Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η τρόικα ξεκινά ελέγχους για την... 6η δόση

Με δύο μεγάλα αγκάθια στο μέτωπο του προϋπολογισμού και των αποκρατικοποιήσεων ξεκινούν σήμερα οι έλεγχοι της τρόικας στο προστάδιο της αξιολόγησης του Αυγούστου για την αποδέσμευση της δόσης του Σεπτεμβρίου, ύψους 8 δισ.

Η τρόικα ξεκινά ελέγχους για την... 6η δόση
Με δύο μεγάλα αγκάθια στο μέτωπο του προϋπολογισμού και των αποκρατικοποιήσεων ξεκινούν σήμερα οι έλεγχοι της τρόικας στο προστάδιο της αξιολόγησης του Αυγούστου για την αποδέσμευση της δόσης του Σεπτεμβρίου, ύψους 8 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιχειρεί να επιταχύνει τον βηματισμό της στο μέτωπο της θωράκισης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου να έχει συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, τον διοικητή της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλο και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Β. Ράπανο.

Στο μέτωπο των ελέγχων, το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας επανέρχεται στην Αθήνα και πιάνει από σήμερα δουλειά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προετοιμάζοντας την επίσκεψη των ελεγκτών στις 16 Αυγούστου.

Θα διαπιστώσει ότι η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού αγγίζει στο εξάμηνο τα 4,5 δισ. ευρώ, εξαιτίας της υστέρησης εσόδων και των υπερβάσεων δαπανών, και το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζει αύξηση 27,5% (στα 12,747 δισ. ευρώ), όταν σε ετήσια βάση προβλέπεται να μειωθεί κατά 3,9%.

Στο επίκεντρο των ελέγχων προόδου θα βρεθεί και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο, με εξαίρεση την πώληση του πακέτου μετοχών του ΟΤΕ, εξακολουθεί να βρίσκεται σε φάση εκκίνησης.

Το πρόγραμμα, όμως, στο οποίο έχει δεσμευτεί η ελληνική πλευρά, απαιτεί έσοδα αποκρατικοποιήσεων 1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Χθες έγινε γνωστό ότι θα προκηρυχτεί δημόσιος διαγωνισμός τον Σεπτέμβριο για το Ελληνικό, ενώ στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο τα εξής:

- Πώληση του 40% της ΕΥΑΘ.
- Επέκταση σύμβασης στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
- Επέκταση σύμβασης και νέες άδειες για τυχερά παιχνίδια στον ΟΠΑΠ.
- Πώληση 23,3% στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.
- Πώληση 100% των Κρατικών Λαχείων.

Ακόμα όμως εκκρεμεί και η τοποθέτηση δύο παρατηρητών από την Ε.Ε. στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας.

Οι τράπεζες

Όσον αφορά στις τράπεζες, το οικονομικό επιτελείο δέχτηκε με ανακούφιση τα πρώτα μηνύματα σταδιακής επιστροφής των καταθέσεων κυρίως από μικροκαταθέτες.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τις δύο πρώτες ημέρες της εβδομάδας στις τράπεζες επέστρεψαν κάποιες δεκάδες εκατομμύρια, στοιχείο αισιόδοξο, κρισιμότερο όμως σε αυτήν τη συγκυρία είναι να ξεκαθαρίσει χωρίς καθυστέρηση το τοπίο αναφορικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα, με το μέγιστο αποτέλεσμα και τους ελάχιστους κλυδωνισμούς για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Το οικονομικό επιτελείο ελπίζει ότι το θολό τοπίο γύρω από την ανταλλαγή ομολόγων θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει στην αυριανή σύσκεψη με στελέχη του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) στην Αθήνα και η αβεβαιότητα θα λήξει τον Αύγουστο με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v