Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερωτήσεις προέδρου ΔΣΑ για ελεύθ. επαγγελματίες

Ερώτημα στον υπουργό Οικονομικών απεύθυνε με δήλωσή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Γ. Αδαμόπουλος για την επιβολή τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ερωτήσεις προέδρου ΔΣΑ για ελεύθ. επαγγελματίες
Ερώτημα στον υπουργό Οικονομικών Eυάγγελο Βενιζέλο απεύθυνε με δήλωσή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Γιάννης Αδαμόπουλος ζητώντας του να απαντήσει εάν είναι συμβατή με τον νομικό μας πολιτισμό η ρύθμιση του νομοσχεδίου που προβλέπει την επιβολή τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν βιβλία Β' και Γ' κατηγορίας του Κ.Β.Σ.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΔΣΑ:

¬ Η επιβολή της επιβάρυνσης αυτής αφορά ασφαλώς και στους Δικηγόρους, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τη συνολική φορολογική πίεση, που συνεχίζει σταθερά να ασκείται, με ασαφή και έωλα κριτήρια, προς τον δικηγορικό κλάδο.

¬ Οι προϋποθέσεις επιβολής του επιτηδεύματος καταδεικνύουν την προχειρότητα, με την οποία θεσπίζονται οι δημοσιονομικές επιβαρύνσεις, καθώς καθίσταται πρόδηλη η θυσία των συνταγματικών επιταγών και των γενικών αρχών της φορολογίας στον βωμό της ταμιευτικής λογικής.

¬ Ειδικότερα, μόνη η ιδιότητα του Δικηγόρου - ελευθέρου επαγγελματία συνεπάγεται την υποχρέωση καταβολής του τέλους αυτού, άνευ οποιασδήποτε συνεκτιμήσεως του αποκτωμένου εκ της σχετικής δραστηριότητος εισοδήματος.

Αποτέλεσμα αυτού είναι η επιβολή του τέλους να μην αντανακλά πραγματική φοροδοτική ικανότητα, παρά να παρουσιάζει μια επίπλαστη «αντικειμενική» οικονομική δυνατότητα, που ουδόλως μπορεί να θεωρηθεί ανεκτή σύμφωνα με τα διδάγματα της κοινής πείρας και τις παρούσες συνθήκες ασκήσεως του δικηγορικού λειτουργήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v