Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΕΚΑ: Κοινωνικό τιμολόγιο για χρήστες αερίου

Η είσοδος ιδιωτών στη ΔΕΗ με πώληση μονάδων και η πώληση 17% των μετοχών της Επιχείρησης αντιμετωπίζονται από το ΥΠΕΚΑ ως λύση τόσο για το οικονομικό πρόβλημα της ΔΕΗ όσο και για τις εκκρεμότητες που έχει η χώρα.

ΥΠΕΚΑ: Κοινωνικό τιμολόγιο για χρήστες αερίου
Η είσοδος ιδιωτών στη ΔΕΗ με πώληση μονάδων και η πώληση 17% των μετοχών της Επιχείρησης αντιμετωπίζονται από το ΥΠΕΚΑ ως λύση τόσο για το οικονομικό πρόβλημα της ΔΕΗ όσο και για τις εκκρεμότητες που έχει η χώρα και η Επιχείρηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παρουσιάζοντας τον εξαμηνιαίο προγραμματισμό του υπουργείου για την ενέργεια, ο υπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στο ν/σ για την ενεργειακή αγορά, έρευνα υδρογονανθράκων, αγωγούς και ρυθμιστική αρχή ενέργειας, το οποίο κατατέθηκε ως ενιαίο κείμενο στη Βουλή.

Μιλώντας για τη στρατηγική του υπουργείου, επανέλαβε ο υπουργός ότι η πράσινη ενέργεια και οι ΑΠΕ αποτελούν στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης.

Ωστόσο, παρατήρησε ότι θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν οι διαδικασίες αδειοδότησης, ώστε να γίνουν πιο γρήγορες και αποτελεσματικές, ενώ από την άλλη, επισήμανε ότι η κοστολόγηση των ΑΠΕ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την τεχνολογία και το κόστος που προκαλεί αυτή.

Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι οι όποιες αλλαγές στην κοστολόγηση της κιλοβατώρας από ΑΠΕ δεν πρόκειται να επηρεάσουν τις μονάδες που λειτουργούν.

Ειδικότερα, για τη ΔΕΗ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι με τη συζήτηση που γίνεται και με τις λύσεις που επεξεργαζόμαστε, δεν ψάχνουμε απλώς για έσοδα υπέρ του ελληνικού δημοσίου αλλά να εισέλθουν στην Επιχείρηση νέα κεφάλαια για επενδύσεις και εκσυγχρονισμό της Επιχείρησης.

Για τη γνωστή κόντρα με τη ΓΕΝΟΠ και τις αντιρρήσεις με τη συνδικαλιστική οργάνωση, είπε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί γιατί θέλουμε συνεργαζόμενους ή μέτοχους στην αναδιάρθρωση της ΔΕΗ.

Πάντως ο υπουργός παρά τις αρχικές δεσμεύσεις ότι η μεταφορά και διανομή ενέργειας θα παραμείνουν υπό τον πλήρη έλεγχο της ΔΕΗ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εισόδου και άλλων επενδυτών στην δραστηριότητα αυτή που έχει μονοπωλιακό χαρακτήρα.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι θα γίνει επεξεργασία θεσμικού πλαισίου για την υπόγεια αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, ενώ όπως είπε θα επιβάλλεται τέλος ορυκτού πλούτου για τις παραχωρήσεις κοιτασμάτων το οποίο θα αποδίδεται στις τοπικές κοινωνίες.

Από αυτό θα εξαιρείται ο λιγνίτης.

--- Κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο

Κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο και για τους χρήστες φυσικού αερίου θα θεσμοθετηθεί σύντομα από το ΥΠΕΚΑ σύμφωνα με τον υπουργό, σε εφαρμογή κοινοτικής Οδηγίας.

Σε ερωτήσεις για τις αυξήσεις τιμολογίων κλπ, ο κ. Παπακωνσταντίνου επιφυλάχτηκε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση, καθώς όπως είπε ισχύει το Μνημόνιο και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα για το θέμα αυτό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v