Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα δέκα SOS της περαίωσης

Πριν τελειώσουν καλά-καλά τα μπάνια του λαού θα αρχίσουν οι... λυπητερές της εφορίας. Τα πρώτα σημειώματα της περαίωσης αναμένονται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι.

Τα δέκα SOS της περαίωσης
Πριν τελειώσουν καλά-καλά τα μπάνια του λαού θα αρχίσουν οι... λυπητερές της εφορίας και τα πρώτα σημειώματα της περαίωσης αναμένονται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Με τα σημειώματα 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα κληθούν να αποφασίσουν εντός ασφυκτικής προθεσμίας πέντε ημερών να καταβάλουν τον οβολό τους στην εφορία για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών τους υποθέσεων της περιόδου 2000 - 2009 ή να ετοιμαστούν για έλεγχο με διαδικασίες-εξπρές.

Αυτήν τη φορά, οι απειλές ελέγχου σε όσους γυρίσουν την πλάτη στην περαίωση δεν θα είναι απλώς φραστικές.

Τα σημειώματα θα έχουν… δύο όψεις: στη μία θα προσδιορίζεται ο πρόσθετος φόρος της περαίωσης, ενώ η άλλη θα είναι ειδοποιητήριο ελέγχου.

Το Euro2day παρουσιάζει σήμερα τα δέκα SOS που θα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι αναφορικά με την αναβίωση της περαίωσης, η οποία θα στοιχίσει σε αυτούς τουλάχιστον από 300 έως και 1.000 ευρώ για κάθε χρήση και εκτιμάται ότι θα αποφέρει 850 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό.

1. Ποιους αφορά. Συνολικά, εκτιμάται ότι θα αγγίξει περίπου 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις οι οποίοι:

· "Γύρισαν την πλάτη" στην αρχική ρύθμιση του 2010 και δεν αποδέχθηκαν να πληρώσουν τους πρόσθετους φόρους εισοδήματος και ΦΠΑ που ανέγραφαν τα ειδικά εκκαθαριστικά σημειώματα περαίωσης.

· Εντάχθηκαν στην αρχική ρύθμιση, αλλά μόνο για ορισμένες από τις εκκρεμείς φορολογικές χρήσεις των ετών 2000 - 2009.

Τώρα θα κληθούν και θα έχουν τη δυνατότητα να περαιώσουν και τις υπόλοιπες χρήσεις. Παράλληλα, έχουν την ευκαιρία να μπουν στην περαίωση οι εξαιρέσεις της προηγούμενης και συγκεκριμένα:

· Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που κατέχουν ατομική ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 400.000 ευρώ και εξαιρέθηκαν από την αρχική ρύθμιση. 
 
· Επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ και έως 40 εκατ. ευρώ καθώς και οι εταιρίες εισηγμένες στο χρηματιστήριο που είχαν εξαιρεθεί από την αρχική ρύθμιση.

2. Τα "ραβασάκια". Οι φορολογούμενοι που υπάγονται στη νέα ρύθμιση θα λάβουν ειδοποιητήρια για φορολογικό έλεγχο στα οποία θα έχουν επισυναφθεί και τα εκκαθαριστικά σημειώματα της περαίωσης. Με τα ειδοποιητήρια θα καλούνται να αποδεχθούν εντός 5 ημερών τα σημειώματα περαίωσης και εάν δεν το πράξουν θα γίνει έλεγχος. Ο έλεγχος θα γίνεται με διαδικασίες-εξπρές. Όσοι δεν λάβουν ειδοποιητήρια και εκκαθαριστικά σημειώματα θα μπορούν να υποβάλουν μόνοι τους τα σημειώματα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2011.

3. Τα βιβλία. Όπως προβλεπόταν στην περαίωση Παπακωνσταντίνου, όσοι εξοφλήσουν ολοσχερώς τους πρόσθετους φόρους που θα αναγράφονται στα σημειώματα θα μπορούν να κάψουν τα βιβλία τους έως και τη χρήση του 2005.

4. Οι χρήσεις. Υποχρεωτική είναι η περαίωση της πρώτης κατά σειρά ανέλεγκτης χρήσης και των συνεχόμενων με αυτήν που υπάγονται στη ρύθμιση. Υπό την επιφύλαξη να είναι συνεχόμενες και να περιλαμβάνεται η πρώτη ανέλεγκτη χρήση, επιτρέπεται η περαίωση ορισμένων μόνο από τις χρονιές που υπάγονται στη ρύθμιση.

5. Οι φόροι. Το ποσό του επιπλέον φόρου θα υπολογίζεται με βάση τα ακαθάριστα έσοδα πολλαπλασιαζόμενα με συντελεστή 2%. Στη συνέχεια, ανάλογα με το ύψος των ακαθάριστων εσόδων θα εφαρμόζεται συντελεστής προοδευτικότητας από 1 έως και 1,30. Στο τελικό ποσό που θα προκύπτει από τους παραπάνω υπολογισμούς θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 20%, εκτός από τις Α.Ε. και ΕΠΕ, στις οποίες θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 25%. Προβλέπονται παράλληλα και προσαυξήσεις κατά 20% - 60%, ανάλογα με το αν υπάρχουν παραβάσεις ή επιβαρυντικά στοιχεία και με τη βαρύτητα των παραβάσεων.

6. Τα ελάχιστα ποσά. Ασχέτως των ποσών της περαίωσης που προκύπτουν με βάση την παραπάνω διαδικασία, υπάρχει ελάχιστο ποσό φόρου ανά χρήση που περαιώνεται και είναι:

· 300 ευρώ για κάθε επιτηδευματία που δεν τήρησε βιβλία ή τήρησε βιβλία α΄ κατηγορίας του ΚΒΣ.

· 500 ευρώ για κάθε επιτηδευματία που τήρησε βιβλία β΄ κατηγορίας του ΚΒΣ. Ειδικά για ελεύθερο επαγγελματία με βιβλία β΄ κατηγορίας, το ελάχιστο ποσό ορίζεται στα 700 ευρώ.

· 700 ευρώ για κάθε επιτηδευματία που τήρησε βιβλία γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ. Ειδικά για ελεύθερο επαγγελματία με βιβλία γ΄ κατηγορίας, το ελάχιστο ποσό ορίζεται σε 1.000 ευρώ

7. Η προκαταβολή. Με την αποδοχή του σημειώματος περαίωσης καταβάλλεται προκαταβολή 20% του ποσού της συνολικής οφειλής που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα. Το ποσό αυτής της προκαταβολής δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 500 ευρώ, εκτός αν το ποσό της συνολικής οφειλής είναι μικρότερο από 500 ευρώ.

8. Οι δόσεις. Μπορούν να φτάσουν έως και τις 24 μηνιαίες ανάλογα με το συνολικό ποσό και κλιμακώνονται ως εξής:

· Αν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής είναι μέχρι 5.000 ευρώ, σε 6, κατ’ ανώτατο όριο, ίσες μηνιαίες δόσεις και χωρίς το ποσό της κάθε δόσης να υπολείπεται των 500 ευρώ, με εξαίρεση την τελευταία.

· Αν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής είναι πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, σε 8 μηνιαίες δόσεις.

· Αν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής είναι πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 15.000 ευρώ, σε 12 μηνιαίες δόσεις.

· Αν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής είναι πάνω από 15.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, σε 18 μηνιαίες δόσεις.

· Αν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής είναι πάνω από 20.000 ευρώ, σε 24 μηνιαίες δόσεις.

9. Πότε πληρώνονται οι φόροι. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από εκείνον εντός του οποίου το εκκαθαριστικό σημείωμα έγινε αποδεκτό και οι υπόλοιπες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των αντίστοιχων επόμενων μηνών, χωρίς να απαιτείται σχετική ειδοποίηση του υπόχρεου.

10. Υπάρχει και έκπτωση. Σε περίπτωση όπου ολόκληρο το ποσό καταβληθεί μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται έκπτωση 10%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v