Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρία αγκάθια για τη συμμετοχή των ιδιωτών

Γιατί μένει χαμηλή η συμμετοχή στο PSI. Τα αντικίνητρα των επιτοκίων και η προσδοκία πλήρους εξόφλησης. Εν αναμονή διευκρινίσεων οι τράπεζες. Ο φόβος υποχρεωτικής συμμετοχής ή αποτυχίας. 

Τρία αγκάθια για τη συμμετοχή των ιδιωτών
Επιστροφή στην αβεβαιότητα, μετά τους πανηγυρισμούς των πρώτων ημερών, επιφέρει για την Ελλάδα και την Ευρώπη η απροθυμία -προς το παρόν- τραπεζών, ασφαλιστικών εταιριών και ταμείων να συμμετάσχουν οικειοθελώς στο πρόγραμμα ανταλλαγής - μετακύλισης ομολόγων.

Πέντε ημέρες μετά τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής, ο αριθμός των εθελοντών για συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικού χρέους αυξάνεται με βραδείς ρυθμούς, προκαλώντας νέες ανησυχίες για το αν βγαίνουν τα νούμερα του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.

Το κλίμα αποτύπωσε χαρακτηριστικά η έκθεση της JP Morgan, σημειώνοντας ότι τα 27 πιστωτικά ιδρύματα που δήλωσαν μέχρι και τη Δευτέρα εθελοντική συμμετοχή κατέχουν αθροιστικά ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία λήγουν ως το τέλος του 2019, μόλις 64 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, μόνο το 43% των 150 δισ. ευρώ που απαιτείται να ρολαριστούν ως το τέλος του 2019 προκειμένου να βγουν τα κουκιά και η Ελλάδα να μη χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση από την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η εκτίμηση δε ότι, αν δεν επιτευχθεί οικειοθελής συμμετοχή που να φτάνει στο 90% των λήξεων, η εθελοντική συμμετοχή θα μετατραπεί σε υποχρεωτική, πίεσε, σε συνδυασμό με τα πρώτα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου (Deutsche Bank), τις τιμές ελληνικών και δευτευρευόντως ευρωπαϊκών τραπεζών.

Επιπρόσθετα, τα spreads των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων αυξήθηκαν χθες, ενδεικτικό του ότι η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει προς το παρόν να αποκλείσει πειστικά τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης στις δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της.

Σύμφωνα με αναλυτές και στελέχη της αγοράς ομολόγων, τρεις είναι οι βασικοί λόγοι που διατηρούν χαμηλή την εθελοντική συμμετοχή στην ανταλλαγή ή μετακύλιση ελληνικών κρατικών ομολόγων που λήγουν ως το τέλος του 2019.

Ο πρώτος αφορά στο χαμηλό προεξοφλητικό επιτόκιο σε σχέση με την τρέχουσα αξία. Η αγορά εκτιμά ότι το προεξοφλητικό επιτόκιο που χρησιμοποιήθηκε ως βάση υπολογισμού για τα νέα 30ετή ομόλογα που θα εκδώσει το ελληνικό δημόσιο θα έπρεπε να βρίσκεται τουλάχιστον στα επίπεδα του 11% αντί του 9%.

Επιπρόσθετα, οι αναλυτές της JP Morgan εκτιμούν ότι η απόδοση 3,8% που χρησιμοποιεί το IIF για να προεξοφλήσει τα ομόλογα αξιολόγησης «ΑΑΑ» είναι χαμηλή και αυξάνει τεχνητά την αξία τους.

Ο τρίτος λόγος είναι η προσδοκία που έχει αναπτυχθεί ότι οι λήξεις από σήμερα ως τα μέσα του 2013 θα αποπληρωθούν στο 100% της αξίας τους. Προσδοκία που δεν συνάδει πάντως με τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, καθώς τα οικονομικά μεγέθη παραμένουν σε εκτροχιασμό, κάτι που λογικά θα καταδείξει και η επόμενη έκθεση της τρόικας πριν από την υπογραφή της συμφωνίας τον Σεπτέμβριο.

Κορυφαίοι Έλληνες τραπεζίτες, με τους οποίους ήρθε σε επικοινωνία το Euro2day, εξηγούν ότι η στάση αναμονής τραπεζών, ασφαλιστικών και ταμείων είναι εν μέρει δικαιολογημένη, καθώς πρέπει να διευκρινιστούν κρίσιμες τεχνικές λεπτομέρειες.

Θα αυξηθεί η συμμετοχή μετά τη διευκρίνιση κρίσιμων λεπτομερειών

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Barclays σε ανάλυσή της επισημαίνει πως δεν μπορεί να καταλήξει σε ασφαλή αξιολόγηση του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς δεν έχουν ανακοινωθεί σημαντικές τεχνικές λεπτομέρειες για τη συμμετοχή των ιδιωτών αλλά και για το δάνειο από τον EFSF και το ποσό που θα συνεισφέρει τελικώς το ΔΝΤ. Η S&P, από την πλευρά της, εκτιμά ότι είναι πιθανή μια νέα και μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ προειδοποίησε και για νέα υποβάθμιση της Ελλάδας.

Οι αναλυτές της Barclays, αφού σημειώνουν ότι από τα πρώτα στοιχεία η λογιστική επίδραση από το PSI εκτιμάται πως σε μέσο όρο θα ανέλθει στο 10%, τονίζουν ότι, αν η πρωτοβουλία εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών στο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα αποτύχει, τότε ο ιδιωτικός τομέας θα κινδυνεύσει με πολύ υψηλότερο κούρεμα απαιτήσεων. Δίλημμα που το επόμενο διάστημα είναι πιθανόν να προβληθεί ιδιαίτερα προκειμένου να αυξηθούν οι… εθελοντές.

«Πρόκειται για μεταβατικό στάδιο όπου η αβεβαιότητα είναι αναμενόμενη», επισημαίνει διευθύνων σύμβουλος μεγάλης ελληνικής τράπεζας, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι οι νέες συναντήσεις υπό το IΙF, όπως αυτή της Πέμπτης στην Αθήνα και αυτές που θα ακολουθήσουν, θα αποσαφηνίσουν σταδιακά το πλαίσιο, συμβάλλοντας στην αύξηση των εθελοντών.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες όπως η Royal Bank of Scotland ετοιμάζονται να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Άνω των 62 δισ. ευρώ η συμμετοχή από Ελλάδα και Κύπρο

Οι Έλληνες και Κύπριοι τραπεζίτες σημειώνουν πάντως ότι από πλευράς εγχώριων τραπεζικών και ασφαλιστικών ομίλων καθώς και ταμείων η συμμετοχή θα πιάσει τους στόχους. Ήδη η ETE, η Eurobank, η Alpha Bank, η Πειραιώς και η Κύπρου θα συμμετάσχουν με 25 δισ. ευρώ. Το Τ.Τ. θα συμμετάσχει μετά την πώλησή του με 4 δισ. ευρώ και η ΑΤΕ μετά το 2014 με 2,3 δισ. ευρώ.

Συμμετοχή αναμένεται να δηλώσει μετά τον καθορισμό των τεχνικών λεπτομερειών και η MPB με 2,9 δισ. ευρώ, ενώ τα εγχώρια ασφαλιστικά ταμεία θα ανταλλάξουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 20 δισ. ευρώ με ισόποσης αξίας ομόλογα εγγύησης του EFSF.

Οι ασφαλιστικές θα συμμετέχουν με περίπου 8 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών ξένων ασφαλιστικών ομίλων) και θα υποστούν κούρεμα.

Συνολικά το ποσό των ομολόγων που θα ρολάρουν ελληνικοί και κυπριακοί χρηματοοικονομικοί όμιλοι ξεπερνά τα 62 δισ. ευρώ.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v