Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενιζέλος: Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα

Είναι κρίσιμο να προχωρήσουμε τα μέτρα που έχουμε αποφασίσει και να περάσουμε γρήγορα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, υποστήριξε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του.

Βενιζέλος: Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα
Και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία θα μετάσχουν στη διαδικασία του rollover με ομόλογα 30ετούς διάρκειας αλλά χωρίς απομείωση της αξίας τους, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, εκπέμποντας μήνυμα σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το οποίο μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής το χαρακτήρισε ως το «ασφαλέστερο της Ευρώπης».

Ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε να περάσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας στους πολίτες διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους ότι οι καταθέσεις τους είναι απολύτως ασφαλείς ακόμα και στην περίπτωση όπου η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας λάβει βαθμολογία selective default. Όρο τον οποίο απέφυγε επιμελώς μεν να χρησιμοποιήσει αλλά κατέστησε σαφές ότι και ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει ήδη καλυφθεί προληπτικά ότι δεν θα έχει την παραμικρή παρενέργεια αφού έχει δημιουργηθεί ένα τείχος προστασίας.

Προδιέγραψε και καλύτερες μέρες υπό την προϋπόθεση της εθνικής συνεννόησης και της πιστής υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μέσω του Μνημονίου με έμφαση στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αυστηρή εκτέλεση του προϋπολογισμού και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Υπάρχει μεγάλη ανακούφιση η οποία σταδιακά θα περάσει στην πραγματική οικονομία» είπε ο υπουργός αλλά συμπλήρωσε ευθύς αμέσως «αυτό δεν πρέπει να σημάνει χαλάρωση των προσπαθειών μας».

Ο κ. Βενιζέλος χάραξε επί της ουσίας μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις προκλήσεις που αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει εφεξής η ελληνική οικονομία η οποία έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι από χθες «μπήκε πάτος στο βαρέλι του χρέους». Χαρακτήρισε επιπλέον το νέο Momentum μια «ευκαιρία για εθνική συνεννόηση για να στείλουμε ένα μήνυμα στο εξωτερικό» σημειώνοντας ότι και η πιο μικρή πράξη συναίνεσης στέλνει μηνύματα στο εξωτερικό.

Υποστήριξε ότι είναι κρίσιμο να προχωρήσουμε τα μέτρα που έχουμε αποφασίσει και να περάσουμε γρήγορα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. «Πρέπει να έχουμε ξανά επενδύσεις και για να γίνει αυτό πρέπει να μεσολαβήσουν ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές».

Αναφορικά με τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων, ο υπουργός ανέφερε ότι στα χαρτοφυλάκιά τους- επί της ουσίας στην Τράπεζα της Ελλάδος που λειτουργεί ως θεματοφύλακας- κατέχουν ελληνικά ομόλογα ύψους 20 δισ ευρώ, τα οποία θα ανταλλάξουν με 30ετείς τίτλους, χωρίς απομείωση της αξίας τους σε αντιδιαστολή με τις τράπεζες οι οποίες θα κάνουν την ανταλλαγή με μέση απομείωση της τάξεως του 21%.

Άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο η τελική συμμετοχή στο rollover των ιδιωτών να είναι ακόμα μεγαλύτερη από το 12% που προβλέπεται αρχικά στην πρόταση του IIF.

Σε επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις για το ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεοκοπίας, ο υπουργός παρέπεμπε στις χθεσινές δηλώσεις των ισχυρών της Ευρώπης (Ρομπάι, Μπαρόζο, Τρισέ, Μέρκελ , Σαρκοζί) και στις προβλέψεις της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι κάθε πιθανή εξέλιξη έχει προληπτικά απαντηθεί και «δεν πρόκειται να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα».

Κάλεσε δε τους πολίτες να επιστρέψουν τις καταθέσεις τους στις τράπεζες αλλά και το ναυτιλιακό κόσμο για παράδειγμα να συμβάλλει στην αναπτυξιακή τόνωση της οικονομίας με επενδύσεις. «Αν δεν κάνουμε πανεθνική προσπάθεια δεν θα τα καταφέρουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο κρατικοποίησης των τραπεζών στη βάση της παροχής νέων πακέτων βοήθειας (πρόβλεψη εγγυήσεων από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και από τον EFSF) είπε ότι δεν τίθεται ζήτημα κρατικοποίησης αλλά οι τράπεζες έχουν υψηλό βαθμό εξάρτησης (ήδη με το γιγαντιαίο ποσό εγγυήσεων που τους έχει παρασχεθεί) από το κράτος. «Αυτό είναι κακό για τους μετόχους αλλά καλό για την αγορά. Στόχος δεν είναι η κρατικοποίηση αλλά η πλήρης εξυγίανση». Προσέθεσε δε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι οι ελληνικοί όμιλοι να έχουν κεφαλαιακή επάρκεια (tier 1) στο 10%.

Τέλος διευκρίνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα συμμετοχής στο rollover των ιδιωτών μικροαποταμιευτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v