Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυρετός επαφών για το ελληνικό χρέος

Συνάντηση Βενιζέλου με Έλληνες τραπεζίτες. Παράλληλες συσκέψεις τεχνοκρατών. Τι ζητούν οι ελληνικές τράπεζες για την λογιστική επίδραση της ανταλλαγής - μετακύλισης. Οι ενστάσεις των ξένων και οι τριβές.

Πυρετός επαφών για το ελληνικό χρέος
Μπαράζ συναντήσεων πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας τόσο μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζιτών όσο και μεταξύ των στελεχών των τραπεζών που έχουν δηλώσει εθελοντική συμμετοχή με την ηγεσία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Σε λίγη ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλο, με τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών προκειμένου να σταθμιστούν τα δεδομένα ένταξης των τραπεζικών ομίλων στο πρόγραμμα επαναγοράς του χρέους.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα υπήρξε συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομικών, του προέδρου της ΕΕΤ και προέδρου της Εθνικής Τράπεζας Βασίλη Ράπανου και του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΕ, Απόστολου Ταμβακάκη.

Η θέση της Pricewaterhousecoopers και τα ραντεβού στον ΟΔΔΗΧ

Την ίδια στιγμή στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη των εκπροσώπων των ξένων τραπεζών, της ηγεσίας του ΟΔΔΗΧ και της εκπροσώπου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών της εταιρείας συμβούλων PWC.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν στο euro2day ότι η Price παρουσιάζοντας τις θέσεις των ελληνικών τραπεζών υποστήριξε ότι με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα η ανταλλαγή ομολόγων με νέα ομόλογα θα πρέπει να θεωρηθεί ως «συνέχεια» με συνέπεια η ζημία που οφείλουν να γράψουν οι ελληνικές τράπεζες να περιορίζεται κάτω από το 21% που προβλέπει η συμφωνία.

Από την πλευρά τους οι ξένες τράπεζες διαφωνούν με κάτι τέτοιο καθώς οι ίδιες «κατέχουν τα ομόλογα στο χαρτοφυλάκιο "διαθέσιμα προς πώληση", δηλαδή τα έχουν αποτιμήσει στις τρέχουσες τιμές (mark to market) «κουρεμένα» ανάλογα με την σημερινή τους τιμή διαπραγμάτευσης που στις περισσότερες των περιπτώσεων το haircut ξεπερνά κατά πολύ το 21%.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι στην περίπτωση που κληθούν να γράψουν το σύνολο του κουρέματος 21%, τότε θα απευθυνθούν για κεφάλαια στον EFSF, αυξάνοντας ισόποσα το δημόσιο χρέος.

Αντίθετα, εάν υιοθετηθεί η πρόταση της pricewatershousecoopers τότε η ζημία θα είναι πολύ χαμηλότερη και θα την καλύψουν οι μέτοχοί τους...

Στο μεταξύ βρίσκεται σε εξέλιξη το δεύτερο ραντεβού στο ΟΔΔΗΧ στο οποίο μετέχουν οι treasures των ελληνικών και των ξένων τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v