Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η γαλλική πρόταση για την Ελλάδα

Οι επενδυτές θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στις προτάσεις που υπάρχουν για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με το προσχέδιο της γαλλικής πρότασης,που μεταφέρει το Reuters.

Η γαλλική πρόταση για την Ελλάδα
Οι επενδυτές θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο προτάσεις που υπάρχουν για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους την περίοδο Ιουλίου 2011 - Ιουνίου 2014, σύμφωνα με το προσχέδιο της γαλλικής πρότασης, το οποίο προδημοσιεύει το πρακτορείο Reuters.

Η πρώτη επιλογή είναι 30ετής χρηματοδότηση με εγγύηση του κεφαλαίου από το SPV που θα δημιουργηθεί.

Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να επανεπενδύσουν minimum το 70% των ομολόγων, σε νέους 30ετείς τίτλους με πλήρη εγγύηση του κεφαλαίου από το EFSF. Όπως αναφέρει το έγγραφο, "οι τίτλοι θα έχουν διάρκεια 30 έτη και θα είναι πλήρως εγγυημένοι μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού (SPV) με εξασφάλιση ομόλογα μηδενικού τόκου (zero coupon) μίας ή περισσότερων χωρών ή διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών με αξιολόγηση 'AAA'."

Η δεύτερη επιλογή είναι η επανεπένδυση κατ' ελάχιστον του 90% και κατά προτίμηση του 100% των ομολόγων τους σε νέα 5ετή ελληνικά ομόλογα με τόκο 5,5%, σύμφωνα με το έγγραφο.

Στόχος των επιλογών είναι να υπάρχει ελαστικότητα ώστε να μεγιστοποιηθεί η συμμετοχή των επενδυτών και να έχουν δυνατότητες ελιγμών οι ομολογιούχοι.

Το γαλλικό σχέδιο θα προχωρήσει εφόσον ληφθεί ανεπίσημη ενημέρωση από τους οίκους αξιολογήσεων ότι οι επιλογές δεν θα προκαλέσουν κήρυξη χρεοστασίου για το ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες.

Ναι επί της αρχής από Γερμανικές τράπεζες

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές του πρακτορείου, οι γερμανικές τράπεζες έχουν συμφωνήσει επί της αρχής να υιοθετήσουν τη γαλλική πρόταση για τη μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων.

Ο υφυπουργός οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε στο Reuters ότι το υπουργείο θα συζητήσει με τις τράπεζες την Πέμπτη, σημειώνοντας ότι η γαλλική πρόταση για τη συμμετοχή των ιδιωτών αποτελεί καλή βάση για τις σχετικές διαπραγματεύσεις.


Ολλανδία: Πολύπλοκο το γαλλικό σχέδιο για Ελλάδα -Υπάρχουν ακόμα ερωτήματα

Πολύπλοκο χαρακτήρισε την Τρίτη το γαλλικό σχέδιο για μετακύλιση του ελληνικού χρέους ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόσθεσε ότι η ολλανδική κυβέρνηση το μελετά ακόμα, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

"Είναι ένα πολύ πολύπλοκο σχέδιο για την Γαλλία και το μελετάμε προσεκτικά. Έχουμε κάποιες απορίες όσον αφορά το σχέδιο και για αυτό δεν μπορώ να κάνω κάποιο σχόλιο αυτή τη στιγμή" δήλωσε στο κανάλι RTL ο Jan Kees de Jager.

"Δεν θέλω να είμαι υπερβολικά ενθουσιώδης για το σχέδιο, γιατί έχουμε ακόμα κάποια ερωτήματα πάνω σε αυτό" ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός.

Ο Ολλανδός υπουργός πάντως, ανέφερε ότι συμφωνεί με τις βασικές αρχές του σχεδίου, καθώς περιλαμβάνει την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα για μεγάλη χρονική περίοδο και δίνει στην Ελλάδα περισσότερες πιθανότητες να αποπληρώσει το χρέος της.

Ο κ de Jager σημείωσε ότι δεν είναι σίγουρος για το αν θα αποφασισθεί η παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα στις 3 Ιουλίου.

"Την πέμπτη δόση την έχουμε ήδη υποσχεθεί, αυτό είναι κάτι άλλο. Για αυτό μπορούμε να αποφασίσουμε. Αλλά για το νέο “πακέτο”, μάλλον χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο" είπε ο κ de Jager.


Dallara: Η ελληνική κρίση χρέους είναι η πίο περίπλοκη των τελευταίων ετών

Η ελληνική κρίση χρέους είναι "η πλέον περίπλοκη υπόθεση" που έχει συναντήσει, δήλωσε ο Charles Dallara, ο γενικός διευθυντής του Institute of International Finance και ενορχηστρωτής των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες για την επίτευξη συμφωνίας ως προς το ελληνικό πακέτο.

"Είναι η πιο περίπλοκη κρατική κρίση χρέους που έχω συναντήσει, γιατι εμπλέκονται τόσο πολλοί παίκτες, χωρίς ενοποιημένη ευρωπαϊκή θέση και οι αδυναμίες της ελληνικής οικονοίας είναι ασυνήθιστα σοβαρές" δήλωσε.

«Κάποια στιγμή , οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να σταματήσυν να ενεργούν ως Γάλλοι, Γερμανοί ή Έλληνες και να γίνουν Ευρωπαίοι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Dallara.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο» δήωλσε συμπληρώνοντας ωστόσο πως είναι πεπεισμένος ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα επικυρώσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να ευθυγραμμιστούν οι πολιτικοί, οικονομικοί και χρηματοοικονομικοί αστέρες» αναφέρει συμπληρώνοντας πως η συμμετοχή του ιδιωτικού κλάδου θα πρέπει να είναι σε εθελοντική βάση.


Trichet: Η ΕΚΤ δεν έχει πάρει ακόμη θέση για το ελληνικό πακέτο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πάρει θέση αφού οι κυβερνήσεις παρουσιάσουν τα σχέδιά τους για την Ελλάδα, δήλωσε ο επικεφαλής της Jean Claude Trichet τονίζοντας παράλληλα, πως «είναι σημαντικό η ελληνική δημοκρατία να προβεί στις κατάλληλες δράσεις για τα μέτρα λιτότητας και την δημιουργία ανάπτυξης»

Ο κ. Trichet τόνισε πως «είναι ευθύνη των κυβερνήσεων να διαπραγματευτούν με τον ιδιωτικό τομέα» ως προς την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, αλλά συμπλήρωσε πως η αρχική θέση της ΕΚΤ – περί αποφυγής πιστωτικού γεγονότος- «δεν έχει αλλάξει μετά την γαλλική πρόταση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v