Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ: Αυστηρός έλεγχος σε δαπάνες μετακινήσεων

Πληρώνονται δύο φορές τα οδοιπορικά από διαφορετικές πηγές, πηγαινοέρχονται στα… χαρτιά σε αποστάσεις που δικαιολογούν την καταβολή εξόδων μετακίνησης, ζητούν οδοιπορικά -και τα παίρνουν- για «κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών».

ΥΠΟΙΚ: Αυστηρός έλεγχος σε δαπάνες μετακινήσεων
Πληρώνονται δύο φορές τα οδοιπορικά από διαφορετικές πηγές, πηγαινοέρχονται στα… χαρτιά σε αποστάσεις που δικαιολογούν την καταβολή εξόδων μετακίνησης, ζητούν οδοιπορικά -και τα παίρνουν- για «κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών», μένουν σε φιλικά σπίτια και παίρνουν αποζημίωση για ξενοδοχεία.

Είναι μόνο μερικές από τις περιπτώσεις που έχουν πέσει στην αντίληψη των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και κάνουν τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη να ζητεί και πάλι να περνάνε από «ψιλή κρησάρα» κάθε δαπάνη μετακινήσεων εκτός έδρας και οδοιπορικών.

Τα ευτράπελα περιγράφονται σχετικά εύσχημα σε εγκύκλιο του κ. Σαχινίδη σύμφωνα με την οποία «από πολλές ΥΔΕ αναφέρονται, κατά καιρούς, περιπτώσεις καταστρατήγησης του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις αποζημιώσεις μετακινήσεων υπαλλήλων εκτός έδρας για τέλεση υπηρεσίας (οδοιπορικά και ημερήσια αποζημίωση) με νομότυπα δικαιολογητικά».

Ενδεικτικά παρατηρούνται: 

* Εξάντληση του ανωτάτου ορίου ημερών εκτός έδρας πολύ πριν από το τέλος του έτους και πολλές φορές υπέρβαση αυτού. 
* Ασαφείς αιτιολογίες στις εντολές μετακίνησης ή μετακινήσεις υπαλλήλων των οποίων ο κλάδος ή η ειδικότητα δεν σχετίζονται με τον σκοπό και τον λόγο μετακίνησης. 
* Συχνή έκδοση των διαταγών μετακίνησης εκ των υστέρων και χωρίς την ύπαρξη σχετικής πίστωσης.
Συχνές διανυκτερεύσεις υπαλλήλων εκτός ξενοδοχείων σε φιλικά σπίτια ή συνεχείς μετακινήσεις σε αποστάσεις που δικαιολογούν την καταβολή εξόδων μετακίνησης.
Πληρωμή δαπανών της ίδιας μετακίνησης ή εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος από διαφορετικές πηγές (τακτικός προϋπολογισμός, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης).
Μη αναγραφή των απαιτούμενων στοιχείων επί της εντολής μετακίνησης.

Περαιτέρω, παρατηρείται ότι μεγάλος αριθμός φορέων εξαντλεί το σύνολο των πιστώσεων του προϋπολογισμού του για μετακινήσεις υπαλλήλων εκτός έδρας αλλά και το ανώτατο όριο ημερών μετακίνησης για όλους τους υπαλλήλους ανεξαρτήτως κατηγορίας, κλάδου και ειδικότητας.

«Το γεγονός αυτό προκαλεί εύλογες αμφιβολίες, αλλά και δυσμενή σχόλια, αναφορικά με την αναγκαιότητα των μετακινήσεων και τη μεταβολή του χαρακτήρα αυτών, από την κάλυψη συγκεκριμένων υπηρεσιακών αναγκών, σε έμμεσο τρόπο οικονομικής ενίσχυσης των υπαλλήλων», αναφέρεται στην εγκύκλιο Σαχινίδη, στην οποία τονίζεται ότι εφεξής οι ΥΔΕ, αν έχουν αμφιβολίες για τη νομιμότητα των δαπανών, θα πρέπει να ξεκινούν επιτόπιο έλεγχο.

Ορίζεται ακόμα ότι δεν θα γίνονται ανεκτές αποφάσεις μετακίνησης με γενικές και αόριστες αναφορές του τύπου «για κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών» ή «για διευθέτηση υπηρεσιακών θεμάτων» ή «για εκτέλεση υπηρεσίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v