Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δίκες "express" για πολιτικά πρόσωπα

Δίκες με εξαιρετικά ταχεία δικαστική διαδρομή προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για πολιτικά πρόσωπα, υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς και διοικητές δημοσίων οργανισμών.

Δίκες express για πολιτικά πρόσωπα
Δίκες με εξαιρετικά ταχεία δικαστική διαδρομή προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για πολιτικά πρόσωπα, υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς και διοικητές δημοσίων οργανισμών, που κατηγορούνται για αδικήματα διαφθοράς και παράβασης καθήκοντος.

Mε το νέο θεσμικό πλαίσιο όσοι πολιτικοί εκμεταλλεύονται την ιδιότητά τους, ή κρατικοί αξιωματούχοι τη θέση που κατείχαν και κατηγορηθούν για πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες ενέργειες (ξέπλυμα) και παθητικής δωροδοκίας, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο άρθρο 86 του Συντάγματος θα οδηγούνται στην επ ακροατηρίω διαδικασία μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Ετσι, τα σκάνδαλα που έχουν τελεστεί από πολιτικά πρόσωπα, όχι κατά τη διάρκεια τέλεσης των καθηκόντων τους (στην περίπτωση αυτή υπάγονται στον νόμο περί ευθύνης υπουργών) θα ανακρίνονται και θα εκδικάζονται κατ' απόλυτη προτεραιότητα, μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο, που δεν θα ξεπερνάει τους οκτώ μήνες.

Για τα αδικήματα αυτά των υπουργών και υφυπουργών ή διοικητών οργανισμών, δεν θα διατάσσεται προανάκριση, αλλά μόνον προκαταρκτική εξέταση που θα διαρκεί δύο μήνες ενώ η ανάκριση θα ολοκληρώνεται σε έξι μήνες.

Ακολούθως, η υπόθεση θα οδηγείται απευθείας στο ακροατήριο, μέσα σε δύο μήνες δίχως να εκδοθεί βούλευμα.

To νέο πλαίσιο αναμένεται να εφαρμοστεί και για τρέχουσες υποθέσεις (π. χ. υποβρύχια, Siemens, Μαντέλης).

Ο υπουργός Δικαιοσύνης παρουσιάζοντας τις νέες ρυθμίσεις, τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει ταλαιπωρηθεί από μεγάλα σκάνδαλα, που έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική και τους πολιτικούς και έχουν συμβάλει στην επιδείνωση της δημοσιονομικής κρίσης.

Αν και η αποκάλυψη πολλών σκανδάλων ανατρέχει αρκετά χρόνια πριν, οι περισσότερες δικογραφίες δεν έχουν καν παραπεμφθεί να εκδικασθούν, και σε κάθε περίπτωση καμία από αυτές τις υποθέσεις δεν έχει τελεσιδικήσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v