Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Αναζητά τρόπους για τη μείωση του δανεισμού

Σε αναζήτηση τρόπων για τη μείωση του δανεισμού του βρίσκεται ο ΟΤΕ. Η διοίκηση της εταιρίας θεωρεί ότι αποτελεί κρίσιμο σημείο για τον Οργανισμό η μείωση του δανεισμού και στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται όλες οι δυνατότητες.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Αναζητά τρόπους για τη μείωση του δανεισμού
Σε αναζήτηση τρόπων για τη μείωση του δανεισμού του βρίσκεται αυτήν την εποχή ο ΟΤΕ. Η διοίκηση της εταιρίας θεωρεί ότι αποτελεί κρίσιμο σημείο για τον ΟΤΕ η μείωση του δανεισμού του και στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν.

Μπορεί τον περασμένο Φεβρουάριο ο Οργανισμός να αναχρηματοδότησε, με μεγάλη μάλιστα επιτυχία, δάνεια ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ωστόσο τους επόμενους μήνες θα χρειαστεί αυξημένη ρευστότητα για να αναχρηματοδοτήσει δάνεια 3,3 δισ. ευρώ, που λήγουν έως το τέλος του 2013.

Τον ερχόμενο Νοέμβριο λήγει ακόμη ένα ομολογιακό δάνειο του ΟΤΕ ύψους 650 εκατ. ευρώ, το οποίο εκδόθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2005, ενώ έως το τέλος της επόμενης χρονιάς πρόκειται να λήξουν δάνεια συνολικά 1,5 δισ. ευρώ.

Έως τώρα ο ΟΤΕ δεν έχει αντιμετωπίσει πρόβλημα στην προσπάθεια αναχρηματοδότησης του δανεισμού. Μάλιστα, τον περασμένο Φεβρουάριο οι προσφορές των τραπεζών ήταν υψηλότερες από το ζητούμενο ποσό.

Όμως, από την πλευρά της διοίκησης έχει ξεκινήσει η προσπάθεια για τη μείωση του δανεισμού, καθώς από τη μία πλευρά η οικονομική συγκυρία παραμένει δύσκολη κι από την άλλη τα οικονομικά δεδομένα του ΟΤΕ βαίνουν συνεχώς επιδεινούμενα τα τελευταία χρόνια.

Πώληση θυγατρικών

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη μείωση του δανεισμού του ΟΤΕ περιλαμβάνονται κινήσεις όπως είναι το εγχείρημα πώλησης του Hellas Sat. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι από την πώληση της εταιρίας ο ΟΤΕ μπορεί να επιτύχει τίμημα περίπου 140 εκατ. ευρώ. Η θυγατρική που διαχειρίζεται τον ελληνικό δορυφόρο θεωρείται επιτυχημένη γιατί έχει σημαντική συνεισφορά κάθε χρόνο στα οικονομικά του ΟΤΕ, ωστόσο η πίεση για μείωση του δανεισμού και η βεβαιότητα που εκφράζεται για εύρεση αγοραστών αναμένεται ότι θα οδηγήσουν στην πώλησή της. Πάντως, η διαδικασία ακόμη δεν έχει ξεκινήσει.

Πολύ πιθανή θα πρέπει να θεωρείται και η πώληση του ποσοστού που κατέχει ο ΟΤΕ στην Telekom Srbija. Από την πλευρά της διοίκησης του Οργανισμού το ποσοστό αυτό θεωρείται πολύ μικρό προκειμένου ο ΟΤΕ να έχει ουσιαστικό λόγο στην εταιρία και όπως επισημαίνεται το ποσοστό πωλείται αρκεί η τιμή να είναι καλή.

Πριν από λίγο καιρό οδηγήθηκε σε αποτυχία το εγχείρημα της κυβέρνησης της χώρας να πουλήσει την εταιρία γιατί το αντίτιμο που ζητούνταν είχε θεωρηθεί μεγάλο. Κατόπιν αυτού, πληροφορίες φέρουν τη σερβική κυβέρνηση να προτείνει στον ΟΤΕ την εξαγορά του ποσοστού του.

Συνάντηση με εργαζομένους

Εν τω μεταξύ, μία ακόμη συνάντηση θα έχουν σήμερα η διοίκηση και οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης των δύο πλευρών για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Παρότι η διαπραγμάτευση είναι συνεχής, θεωρείται δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία έως το τέλος Αυγούστου, χρονικό σημείο που έχει τεθεί από τη διοίκηση ως καταληκτικό.

Η διοίκηση και οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι μια καλή λύση για τον περιορισμό του κόστους προσωπικού θα ήταν η εφαρμογή ενός προγράμματος εθελουσίας εξόδου, που θα επέτρεπε στον Οργανισμό να μειώσει το προσωπικό του.

Ωστόσο, για να γίνει αυτό θα πρέπει να βρεθεί μία φόρμουλα σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, αφού με βάση το φορολογικό καθεστώς οι αποζημιώσεις των εργαζομένων που φεύγουν από μια εταιρία με εθελούσια έξοδο φορολογούνται με ποσοστό 80% - 90%, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα ασύμφορη μια τέτοια κίνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v