Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμες διαβουλεύσεις Βενιζέλου στις ΗΠΑ

Την προσεχή Πέμπτη 28/7, στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη σύσκεψη εργασίας σε διεθνές επίπεδο, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Κρίσιμες διαβουλεύσεις Βενιζέλου στις ΗΠΑ
Την προσεχή Πέμπτη, 28 Ιουλίου, στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη σύσκεψη εργασίας σε διεθνές επίπεδο, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Αυτό προέκυψε κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλου με τον διευθύνοντα σύμβουλο του IIF κ. Charles Dallara και το επιτελείο του, στην Ουάσιγκτον.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, 25 Ιουλίου 2011, ξεκίνησε ο μαραθώνιος των συναντήσεων και διαβουλεύσεων που έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Στο κτίριο του IIF ο κ. Dallara ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να απευθύνει έναν σύντομο χαιρετισμό σε συνάντηση στελεχών του διεθνούς οργανισμού που συμμετείχαν σε σεμινάριο σχετικό με τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Στην ομιλία του, ο υπουργός αναφέρθηκε στις ασύμμετρες απειλές των οίκων αξιολόγησης και στην απόφαση του συμβουλίου κορυφής της ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου, σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις στην εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων.

"Η προστασία και η βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους αποτελεί μέτρο αυτοπροστασίας για το ευρώ ως διεθνές νόμισμα, ως κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, αλλά και για την ευρωζώνη, ως οικονομική και πολιτική οντότητα", υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Χρειαζόμαστε τη στήριξη και τη δέσμευση του ΔΝΤ, χρειαζόμαστε την πλήρη εφαρμογή του PSI στα πολύ φιλόδοξα επίπεδα του 90%, συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος, καταλήγοντας: "Πρέπει να στείλουμε από εδώ όλοι μας -το ΔΝΤ, το IIF, η αμερικανική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΕΚΤ- ένα πεντακάθαρο και ισχυρό μήνυμα: έχουμε ένα πρόγραμμα, πιστεύουμε στην εφαρμογή του και στις προοπτικές του και θα πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους.

Η Ελλάδα αποτελεί ελκυστική υπόθεση ανασυγκρότησης, ελπίδας και αισιοδοξίας ενός ιστορικού έθνους".

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του IIF, κ. C. Dallara, υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές σε δύο χρόνια αν εφαρμοστούν πλήρως τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του κ. Timothy Geithner, στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών.

Οι κ. Βενιζέλος και Geithner συζήτησαν πτυχές της τελευταίας απόφασης της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της 21ης/7/11 καθώς και για τη διάθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να βοηθήσει με όσο γίνεται πιο δημιουργικό τρόπο και μέσω του ΙΜF και σε διμερές επίπεδο.

Μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο κ. Ευ. Βενιζέλος συναντήθηκε με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κα. Κριστίν Λαγκάρντ. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα και μακρά συνάντηση εργασίας με την κ. Λαγκάρντ, τη νέα γενική διευθύντρια, και το επιτελείο της. Μιλήσαμε για όλα τα θέματα. Η στάση του ΔΝΤ είναι πολύ θετική. Βεβαίως, όλα εξαρτώνται από εμάς.

Όλα εξαρτώνται από τη δική μας ικανότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και να καταγράψουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Εάν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και παρουσιάσουμε αποτελέσματα, το ΔΝΤ και η διεθνής κοινότητα θα στηρίζουν την Ελλάδα, έως ότου αποκαταστήσει τη δημοσιονομική της κυριαρχία και ανεξαρτησία, έως ότου κατακτήσει τη θέση που αναλογεί στην ιστορία και στις ικανότητες του ελληνικού έθνους. Υπό την έννοια αυτήν, η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξη και υποστηρικτική".

Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε την αμερικανική επιχειρηματική κοινότητα να επενδύσει σε ορισμένα από τα προς αποκρατικοποίηση περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων του τουρισμού, του real estate, των υποδομών και της ενέργειας.

Ο υπουργός, πάντως, αρνήθηκε να σχολιάσει αν η Ελλάδα έχει ζητήσει δεύτερο πακέτο διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v