Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αlpha:Η κρατική αδυναμία βάρος στο προϋπολογισμό

Το γενικότερο οικονομικό κλίμα επηρεάζεται δυσμενώς λόγω της συνεχιζόμενης εμφανούς αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να συμβάλλει στην αποτελεσματική υλοποίηση του προϋπολογισμού αναφέρει η Alpha Bank.

Αlpha:Η κρατική αδυναμία βάρος στο προϋπολογισμό
Το γενικότερο οικονομικό κλίμα επηρεάζεται δυσμενώς λόγω της συνεχιζόμενης εμφανούς αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να συμβάλλει στην αποτελεσματική υλοποίηση του προϋπολογισμού στο 1ο 6μηνο του 2011 και στην ανάκαμψη των επενδύσεων που εξαρτώνται από το κράτος το 2010 και το 2011, αναφέρει η Alpha Bank στη διεύθυνση οικονομικών μελετών.

Οι αποκλίσεις στην εκτέλεση του Π2011 στο 1ο 6μηνο’11 οφείλονται κατά κύριο λόγο σε λανθασμένες επιλογές φορολογικής πολιτικής (αύξηση του αφορολόγητου, bonus αποδείξεων, μείωση των φορολογικών συντελεστών για εισοδήματα έως € 35.000), αλλά και στην συνεχιζόμενη ανεπάρκεια των υπηρεσιών βεβαίωσης και είσπραξης των φόρων.

Η συνεχιζόμενη μεγάλη πτώση των επενδύσεων που εξαρτώνται από το κράτος οφείλονται αφενός στην αδυναμία ικανοποιητικής εκτέλεσης του τακτικού προϋπολογισμού, αλλά κυρίως στις καθυστερήσεις σχεδιασμού και προωθήσεως των σχετικών επενδυτικών προγραμμάτων, συμβάλλοντας στον καταποντισμό των επιχειρηματικών προσδοκιών στις κατασκευές δημοσίων έργων στο 11,6 τον Ιούν.11 από 60,2 τον Ιούν.’10.

Προϋπόθεση για την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος παραμένει η αυστηρή, αποτελεσματική και έγκαιρη υλοποίηση του ΜΠΔΣ 2011-2015. Η δραστική δηλαδή μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων (είναι τώρα δυνατός ο μηδενισμός του πρωτογενούς
ελλείμματος ήδη από το 2011), η συνέχιση και ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ήδη συντελούνται με επιτυχία από τον Απρίλιο του 2010 και η αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και η αξιοποίηση  της μεγάλης δημόσιας περιουσίας που συμπεριλαμβάνεται στο ΜΠΔΣ.

Όποια ουσιαστική πρόοδος σημειώνεται στους ανωτέρω τομείς θα συνοδεύεται με σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα και για τη χώρα και με βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και των δυνατοτήτων της για συνέχιση  της δημοσιονομικής προσαρμογής, εκτιμά η Alpha Bank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v