Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τrichet: Αποφασίστε τώρα για Ελλάδα

Οι φόβοι νέας κρίσης για τις χώρες του νότου και το παζάρι με τους οίκους αξιολόγησης. Αλλάζει η στάση των σκληροπυρηνικών της Ευρωζώνης. Λύση εντός Ιουλίου για το 2ο πακέτο ζητά ο Τrichet και (τώρα) η Γερμανία.

Τrichet: Αποφασίστε τώρα για Ελλάδα
Συναγερμός σήμανε στην ΕΚΤ και στην Κομισιόν για την τετραπλή υποβάθμιση της Πορτογαλίας. Ο πρόεδρος της ευρωτράπεζας κ. Ζ.-C. Τrichet διεμήνυσε στο συμβούλιο του Εurogroup, που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες, ότι πρέπει να βρεθεί πολιτική και άμεση λύση για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουλίου, διαφορετικά θα προκληθεί μίνι κρίση στην αγορά ομολόγων και σε άλλες χώρες, εκτός της περιφέρειας της ευρωζώνης.

Έχουν προηγηθεί, άλλωστε, η υποβάθμιση της Πορτογαλίας καθώς και η εκτίναξη σε ύψη-ρεκόρ του spread των ιταλικών ομολόγων αλλά και των ασφαλίστρων κινδύνου. Η πίεση είναι μεγάλη, γεγονός που εξηγεί την έκτακτη συνάντηση που συγκάλεσε για σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες ο κ. H. Van Rompuy, με τη συμμετοχή των κ. Trichet, Barroso και Rehn.

Το καμπανάκι χτύπησε για τις σκληροπυρηνικές χώρες και κυρίως για τη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία, που επιμένουν να μπλοκάρουν τις εξελίξεις. Η μεν Γερμανία για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο δάνειο, ύψους 30 δισ. ευρώ, και η Φινλανδία και η Ολλανδία για τις εμπράγματες εγγυήσεις (collaterals) από πλευράς Αθήνας.

Η Γερμανική πλευρά πάντως φαίνεται πως τώρα αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των στιγμών και τάσσεται υπερ της άποψης να δωθεί άμεσα λύση ενώ η ίδια η καγκελάριος Α. Μέρκελ τόνισε σήμερα ότι η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα έναν μηχανισμό διάσωσης.  

Και ενώ η Γερμανία έδειξε να υποχωρεί μερικώς και στο θέμα των ιδιωτών και να αποδέχεται μικρότερη συμμετοχή τους έως και 15 δισ. ευρώ, φαίνεται πως ενισχύονται οι φωνές για καθολική εγκατάλειψη αυτού του μοντέλου και επιστροφή στην αρχική πρόταση για επαναγορά του χρέους.

Όπως αποκάλυψε το euro2day την Παρασκευή, στο προσκήνιο επανέρχεται η πρόταση της ΕΚΤ και της Κομισιόν για την δυνατότητα να επαναγοράσει η Ελλάδα χρέος της ύψους 50 δισ. ευρώ με discount, μέσω δανείου του EFSF, ή το ίδιο το EFSF να παρέμβει και να αγοράσει απευθείας ελληνικά ομόλογα ανάλογου ύψους. Το ταμείο, για τον σκοπό αυτόν, μπορεί να συγκεντρώσει φθηνά κεφάλαια με την εγγύηση της πιστοληπτικής του ικανότητας που είναι "ΑΑΑ".

Αυτήν την πρόταση απέρριψαν τον Μάιο οι σκληροπυρηνικές χώρες, όμως οι εξελίξεις την επανέφεραν στο προσκήνιο για επανεξέταση, καθώς μια τέτοια λύση δεν μπορεί να θεωρηθεί από τους οίκους αξιολόγησης επιλεκτική πτώχευση ή πιστωτικό γεγονός. Είναι, δηλαδή, μια καθαρή λύση.

Να υπενθυμίσουμε ότι στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου οι 27 αρχηγοί κρατών της Ε.Ε. αποφάσισαν ότι ο μηχανισμός EFSF δεν θα παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Όμως, όπως αναφέρουν κοινοτικοί αξιωματούχοι, πολλές διορθωτικές κινήσεις μπορούν να γίνουν λόγω της κρίσης. Η πρόταση για επαναγορά του ελληνικού χρέους ενισχύεται και από το γεγονός ότι ο IIF, που διαχειρίζεται τις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες επενδυτές, δείχνει να την υποστηρίζει.

Σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για το χάος που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις. Όπως ανέφερε στο euro2day αρμόδιος παράγοντας, ψηλά στην επικοινωνιακή ατζέντα θα "παίξουν" οι διαβουλεύσεις για τη δημιουργία ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, η αναπτυξιακή βοήθεια προς την Ελλάδα και η δέσμευση επί της αρχής για το νέο πακέτο στήριξης.

Όμως, οι αγορές ζητούν κάτι περισσότερο από το σύνηθες ανακοινωθέν προθέσεων από πλευράς Εurogroup.

Παρασκηνιακά, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να ασκήσουν νέες πιέσεις προς τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, για νέες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και την ανακοίνωση σαφούς χρονοδιαγράμματος σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις.

Ο κ. Βενιζέλος αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες έχοντας ως "όπλα" την πρωτοβουλία για τον εντοπισμό των ληξιπρόθεσμων χρεών μεγαλοοφειλετών καθώς και την ανακοίνωση των προσώπων που θα στελεχώσουν την εταιρία η οποία θα τρέξει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Βεβαίως, οι συνομιλίες αναμένονται δύσκολες, καθώς το Εurogroup δεν πείθεται πλέον με εξαγγελίες πρωτοβουλιών που μένουν στα χαρτιά και δεν υλοποιούνται. Γι' αυτό και θα ασκηθούν οι πιέσεις για την περαιτέρω μείωση των δαπανών.

* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v