγορά. Παρ’ όλα αυτά, η κάμψη της ζήτησης συνεχίζει να επηρεάζει και τις ανθεκτικές εμπορικές μονάδες, κάποιες εκ των οποίων έκαναν πρεμιέρα μέσα στο θέρος.

Στο δεύτερο τρίμηνο του έτους -οπότε συγκυριακά ευνοήθηκαν και λόγω εποχικότητας (Πάσχα)-, τα περισσότερα εμπορικά κέντρα εμφανίζουν μερική κάλυψη των απωλειών που σημείωσαν στο πρώτο τρίμηνο, παρουσιάζοντας έτσι σαφώς καλύτερες επιδόσεις από το σύνολο της λιανικής αγοράς, που εκτιμάται ότι υποχωρεί σε ποσοστό 30%, ενώ ακόμη και στο πρώτο δεκαπενθήμερο των εκπτώσεων παρουσιάζει μειωμένους τζίρους της τάξεως του 15% περίπου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Lamda Development, το σύνολο της χρονιάς θα κλείσει με πτώση κοντά στο 7% για τα τρία εμπορικά κέντρα της (The Mall, Golden Hall και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη). Η εταιρία προχωρά επίσης σε αλλαγή του μίγματος των καταστημάτων που  περιλαμβάνονται στα εμπορικά κέντρα της, με κυριότερη παρέμβαση την εγκατάσταση του πολυκαταστήματος Attica στο Mediterranean Cosmos από το 2012. Πάντως, το πρώτο τετράμηνο του έτους έκλεισε με υποχώρηση της τάξεως του 11% για το The Mall και το Mediterranean Cosmos και με σταθερές πωλήσεις για το Golden Hall.

Θετική εικόνα όσον αφορά στην επισκεψιμότητα, παρά τον ζεστό καιρό του Ιουλίου, παρουσιάζει το εκπτωτικό χωριό της McArthurGlen στα Σπάτα, που εγκαινιάστηκε μόλις στις αρχές Ιουνίου. Η επένδυση, η οποία άγγιξε τα 100 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα αποφέρει ετήσιο τζίρο της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, ενώ έχει δημιουργήσει 1.000 νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας, ο νέος εμπορικός πόλος δύναται να προσελκύσει 6 εκαττομύρια καταναλωτές. Το ποσοστό των μισθώσεων διαμορφώνεται στο 70% των εμπορικά εκμεταλλεύσιμων χώρων του, ωστόσο εκτιμάται πως σταδιακά θα μισθωθούν και οι υπόλοιποι.

Καλή πορεία, με αύξηση πωλήσεων στο δεύτερο τρίμηνο του 2011, παρουσιάζει και το Athens Metro Mall, στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, το οποίο εγκαινιάστηκε μόλις τον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους με πληρότητα 100%. Το ύψος της επένδυσης για την κατασκευή του ήταν 75 εκατ. ευρώ, ενώ η επισκεψιμότητα προσδοκάται ότι θα ανέλθει στο 1,6 εκατομμύριο καταναλωτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v