«Κατενάτσιο» λόγω κρίσης από εισηγμένες χάλυβα

Χρονιά ισχνών αγελάδων το 2011 για τις εταιρίες χάλυβα εξαιτίας τόσο της κάμψης στη ζήτηση όσο και του πολύ χαμηλού μικτού περιθωρίου κέρδους. Τι δηλώνουν οι διοικήσεις των εταιριών του κλάδου.

«Κατενάτσιο» λόγω κρίσης από εισηγμένες χάλυβα
* Οι αποδόσεις των εταιριών χάλυβα δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

"H υπάρχουσα ζήτηση δεν αρκεί για να καλύψει την υπάρχουσα παραγωγική δυναμικότητα που έχουν δημιουργήσει οι εταιρείες του κλάδου, με αποτέλεσμα να προβλέπεται πως, μέσα στην επόμενη διετία, είτε κάποιες μικρομεσαίες εταιρείες θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν από την αγορά είτε μερικές από τις λεγόμενες μεγάλες θα διακόψουν τη λειτουργία κάποιων υποκαταστημάτων τους».

Αυτή είναι η εκτίμηση υψηλόβαθμου στελέχους της Αφοί Κορδέλλου, που συμπλήρωσε: «Οι τέσσερις μεγάλοι του κλάδου (σ.σ. εννοεί τις Μπήτρος, Ελαστρον, ΣΙΔΜΑ και Αφοί Κορδέλλου) θα έπρεπε να είμαστε δύο, αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει κουλτούρα για συγχωνεύσεις».

Ανεξάρτητα από το πόσο συμφωνεί κάποιος ή όχι με τις απόψεις του συγκεκριμένου στελέχους, το βέβαιο είναι πως η ζήτηση έχει υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και τίποτε δεν φαίνεται ικανό να μπορέσει να αλλάξει την κατάσταση προς το καλύτερο, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2011.

Και δεν είναι μόνο η μείωση του τζίρου: επειδή πλέον οι αξιόπιστοι πελάτες έχουν περιοριστεί σημαντικά σε αριθμό, οι τιμές που φτάνουν σ’ αυτούς είναι «σκοτωμένες», με αποτέλεσμα τη διατήρηση του μικτού περιθωρίου κέρδους σε χαμηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Παναγιώτη Μπήτρου, προέδρου της ομώνυμης εισηγμένης εταιρείας, η ζήτηση του πρώτου φετινού πενταμήνου σε όγκο είναι μειωμένη κατά 50% - 60% από τη μέση αντίστοιχη επίδοση της διετίας 2006 - 2007.

Όπως επίσης αναφέρει η διοίκηση της Έλαστρον, η εν εξελίξει οικονομική κρίση εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά τις επιχειρήσεις του χώρου, με συρρίκνωση της δραστηριότητάς τους στα επίπεδα των μέσων της δεκαετίας του 1990(!), ενώ βελτίωση και αναστροφή της τάσης, αν υπάρξει, θα γίνει με την υλοποίηση νέων αναπτυξιακών μέτρων, που θα δώσουν ώθηση στην αγορά. Και επίσης, παράγοντες της αγοράς προβλέπουν πως τα πράγματα μάλλον χειρότερα θα εξελιχθούν παρά καλύτερα στο δεύτερο μισό της χρονιάς.

Βέβαια, οι επιδόσεις του πρώτου φετινού τριμήνου για τις επιχειρήσεις του κλάδου ήταν σαφώς καλύτερες από τις αντίστοιχες περυσινές και μάλιστα η Ελαστρον και η Αφοί Κορδέλλου καταγράφουν και κάποια περιορισμένη κερδοφορία. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η βελτίωση αυτή οφείλεται στην άνοδο της τιμής του χάλυβα (τώρα παρουσιάζει τάσεις σταθεροποίησης) και στον περιορισμό των δαπανών.

Ωστόσο, όλοι οι παράγοντες του χώρου συμφωνούν πως η ανάκαμψή του δεν μπορεί παρά να έρθει μέσα από την τόνωση των πωλήσεων στην οικοδομή, στη βιομηχανία και στα κατασκευαστικά έργα. Έτσι, περιμένουν με ενδιαφέρον τις επικείμενες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων, αλλά κρατούν πολύ χαμηλούς τόνους, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καν κάποια επίσημη συμφωνία.

--- Οι εξαγωγές

Οι εξαγωγές δεν αποτελούν λύση για όλους και ιδίως για εκείνους που δεν διατηρούν τοπικές μονάδες στις χώρες των Βαλκανίων. Έτσι, για εταιρείες όπως η Αφοί Κορδέλλου και η Μπήτρος οι εξαγωγές είναι μεν κάπως αυξημένες φέτος, ωστόσο το υψηλό μεταφορικό κόστος συρρικνώνει δραματικά τα όποια περιθώρια κέρδους. «Πρόκειται για εξαγωγές ανάγκης», παραδέχτηκε υψηλόβαθμο στέλεχος επιχείρησης.

Αντίθετα, για τη ΣΙΔΜΑ (μονάδες στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία) οι πωλήσεις στο εξωτερικό είναι ήδη το 25% (στοιχεία 2010) έναντι του 20% το 2009. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ δήλωσε πως «στη Ρουμανία βρίσκεται το μέλλον της εταιρείας, για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια». Σημαντικό πεδίο δράσης στο εξωτερικό υπάρχει και για την Ελαστρον.

--- «Δίαιτα», ΑΠΕ και ακίνητα

Απέναντι σ’ αυτήν τη συγκυρία, οι εταιρείες του κλάδου:

1. Επιχειρούν να περιορίσουν το λειτουργικό κόστος. «Έχουμε φτάσει στο κόκαλο», δηλώνουν στη ΣΙΔΜΑ, που βλέπουν για φέτος -10% ακόμη, όσο περίπου προβλέπει τη μείωση κόστους και για την Αφοί Κορδέλλου το μέλος του διοικητικού της συμβουλίου κ. Αργύρης Κυλιάδης. «Προσαρμόζουμε τα μεγέθη μας προς τα κάτω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Μπήτρος Συμμετοχών κ. Παναγιώτης Μπήτρος, τονίζοντας πως οι δαπάνες του 2010 ήταν κατά 21% χαμηλότερες σε σύγκριση με εκείνες του 2008.

2. Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν οφέλη από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στην Μπήτρος, από το 2012 αναμένεται να λειτουργούν φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 9 MW, που θα αποφέρουν κέρδη γύρω στα 2 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ παράλληλα σχέδια υπάρχουν και για μικρά αιολικά πάρκα στο μέλλον.

Στην Αφοί Κορδέλλου έχει γίνει αίτηση για φωτοβολταϊκό πάρκο στις στέγες των εγκαταστάσεων της Θεσσαλονίκης, ενώ στη ΣΙΔΜΑ, πέρα από δύο μικρά φωτοβολταϊκά πάρκα που ήδη λειτουργούν, έχουν γίνει αιτήσεις για δύο ακόμη, μεγαλύτερης ισχύος, φωτοβολταϊκά πάρκα στις στέγες των εγκαταστάσεων του ομίλου. Σε πλήρη ανάπτυξη (εκτιμάται το 2013), τα δύο αυτά πάρκα θα μπορούν να αποφέρουν αθροιστικά ετήσια έσοδα γύρω στα 2 εκατ. ευρώ.

3. Έχουν κατά νου να αποκομίσουν οφέλη από την εκμετάλλευση ακινήτων τους, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τη ρευστότητά τους. Η Μπήτρος Συμμετοχών, που δραστηριοποιείται ενεργά και στον χώρο του real estate, διαθέτει προς πώληση ακίνητα (κατοικίες) στη Νέα Ερυθραία και στη Μύκονο (απευθύνονται κυρίως σε ξένους).

Στη ΣΙΔΜΑ, με τη συγκέντρωση των δραστηριοτήτων της νότιας Ελλάδας στα Οινόφυτα, «περισσεύουν» οι εγκαταστάσεις του Ασπροπύργου, οι οποίες θα διατεθούν προς εκμετάλλευση όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες στην οικονομία. Στην Αφοί Κορδέλλου μελετούν το ενδεχόμενο επέκτασης των εγκαταστάσεων της Μάνδρας, προκειμένου (πέραν των άλλων ωφελειών) να πουληθούν ή να ενοικιαστούν οι εγκαταστάσεις του Ελαιώνα, αν φυσικά και εδώ προκύψει επιθυμητό τίμημα. 

* Οι αποδόσεις των εταιριών χάλυβα δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v