Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοκ από τις δηλώσεις Γιούνκερ

Εντονες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση προκάλεσε η δήλωση Γιούνκερ για δραστικό περιορισμό της κυριαρχίας των Ελλήνων. Εθνική συνενόηση ζητούν ΛΑΟΣ και Δημ. Συμμαχία. Για βίαιη ανακατανομή του πλούτου μιλά η αριστερά.

Σοκ από τις δηλώσεις Γιούνκερ
Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του επικεφαλής της ευρωζώνης κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για δραστικό περιορισμό της κυριαρχίας των Ελλήνων.

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. δήλωσε ότι απορρίπτει τα όσα είπε ο Ζ. Κ. Γιουγκέρ άνευ σχολίων και εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση. Ο κ. Μιχελάκης μάλιστα ρώτησε αν την κυβέρνηση εκφράζει ο υπουργός της κ. Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος δήλωσε ότι «αν οι Έλληνες δεν πάρουν αποφάσεις πρέπει να τις πάρουν κάποιοι άλλοι». Ανακοινώσεις εξέδωσαν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αναλυτικά:

KKE

"Η εκχώρηση μέρους των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν είναι καινούργιο στοιχείο. Σε μεγάλο βαθμό αυτό έγινε με την ψήφιση του Μάαστριχτ και θα γίνεται γιατί αυτό απαιτεί το συμφέρον της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της και όχι για λόγους υποτέλειας.

Η αυτοδύναμη ανάπτυξη της χώρας και η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μπορούν να επιτευχθούν μόνο από μια λαϊκή εξουσία που έχει μετατρέψει τα μονοπώλια σε λαϊκή περιουσία και έχει αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς".

ΣΥΡΙΖΑ

"Οι δηλώσεις Γιούνκερ συνιστούν μια άνευ προηγουμένου παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, όπως μας έχουν συνηθίσει εξάλλου τον τελευταίο καιρό ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας στην οποία αναφέρεται ο κ. Γιούνκερ ισοδυναμεί με την κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη βίαιη αναδιανομή του πλούτου υπέρ του κεφαλαίου. Στην πραγματικότητα, εκφράζουν την επιβολή του δικαίου των αγορών σε όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, την επίθεση της νεοφιλελεύθερης Ε.Ε και των κυβερνήσεών της, με πρώτη την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στους εργαζόμενους και τη νεολαία".

ΛΑΟΣ

«Όσο έχουμε ανάγκη από δανεικά, τόσο οι όροι που θα τίθενται θα είναι επαχθέστεροι. Πρέπει η Ελλάδα να μαζέψει τα κομμάτια της, και να προσπαθήσει σε κάθε Δήμο να λειτουργήσει μέσα σε άμεσο χρονικό διάστημα μια μικρή, ή μεγάλη εξαγωγική μονάδα.
Όλα τα άλλα, Μνημόνιο, Μεσοπρόθεσμο, κ.λπ., είναι αναστολή εκτελέσεως της χώρας».

Δημοκρατική Συμμαχία

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είναι αλήθεια ότι οι δηλώσεις Γιούνκερ «προσβάλλουν» την εθνική μας υπερηφάνεια. Αλλά οφείλουμε να μην ξεχνάμε ότι, εάν φτάσαμε σήμερα να γίνονται τέτοιες δηλώσεις, αυτό οφείλεται σε δυο δυσάρεστες αλλά, δυστυχώς, απόλυτα υπαρκτές καταστάσεις:

Πρώτον, στο γεγονός ότι η «επιτήρηση» και η συμμετοχή ειδικών από την ΕΕ και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα κατέστησαν αναγκαίες, από την σχεδόν πλήρη ανικανότητα της κυβέρνησης να φέρει εις πέρας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Δεύτερον, από το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση περιβάλλεται, ως γνωστόν, από σχεδόν ολοκληρωτική αναξιοπιστία έναντι της Ευρώπης.

Απάντηση σε όλα αυτά είναι η εθνική συνεννόηση. Ενωμένοι αποδεικνύουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε και μπορούμε να το κάνουμε».

Δημοκρατική Αριστερά

Η νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, οι δηλώσεις περί «μειωμένης εθνικής κυριαρχίας» και οι σειρήνες περί χρεοκοπίας καταδεικνύουν ότι οι επιλογές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για την έξοδο από την κρίση δεν καθησυχάζουν τις αδηφάγες αγορές.

Η Ε.Ε επιβάλλεται να αναζητήσει συνολική ευρωπαϊκή πολιτική λύση για όλες τις χώρες της ευρωζώνης και ιδιαίτερα τις περιφερειακές που δοκιμάζονται περισσότερο από τις συνέπειες της κρίσης.

Η Δημοκρατική Αριστερά υποστηρίζει την ανάγκη για θετική αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία θα συνδυάζεται με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, χαμηλότερο επιτόκιο πενταετή περίοδο χάρητος και πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα στηριγμένο στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v